用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 連band1名校都係咁,唉....
go

連band1名校都係咁,唉.... [複製鏈接]

喇沙生涉校內藏毒

(明報)2009年5月23日 星期六 05:10

【明報專訊】九龍城著名男校喇沙書院

一名中四男學生涉嫌上課吸毒後有怪異行為,遭教師和同學發現,並搜出懷疑搖頭丸等毒品,他昨在九龍城裁判法院

否認管有危險藥物等兩項罪名,案件押後至8月24日開審,其間獲准以1000元保釋。
教師同學將作供
本報昨致電校方,惟未能聯絡校長回應。該名張姓男生(16歲)被控一項管有危險藥物和一項管有第一部毒藥罪名。據悉事發時教師和同學發現他在課堂上行為怪異,其後從他身上搜出懷疑涉案毒品,控方透露屆時將傳召3名證人,包括教師、同學和警員作供。
控罪詳情指上月3日,張在九龍城喇沙利道喇沙書院內管有危險藥物,即1個塑膠袋內有3粒藥片,含0.21克「亞甲二氧甲基安非他明」(俗稱搖頭丸),以及並非按照藥劑業及毒藥條例規定,管有毒藥表所列的第一部毒藥,即1個塑膠袋內有3.68克粉末,內含「甲芬那酸」。資料顯示「甲芬那酸」為非類固醇消炎退燒藥。
【案件編號﹕KCCC2817/09】
   0    0    0    0

如果呢一單野發生係直資學校, 的人一定會係咁鬧, 有咁大放到咁大,慌死冇人知咁
不過依家係名校發生, 佢地只會話邊間學校冇壞份子??樹大亦有枯枝,1個半個唔可以作準....etc, 雙重標準

好同意bkfriend所講.

原帖由 bkfriend 於 09-5-23 17:48 發表
如果呢一單野發生係直資學校, 的人一定會係咁鬧, 有咁大放到咁大,慌死冇人知咁
不過依家係名校發生, 佢地只會話邊間學校冇壞份子??樹大亦有枯枝,1個半個唔可以作準....etc, 雙重標準 ...

直資要比錢呀嗎.:;pppp:
始終都係唔使錢好, 如果成績好+運氣好look到入band one組別, 邊個唔想

原帖由 bkfriend 於 09-5-23 17:48 發表
不過依家係名校發生, 佢地只會話邊間學校冇壞份子??樹大亦有枯枝,1個半個唔可以作準....etc, 雙重標準 ...

講得好
LS的問題好多家長都知. 有個朋友個仔派到LS, 但最後佢個係九龍城警局做KE弟弟叫佢唔好比個仔讀,原因都係這個.

原帖由 stitchfriends 於 09-5-23 19:44 發表
好同意bkfriend所講.

X2

原帖由 ceomum 於 09-5-23 20:32 發表

X2

x3

好奇一問︰為什麼發生在直資學校,才會鬧?是怎樣的雙重標準是什麼?

原帖由 bkfriend 於 09-5-23 05:48 PM 發表

this post is so good.....

i just knew this news now.....

醒目開學勳章 王國長老

X4

原帖由 dabbycheung 於 09-5-23 09:15 PM 發表

x3

咁QC和La Salle邊間大致上校風好些?因為遲些自行要二選一(另一間已選定)。唔該

WongMummy,
我認為最重要是哪一間機会大.
因為二間都是頂級中學,學術成績又高.
喇沙一級有270幾人,有幾個壞份子也
只不過是1%,可以接受呀!
當然,朋輩,父母的影響力是最重要的因素.

有些頂級中學的成績其實好參次, 夠竟係家長功勞or 學校培訓得好, 大家自己o林! 今次既事件不應以學校既學生人數多寡, 啊! o甘多學生... 比佢發生一單半單啦!  比例都好少o姐!如果學校係好嚴格,學生一定不會帶丸仔返去.

至於這間 fing 頭 丸學校既學生係又九龍塘附近既補習社係出名 .....! 其實校風係好重要, 去睇下佢地放學情況. 網上資料多了, 真係紙包唔住火.

原帖由 littleyan 於 09-5-25 11:06 發表
WongMummy,
我認為最重要是哪一間機会大.
因為二間都是頂級中學,學術成績又高.
喇沙一級有270幾人,有幾個壞份子也
只不過是1%,可以接受呀!
當然,朋輩,父母的影響力是最重要的因素. ...

一間有人 Fing 頭,一間有人行劫,你自己考慮喇。

原帖由 WongMummy 於 09-5-25 00:02 發表
咁QC和La Salle邊間大致上校風好些?因為遲些自行要二選一(另一間已選定)。唔該

其實有乜出奇? 以為名校學生一定品學兼優嘅同以為有錢人一定品味高尚都一樣喺太天真吧? 食K (吸毒), 手, 打劫, 打架, 拍拖或至未婚媽媽等青少年問題, 我敢講由二三十年前到今日, 大部分中學都曾發生,分別喺多或少而已. 老生常談, 家教最重要!

一間band1學校唔可以有壞學生?咁一間band3學校可唔可以有好學生?
我覺得喇沙做得好好,起馬夠膽面對...

我唔係喇沙家長.

我覺得青少年問題係無分band 1 or band 3.

個學生藏毒, 係刑事, 學校點可以唔公開面對.有mud話夠5夠膽面對!忍"門"學校都有事.你古佢好想公開!

原帖由 dad1234 於 09-5-25 13:44 發表
一間band1學校唔可以有壞學生?咁一間band3學校可唔可以有好學生?
我覺得喇沙做得好好,起馬夠膽面對...

我唔係喇沙家長.

X5

不過我認同樹大有枯枝, 每間學校都可能有壞學生, 其實我覺得係新一代既青少年品行真係日益差勁, 有好多連基本禮貌都無.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-24 18:08 發表
X4

其實我都認同幾好既學校都有壞份子, 之不過同樣事情假如發生係直資學校,尤其是新辦既學校, 係冇人會同情, 只會一面倒唱衰某校, 兼且不斷加以放大, 務求影響學校既校譽....呢的情況屢見不鮮!! :evil:
‹ 上一主題|下一主題