用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問大家青苗琴行學小提琴好唔好,請俾意見,Thanks ...
go

請問大家青苗琴行學小提琴好唔好,請俾意見,Thanks [複製鏈接]

如題,想俾仔仔學,請俾d意見,Thanks..^.^..
   0    0    0    0

原帖由 Ginger2003 於 09-5-21 23:24 發表
如題,想俾仔仔學,請俾d意見,Thanks..^.^..

隔離屋個女5, 去年暑假 (087) 開始係新都會青苗學小提琴,
到今年(09) 3月,
佢小提琴老師通知佢媽媽可以報皇家4級,
叫個女準備10月考‧

但佢媽媽話個女拉到走晒音,
超難頂,
咁都可以考4級,
唔係掛? 佢小提琴老師話要合格唔難,
要攞高分先難,
個女10X一定冇問題, 咁都叫做合格丫! 叫佢媽媽慢慢考慮,
佢媽媽覺得考10X, 難睇,
所以出年先算….

I just passed by, but just want to say something.
I used to let me kid learn Piano few years ago in this company. The teachers are not prefessional and always change. They are pretty hard selling.

Also don't buy books or equipement from them, compare to Tom L. they are a lot more expensive. And things are mainly from China.

沒辦法﹐部份琴行只顧儘快將學生升級然後加學費......

原帖由 SARIDON 於 09-5-22 02:22 發表

我隔離屋個女,小5, 去年暑假 (08年7月) 開始係新都會青苗學小提琴,
到今年(09) 年3月,
叫個女準備10月考‧

超難頂,
咁都可以考4級,
唔係掛? 佢小提琴 ...

我個女之前也在此琴行的其中一間分行學鋼琴, 該老師間中請下病假 (病因:發燒; 20多歲人, 會隔兩個月左右發一次燒嗎?當你見到她的真面目時, 你就會明白......有時又話塞車…’). 琴行負責人拒絕把該堂順延至下一個月(下一期), 強行實施每堂補15分鐘, 清掉已經付款的45分鐘課堂', 即由45分鐘變成60分鐘. 最後, 我決定以後也不再在此分行上任何課程
(
包括曾經安排得一塌糊塗的
素描班’); 葵芳分行除外.

此分行的行政混亂,完全不明客人需要, 樣樣事情都要方便自己, 只顧自己利益.

咁誇? 一年考四級?
我啊女+佢兩位表姐, 舊年暑假七月開始, 參加左葵芳青苗既小提琴班, 之後就一直學到e家, 跟同一個老師, 佢地學得幾好啊.....

老師未試過無端端事假喎....四個月前, 我自己都學埋一份啦, 學左4個月, 拉緊篠崎Book2, 都快完啦, 青苗仍然收緊我grade 1學費....

我諗, 學樂器就係咁, 睇下你跟邊個老師...唔好, 你有權轉...暫時, 我地四個人學, 無咩不快事件發生....

係啊, 琴書佢超貴, 連老師都話, 係外邊買, 唔好係青苗買....人地明碼實價, 你嚴人貴, 咪自行買, 佢又無迫你...

原帖由 SARIDON 於 09-5-22 02:22 發表

我隔離屋個女,小5, 去年暑假 (08年7月) 開始係新都會青苗學小提琴,
到今年(09) 年3月,
叫個女準備10月考‧

超難頂,
咁都可以考4級,
唔係掛? 佢小提琴 ...

cheapbombom
請問你可唔可以pm我,你的老師的名和資料,睇吓佢會唔會係我附近的青苗教,Thanks

cheapbombom
請問你可唔可以pm我,你的小提琴老師的名和資料,睇吓佢會唔會係我附近的青苗教,我個仔又係,轉左兩次老師都唔ARM,一個又係成日遲到,搞到青苗成日要我地補時,最後青苗抄左佢,跟住依家依個阿伯又成日唔多理咁,我個仔D進度就停左係度 >.<
‹ 上一主題|下一主題