用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 白老鼠中三選科, 請給意見
樓主: mgtmgtmgt
go

白老鼠中三選科, 請給意見 [複製鏈接]

小兒剛打電話同我講, 最後決定(自己改左):
math : core module + calculus & algebra   (微積分 & 代數)
phy, econ, chem, geog, bio, business (accounting)
學校都以考試成績排優先次序, 不過呀仔同我講進取好吾好, 我當時個心好sweet,個仔原來都好上心, 我同佢講, 決定左,就吾好理, 一條心去應付考試,等上天安排, 其實佢都十五十六, 不過同我有商有量我都好開心.

講真 algebra 係會難過 statistics 好多下
因為 algebra 可以有好多變化, 要比較努力先攞到好成績 -- 簡單D講係"玩數"
statistics 會比較易掌握, 因為玩法有限, 變黎變去都有個譜, 而且大學比較多學科要求statistics 延伸

algebra o既好處係如果你可以數學掂o既話, 呢科絕對可以分到高低; 反而statistics 有機會會俾D學生偷到雞, 搏到高分
現職工程師
數學是我的興趣
也是伴我成長的朋友 ^_^

原帖由 2bzmummy 於 09-5-27 16:56 發表

有些學校都係 F.4 已經要決定係咪選修 M1 or M2 ,不過都要到 F.5 先會有堂(就算同學既程度達到,學校都會將選讀與否權利交回學生),M1 & M2 分別係 :

calculus & statistics (微積分 & 統計學)
calculus & algebra   (微積分  ...

佢哋讀phy/chem/bio/combine其中2科嘅都要讀M1/M2,F.4下學期開始有堂!

原帖由 dodo199906 於 09-5-28 00:13 發表

佢哋讀phy/chem/bio/combine其中2科嘅都要讀M1/M2,F.4下學期開始有堂!

哦,咁又未聽過喎,即係等於以前讀理科就一定要讀 A. maths ....

唔該到 F. 4 下學期再上黎匯報下係咪真係開始左上 M1 & M2 堂呀,或者可以透露邊間中學嗎 ?

原帖由 2bzmummy 於 09-5-28 13:48 發表

哦,咁又未聽過喎,即係等於以前讀理科就一定要讀 A. maths ....

唔該到 F. 4 下學期再上黎匯報下係咪真係開始左上 M1 & M2 堂呀,或者可以透露邊間中學嗎 ? ...

好丫,佢讀九龍城某英中

咁係咪讀phy/chem/bio而唔讀伸延數對日後上大學唔會好大影响?

原帖由 dodo199906 於 09-5-28 00:13 發表

呀仔學校都好似一樣

有關 HK 各大學 2012 年收生標準,請參考 :

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... ents_eng_080218.pdf

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 10:40 發表
有關 HK 各大學 2012 年收生標準,請參考 :

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_6440/university_entrance_requirements_eng_080218.pdf

2bzmummy

如果冇記錯,你大仔己大學畢業,佢讀邊科架?畢左業幾耐,
搵到野做未?

原帖由 SpadeaAce 於 09-5-27 21:32 發表
講真 algebra 係會難過 statistics 好多下
因為 algebra 可以有好多變化, 要比較努力先攞到好成績 -- 簡單D講係"玩數"
statistics 會比較易掌握, 因為玩法有限, 變黎變去都有個譜, 而且大學比較多學科要求statistics ...
仲有...數學延伸以統計嗰邊用途大D

已公布的大學收生要求,如保險、金融、精算、engineering etc,需要數學延伸 Module 1 or 2, 中大 Quantitative Finance 要 Module 2 (calculus+algebra), 無一科必須要 Module 1(Calculus + Statistics), 即似乎修 module 2 出路廣D。

原帖由 樂樂 於 09-5-29 11:47 發表

2bzmummy

如果冇記錯,你大仔己大學畢業,佢讀邊科架?畢左業幾耐,
搵到野做未?

咦,咁好記性既 ?

係呀,佢 2008 年尾已經畢業,Bachelor of Commerce,去年年中佢已經決定讀 Master of International Business(幸 or 不幸?)要 2010 年中先畢業啊

今年輪到細仔升 F.4 選科

原帖由 JP 於 09-5-29 12:00 發表

已公布的大學收生要求,如保險、金融、精算、engineering etc,需要數學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=85&cb=12345619&n=a47fcc84延伸 Module 1 or 2, 中大 Quantitative Finance 要 Modu ...

That's true.
所以好多maths好既學生都係揀M2

原帖由 lk362 於 09-5-29 14:42 發表

That's true.

我位小朋友都選左 M2,希望佢順利過渡啦,始終要睇 F.4 成績先知道有無得讀

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 13:36 發表

咦,咁好記性既 ?

係呀,佢 2008 年尾已經畢業,Bachelor of Commerce,去年年中佢已經決定讀 Master of International Business(幸 or 不幸?)要 2010 年中先畢業啊

今年輪到細仔升 F. ...

呢度d媽咪多數講中學,上次你講你大仔已大學畢業,所以特別記得你囉.

原帖由 樂樂 於 09-5-29 15:28 發表

呢度d媽咪多數講中學,上次你講你大仔已大學畢業,所以特別記得你囉.

哎呀,以後要小心言行先得

係呢,您小朋友好似 F.1,right ? 咁快有興趣留意選科 ?

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 15:43 發表

哎呀,以後要小心言行先得

係呢,您小朋友好似 F.1,right ? 咁快有興趣留意選科 ?

我1個中4,1個小六,  入呢個topic都好多野睇,知道左好多野.

原帖由 樂樂 於 09-5-29 16:05 發表

我1個中4,1個小六,  入呢個topic都好多野睇,知道左好多野.

哦,末代會考喎,要小心小心,另外又要煩升中 。。。祝您從心所願

原帖由 2bzmummy 於 09-5-29 16:21 發表

哦,末代會考喎,要小心小心,另外又要煩升中 。。。祝您從心所願

hehe  多謝你先

原帖由 lk362 於 09-5-29 14:42 發表

這正是問題所在。大學要求M2的學科不多,如maths不是太好的話,以升學來說,選M1比較好! 自己100磅,同80-110磅或90-130磅的對手作賽較有把握?

再以選科來講,我會建議選最少一文一理,而選一些將來在大學未必會再讀的科,像Geog 和 Bio ,這两科對個人幾有用。有些科目,像econ 和 business,在大學多會讀到。

醒目開學勳章

HI, 你地好! 我女今年F3, 又係白老鼠, 佢想揀如下科目, 大家比啲意見, 謝謝!

chem/bio, 仲有一科, 想選中史或HISTORY, 不知那科較適合.

她說過如可以入大學, 很想讀醫, 如果事與願違(因為醫科很難入), 就去考督察, 現在督察的學歷程度是否需要碩士學位?
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*
‹ 上一主題|下一主題