用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直資的夢,碎了,醒了。
go

直資的夢,碎了,醒了。 [複製鏈接]

直資的夢,碎了,醒了。

直資有三種,以前是私校、新辨學機構和傳統名校。
辨學有它自己的目的。
私校是過度到有資助。
新辨學機構是sell新概念,得唔得末知。
傳統名校是可以選擇收到真正brand 1學生。
直資是按人頭撥款。美其名是靈活運用資源,但是可以是無皇管,基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校就是一個活生生的反面教材。

隨著中學教學語言微調,直資在教學語言的優勢漸漸式微。

大家選擇直資時,要小心選擇有賽績和成績支持,而不是聽和信新概念。人語好就當好,後悔莫及。

不要做白老鼠,所有學校到最後還是要家長一齊教,和孩子一齊作戰。世上沒有free lunch。
   0    0    0    0

老兄,你中左駱駝漆頭獎呀?

如果係,有乜打算?
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

回覆 1# 亞水 的文章

不再留戀,跳車,大逃亡。

原帖由 chanpa 於 09-5-24 18:00 發表

老實講,比著我,將心比已,都係一樣選擇
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

一定添啦, 唔會賭咁大. 我寧願賭我自己成付身家.

當機立斷, 未為晚也~祝順利!
原帖由 chanpa 於 09-5-24 18:00 發表
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

只要辦學的人腳踏實地. 直資夢未碎.

辦學要本港政府批的. 未批就係未批.

尤其是吹噓IB的更奇怪. IB要人地批, 更要講金錢, 如果批點會係3,4千元學費所能應付的事, 而且IB的理念更不是在於那1,2年的學習. 個中的複雜如果話唔知, 真係唔明點解仲要學人辨學, 跟本就係某些人心術不正.

更不要隨便信不參加派位的小學.
因為你比較唔到你子女的真實水平. 學校好你是不會不讀的. 學校無須要不參加派位的.

祝順利!

.

原帖由 chanpa 於 09-5-24 17:12 發表
直資的夢,碎了,醒了。

直資有三種,以前是私校、新辨學機構和傳統名校。
辨學有它自己的目的。
私校是過度到有資助。
新辨學機構是sell新概念,得唔得末知。
傳統名校是可以選擇收到真正brand 1學生。
直資是按人頭撥款。 ...

原帖由 mamimummy 於 09-5-24 22:05 發表
只要辦學的人腳踏實地. 直資夢未碎.

辦學要本港政府批的. 未批就係未批.

尤其是吹噓IB的更奇怪. 辦IB要人地批, 更要講金錢, 如果批點會係3,4千元學費所能應付的事, 而且IB的理念更不是在於那1,2年的學習. 個中 ...

"更不要隨便信不參加派位的小學.
因為你比較唔到你子女的真實水平. 學校好你是不會不讀的. 學校無須要不參加派位的. "

This is very true.  Some DSSs and private schools do not join the external allocation (統一派位) and the students may directly be promoted to their own secondary school.  You do not know the standard of your children.   

GOOD LUCK!!!

希望你的小朋友盡快係 9月前入到新學校

努力..

唔係間間都係咁既, 希望你小朋友可以好快搵到新學校.

醒目開學勳章 王國長老

no喇, 其他瓣瓣都重要呀
原帖由 BookloverJ 於 09-5-25 11:01 AM 發表
其實有無家可以講下臻美既教學質素好唔好, 教出呢既學生真實水平係點?因為依家出面講呢講去都係話學校管理, 行政出問題, 無講過教學質素. 作為家長, 我諗最關心都係教學質素, 其他都係次要.
...

辦學團體好重要ga! 它們的財政實力尤其重要,好多事情都要錢才可以成事!

原帖由 BookloverJ 於 09-5-25 11:01 發表
其實有無家可以講下臻美既教學質素好唔好, 教出呢既學生真實水平係點?因為依家出面講呢講去都係話學校管理, 行政出問題, 無講過教學質素. 作為家長, 我諗最關心都係教學質素, 其他都係次要.
...

chanpa, 我有否記錯?  你已轉車一次了?

醒目開學勳章

原帖由 BookloverJ 於 09-5-25 12:40 發表

其實香港財政實力最強既辦學團體應該係香港政府, 咁我地係咪應該讀官校?

同d人搵政府工一樣...

醒目開學勳章 王國長老

錢唔錢, 對我黎講唔係太大問題, 夠用就ok了, 以我所記憶, 我女學校似乎無千萬盈餘呢 , 舊年話想加老師人工留住d人才, 每人都要加$150學費, 家長都無異議, 最緊要應洗則洗
校風呀, 透明度呀, 對我黎講都好緊要, 我都希望揀左間學校(仲要交學費tim!)讀足十幾年, 家校之間係有商有量既, 最怕意見接受行動照舊, 真係無癮! 至於學校理念, 講就易, 係咪做到又係另一件事, 譬如我信愉快學習, 我希望學校真係做到, 唔係表面話愉快實際就一味夠谷然後present俾全世界睇d學生有幾勁.......無意思lor
原帖由 BookloverJ 於 09-5-25 12:21 PM 發表

Charlotte_mom, deniset,

以餅店作個比喻, 作為顧客, 我最想知佢地整出呢既蛋糕好唔好味, 其他咩係咪大公司, 管理, 行政點好我覺得係好次要.

我諗家長揀學校都係睇佢教出呢既學生既成績, 品行既啫, 唔會睇辦學 ...

為保險起見, 我都真係會選官校

原帖由 BookloverJ 於 09-5-25 12:40 發表

其實香港財政實力最強既辦學團體應該係香港政府, 咁我地係咪應該讀官校?

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-25 14:10 發表
錢唔錢, 對我黎講唔係太大問題, 夠用就ok了, 以我所記憶, 我女學校似乎無千萬盈餘呢 , 舊年話想加老師人工留住d人才, 每人都要加$150學費, 家長都無異議, 最緊要應洗則洗
校風呀, 透明度呀, 對我黎講都好緊要, 我都希望揀左間學校(仲要交學費tim!)讀足十幾年, 家校之間係有商有量既, 最怕意見接受行動照舊, 真係無癮! 至於學校理念, 講就易, 係咪做到又係另一件事, 譬如我信愉快學習, 我希望學校真係做到, 唔係表面話愉快實際就一味夠谷然後present俾全世界睇d學生有幾勁.......無意思lor

agree, 大部分DSS都係非常注重和家長既溝通, 比較接受家長意見, 愉快學習方面要攞平衡, 希望愉快得黎, 學生都要有一定水平, 有愉快但學唔到野就弊啦....

我自己選DSS係因為喜歡較靈活既管理和教學, 又接受家長意見, 既愉快又學到野就OK啦 其實大家唔好太神化DSS, 選校前要有多角度既考慮
‹ 上一主題|下一主題