用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點樣選小一學校?用#34 網或#95網
go

點樣選小一學校?用#34 網或#95網 [複製鏈接]

我個仔今年k2, 明年k3要選校, 我剛剛搬屋, 由荃灣搬去將軍澳, 但我有九龍城的註冊地址, 我應該用將軍澳的 #95 網或用九龍城的 #34 網選校比較好? 我無信仰, 得呀仔一個小朋友, 呀仔在九龍塘YORK讀緊, 我希望各位比d意見, 我試過睇好多關於小一選校資料都唔係好明點攪,  請大家比d意見點選可以好d及邊間小學好d!!
   0    0    0    0

原帖由 bearbear001 於 09-5-24 03:50 發表
我個仔今年k2, 明年k3要選校, 我剛剛搬屋, 由荃灣搬去將軍澳, 但我有九龍城的註冊地址, 我應該用將軍澳的 #95 網或用九龍城的 #34 網選校比較好? 我無信仰, 得呀仔一個小朋友, 呀仔在九龍塘YORK讀緊, 我希望各位比d ...

我會抽NET 34 陳瑞祺(喇沙)小學,15分有機會

我會選34,因為中學網好,英中學位也較充裕。
15分抽CSK機會不太樂觀啊!本年度連20分也要抽呢。

我有15分?
我睇過有關將軍澳的學校, 播道及遁道好似好好!!
原帖由 hugub 於 09-5-24 09:36 發表

我會抽NET 34 陳瑞祺(喇沙)小學,15分有機會

原帖由 bearbear001 於 09-5-25 01:42 發表
我有15分?
我睇過有關將軍澳的學校, 播道及遁道好似好好!!

如果我係你, 準貼學校會net34選CSK (LS) 因為有中學 back up(不過唔係一定全部入), 但你要考慮搭車問題, 因為你要預 around 1hrs 搭校車

另外, 如果選net95, 亦有好的小學, 如保良局黃永樹, 馮晴, 將天, 但要睇你要唔要考慮讀中學問題, 因為 tko 現時只得一間英中
‹ 上一主題|下一主題