用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英語以外的外語
go

英語以外的外語 [複製鏈接]

我見到有些中學有一科外語,多數是法文。
大家對這科有什麼意見呢?
我係想研究一下,PTH及英文以外,學那種外語比較普遍或者係比較有用。
我見比較熱門係
1. 法文
2. 西班牙文
3. 意大利文
   0    0    0    0

全球最多人講嘅語言係:
英文
普通話
西班牙話

香港最多人想學嘅語言係:
英文
普通話
日文/法文

原帖由 Jackielee 於 09-5-20 14:43 發表
我見到有些中學有一科外語,多數是法文。
大家對這科有什麼意見呢?
我係想研究一下,PTH及英文以外,學那種外語比較普遍或者係比較有用。
我見比較熱門係
1. 法文
2. 西班牙文
3. 意大利文 ...

Hi heidimami,

多謝你回覆!
但係知唔知點解香港人想學法文呢?有無特別原因?

原帖由 heidimami 於 09-5-20 16:04 發表
全球最多人講嘅語言係:
英文
普通話
西班牙話

香港最多人想學嘅語言係:
英文
普通話
日文/法文

我諗你小朋友嘅學校喺升高中時可能有外語嘅選擇,所以我估你先會想知道邊種外語比較有用。不過就算估錯,我覺得耍學好一種語言,從小學習喺應該最好嘅,我咁講都應該都得到好多人認同,小朋友去到高中,除非對某一外語已經有一定基礎,或者對某一外語極感興趣,否則好難期望會有好成果。咪話外語,就算普通話係高中先開始學,都唔好期望會學得好似小學嘅小朋友咁講得咁好(普通話已經冇咗寫字嘅障礙,要學埋寫外語字就更加難。) 如果要應付新嘅高中文憑試重要攞優異成績,真係要花好多時間同心機。如果只係想佢認識多一種語言,我反而覺得你應該問你小朋友佢最想學嘅外語係邊種,如果佢完全冇興趣學外語,就無謂勉強。始終外語係高中文憑試嘅第八科,考得好只係錦上添花;如果希望用外語科去幫補其他科,我諗真係吃力不討好,始終語言係要浸番一定時間先會好嘅。
以上講嘅係一般情況,當然唔可以apply 喺資優嘅小朋友身上,無論小朋友是否資優,到咗高中,都會有自己選科喜好,況且語文根本冇得比較,我哋唔可以話法文好過西班牙文或者德文,又或者邊種外語比較有用,如果去金磚四國嘅印度做生意,識印度話好過識歐洲八國語言。當然如果從「量」嘅方面去衡量,咁就一定喺英文,普通話同西班牙話。

原帖由 Jackielee 於 09-5-21 13:55 發表
Hi heidimami,

多謝你回覆!
但係知唔知點解香港人想學法文呢?有無特別原因?

無錯, 學多種語言都係為左多一種技能/學問, 至於邊種好d都係睇到時工作需要.

原帖由 heidimami 於 09-5-21 16:20 發表
我諗你小朋友嘅學校喺升高中時可能有外語嘅選擇,所以我估你先會想知道邊種外語比較有用。不過就算估錯,我覺得耍學好一種語言,從小學習喺應該最好嘅,我咁講都應該都得到好多人認同,小朋友去到高中,除非對某一外語已經有一定 ...

我都有問個女想學邊種外語,佢自己都係睇到有好幾間中學都係有法文,所以估法文係咪普遍啲。但係我又聽其他人講過西班牙文是多人用啲,所以咪問下囉!

原帖由 heidimami 於 09-5-21 16:20 發表
我諗你小朋友嘅學校喺升高中時可能有外語嘅選擇,所以我估你先會想知道邊種外語比較有用。不過就算估錯,我覺得耍學好一種語言,從小學習喺應該最好嘅,我咁講都應該都得到好多人認同,小朋友去到高中,除非對某一外語已經有一定 ...

唔係你肯交學費就有得學,因為佢地﹝那些半官方組織如歌德學院、法國文化協會﹞根本唔收小朋友!

找私人教?被搵老襯,亂車一通,比利時土語當做德文,都無法去知!

我胡亂講幾句:
法文多學校教,因為有天主教修女去教;
德文冇得學,卻是音樂人的第一選擇;
西班牙文?到當地觀看足球大賽吶喊時用;
......

未經核實,有錯請更正。

除了西班牙, 南美洲很多國家都用西班牙文.
西班牙文跟意大利有點相似.我的意大利客人都叫我學西班牙文.有用D.

ABCC cont.DEGHMNPSUV

原帖由 Jackielee 於 09-5-22 17:22 發表
我都有問個女想學邊種外語,佢自己都係睇到有好幾間中學都係有法文,所以估法文係咪普遍啲。但係我又聽其他人講過西班牙文是多人用啲,所以咪問下囉!

...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

多謝指正,原來新辦了這個課程。8-11歲,可惜孩子已經超齡,印象中這些遊戲課,得個「熱鬧」,孩子得益有限,好在學費唔貴。
回到傳統教學,同班同學的年齡與生活經驗差距,又不利於語言學習交流。

德文呢?有什麼好介紹?

醒目開學勳章

原帖由 b-7 於 09-5-29 08:40 發表
多謝指正,原來新辦了這個課程。8-11歲,可惜孩子已經超齡,印象中這些遊戲課,得個「熱鬧」,孩子得益有限,好在學費唔貴。
回到傳統教學,同班同學的年齡與生活經驗差距,又不利於語言學習交流。

德文呢?有什麼好介紹?孩子已懂得好 ...

法國文化協會 - 12歲 以上有青少年班,  暑期都有開班.

簽名被屏蔽

我見有間叫香港西班牙文化協會喺附設香港傳藝中心裡面。
唔知佢地啲course又得唔得呢?

簽名被屏蔽

但亞女間學校話,334中學文憑試只可以報考學校有開班教授 ge 科目, 即是學校有法文班才可以報考法文,即使你日文''勒勒''聲都唔可以自修考日文外語科(中學文憑試) ,除非你間學校有多國語文班,咁就有得揀學邊種外語~

簽名被屏蔽

原帖由 labelle 於 09-6-1 12:52 發表
如果係應屆會考生, 依家都係要跟學校報架喎, 3唔334基本都上一樣. 但如果本身日文''勒勒''聲, 又 prove 到俾學校知, 學校都會幫係報既
有家長係會上問過,校長亦已明確表示,礙於教育局政策,學生唔可以自修報考學校無開班教授ge 外語(新中學文憑試) ; 唔係學校唔想幫, 而係新學制唔容許咁做

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題