用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁,優才,播道 - 會點排
go

陳守仁,優才,播道 - 會點排 [複製鏈接]

陳守仁,優才,播道 - 呢 3 間你地會點排同點解呀?
   0    0    0    0

可唔可以講多些呢三間學校有甚麼特色呀?
我其實唔係好清楚,想知多些。

原帖由 matthewdad 於 09-5-19 22:51 發表
陳守仁,優才,播道

以我所知:

1。TSL 的英文幾好,孩子喜歡上學,普通話就一半半,但除了中文同英文之外,其他科都係用廣東話教,但另外就有得學 french or japanese,但就有好多南亞裔人

2。優才就分左兩間校舍,一間係 mongkok,另一間就係 TKO,語言方面就好似唔係好特出,但我聽過有朋友講 D 小朋友就唔係好 discipline,我都想求證下。另外 science 就係用英文教,但其他科都係用番廣東話

3。而播道就好似語文能力最強,因為除了中,英外,連數學,常識都係用英文,但係年資就最輕,但好彩佢有中學直升

唔知仲有無其他家長可以比多些資料比我地呢

原帖由 venuscc 於 09-5-20 00:47 發表
優才嘅教學方式系點架,我都有意有直屬或一條龍學校,但系陳守仁又真系好好。唔知點簡。

我想問下有無陳守仁家長係度呀?

陳守仁係唔係有好多南亞裔人架?有 D 學校 D 南亞裔學生會係學校好 naughty 的,我想問陳守仁的又是這樣嗎?

會唔會影響其他學生的課堂秩序呀?

原帖由 catcatmom 於 09-5-21 23:56 發表
TSL 既p1中文係廣東話, 第二年開始煲冬瓜, 其他科全部用英文書, 用英文教, 因班內有不同國籍既學生(一定會有6/7個), 不會用中文教, 而香港小朋友真係聽唔明, 老師補充少少中文, 而有位家長講過, 好多年前, 有家長人 ...

我仲想問多一間呀,TKO 的真道好唔好架?
這間學校又有甚麼特色呢?

原帖由 baba_mama 於 09-5-22 22:26 發表
我想問下有無陳守仁家長係度呀?

陳守仁係唔係有好多南亞裔人架?有 D 學校 D 南亞裔學生會係學校好 naughty 的,我想問陳守仁的又是這樣嗎?

會唔會影響其他學生的課堂秩序呀?

...

但陳守仁無中學喎

原帖由 PaPa 於 09-5-30 14:09 發表

乜 3-3-4 係講小學+中學咩?
‹ 上一主題|下一主題