用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒 vs 民生
go

聖羅撒 vs 民生 [複製鏈接]

請各位mami給意見,因為聖羅撒和民生都收,下星期要決定了!
   0    0    0    0

補充:我個是仔仔!亦有哥哥back up的幾好小學;所以一條龍未必最重要

其實讀邊間都無所謂,最緊要係小朋友去到間學校鍾唔鍾意 !兩間都係好學校 !

多謝你的回覆 因為聽人話民生課程好淺,將來難於適應小學所以擔心呢!

請問其他mami有什麼意見呢?因為明天要註冊決定了!

如果我係你我會選民生,兩間都係好學校,但聖羅撤感覺比較女仔,而且我有朋友讀緊話課程都好淺!而民生始終有小學back up,雖然都已經有,純屬個人意見!

回覆 1# yenk 的文章

我女而家讀民生P.5, 在佢K.2時考到聖羅撒不過最終無讀, 原因係天主教修女學校比較嚴肅, 權衡過認為我女太好動, 怕令老師有壞印象, 和局限佢既發展, 最終放棄咗聖羅撒!
如果妳個係仔, 我建議揀民生, 理由如下:-
1. 每班男女數目相若, 可均衡發展
2. 幼稚園課程深淺兩間差不多(聖羅撒可能深少少), 因為佢地有小學, 所以幼稚園主要打好基礎, 唔會死谷.
3. 仔仔是好動戓文靜我想都應該是妳要考慮其中一個原因(可能妳唔同意).

在我而言, 無後悔唔同佢轉校 ; 相反, 學校不停俾機會小朋友去發展令到佢自信十足, 讀得非常開心!

勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!
‹ 上一主題|下一主題