用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

fumiko,

仲未吖??...

明天出又一城會睇吓有無Lego "S" size, 我帶住個百厭女唔敢去書展~~~

不過 個囡prefer 買Disney D "公主"書包, 仲揀定公主筆袋, 要襯埋1set 喎....
唉..D女仔個個中晒公主毒~~~

原帖由 fumiko 於 09-8-3 17:28 發表
買到書包未?

真的. 我地都買了公主筆盒及文件袋..佢同爸爸入disneyland 見到個公主筆盒重靚d又要買, 成hk$120 好似過份d, 唯有搵人幫手睇吓可唔可以平d囉..

應該下個禮拜去買鞋同襪, 怕冇碼.. 佢穿開的襪成日會冇貨..

真多野攪..

原帖由 mmak 於 09-8-3 23:56 發表
fumiko,

仲未吖??...

明天出又一城會睇吓有無Lego "S" size, 我帶住個百厭女唔敢去書展~~~

不過 個囡prefer 買Disney D "公主"書包, 仲揀定公主筆袋, 要襯埋1set 喎....
唉..D女仔個個中晒公主毒~~~

...

原帖由 cherriemama 於 09-7-19 23:10 發表
今日去o左Sogo 6/F 買o左個Lego書包俾囡囡, 男仔款就多, 女仔款得好少咋! 細碼都好大個, 不過真係好輕, 間格好過SPI, 背脊d support睇落唔錯, 囡囡話好揹過佢上年個SPI書包! ...
請問幾多錢?朋友想問....tks!同埋想知道店名.....

fumiko,

成hk$120 公主筆盒, 實好靚啦...
我囡學校好似要用筆袋, 唔準用筆盒, 你地學校有無咩規矩??
學校好似供應鉛筆, 唔使自己買..
我地8月尾先開家長會, 到時咩都俾人掃晒, 想買都無~~
我依家估估吓咁買定先, 預咗買多次....

鞋同襪 睇咗了... 不過唔敢買住 要問清楚, 學校都真係幾嚴... 驚買錯

就係最怕冇碼....

原帖由 fumiko 於 09-8-4 13:33 發表
真的. 我地都買了公主筆盒及文件袋..佢同爸爸入disneyland 見到個公主筆盒重靚d又要買, 成hk$120 好似過份d, 唯有搵人幫手睇吓可唔可以平d囉..

應該下個禮拜去買鞋同襪, 怕冇碼.. 佢穿開的襪成日會冇貨..

真多野攪.. ...

我地學校好似冇要求..d人都係話唔好用筆盒, 但佢要呀嗎.成日提佢千奇唔好上堂玩筆盒, 因老師收左要放暑假先比番..

買鞋真係有d頭痛, 成日就係無佢碼...

原帖由 mmak 於 09-8-4 22:26 發表
fumiko,

成hk$120 公主筆盒, 實好靚啦...
我囡學校好似要用筆袋, 唔準用筆盒, 你地學校有無咩規矩??
學校好似供應鉛筆, 唔使自己買..
我地8月尾先開家長會, 到時咩都俾人掃晒, 想買都無~~
我依家估估吓咁買定先, ...

我買果個係新款Lego S size 售 $385, 當日仲送多個價值$78 Lego 小背包!

原帖由 wingyeunglilo 於 09-8-4 21:47 發表
請問幾多錢?朋友想問....tks!同埋想知道店名.....

I bought a Lego small size school bag (new style) for my son this Tuesday at Tusen Wan Jusco at $328 (original price is $365).   His free gift is a kid's wallet.   

Obviously, you could have 5% discount, if you have Jusco card or Aeon card and buy it on 2 or 2x each month.

原帖由 yiuyiuhui 於 09-8-3 03:34 PM 發表
littlewoman,
係呀!我係响日本書包王度買架!我本人就好鍾意呢個書包,一來外形好可愛,二來好輕同易清潔!最重要係護脊,好多時都見到好多人有駝背/脊椎側彎呢問題,但係响日本就連老人家都唔多有以上嘅情况,所以才會買日本 ...

我之前去台灣,台中誠品綠緣道見到呢個書包,它有分級別,我在書包王見到我想買嗰種(850g-880g當時有暗紅、柿紅、軍綠、黑)要起碼NT5600-NT7500,但當時我唔知女女學校對書包有無要求,無買到當時做特價,約港幣不到$750,早知買咗先算,最多平時用囉都幾靚吖,現在都未決定買什麽書包,26/8才家長會。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 鎧惠 於 09-8-7 02:42 發表

我之前去台灣,台中誠品綠緣道見到呢個書包,它有分級別,我在書包王見到我想買嗰種(850g-880g當時有暗紅、柿紅、軍綠、黑)要起碼NT5600-NT7500,但當時我唔知女女學校對書包有無要求,無買到當時做特價,約港幣不到$7 ...

咁都唔係輕過 spi active (small) 好多 (~900g), 不過就貴咁多

呢個價 $$, 不如試下 zeven, ~500g, 不過要小朋友夠高先揹得起

原帖由 yiuyiuhui 於 09-8-3 15:34 發表
littlewoman,
係呀!我係响日本書包王度買架!我本人就好鍾意呢個書包,一來外形好可愛,二來好輕同易清潔!最重要係護脊,好多時都見到好多人有駝背/脊椎側彎呢問題,但係响日本就連老人家都唔多有以上嘅情况,所以才會買日本 ...

yiuyiuhui,
請問在那處有售?
我上過你俾site, 是否在那處order???
你囡囡果個係乜色呀??好似紅色最靚,但我個囡用野好"操老", 上年一年級,已經換咗一次書包, 我恐帕咁貴,好快又舊又dirty.

鎧惠,

好彩你無買咋... 俾我囡見到實"呱呱叫"....

原帖由 鎧惠 於 09-8-7 02:42 發表

我之前去台灣,台中誠品綠緣道見到呢個書包,它有分級別,我在書包王見到我想買嗰種(850g-880g當時有暗紅、柿紅、軍綠、黑)要起碼NT5600-NT7500,但當時我唔知女女學校對書包有無要求,無買到當時做特價,約港幣不到$7 ...

細的是39cm (l) x Width 32cm x 14cm (d)

原帖由 fumiko 於 09-7-23 13:45 發表
睇中lego書包, 但唔知小一是否買細的就可以.

如無記錯, 細的是39cm (l) x ?? x 14cm (d)

有冇人知?

我相信我同你一樣, 買了 pink colour Girl HORSE 係列,  ORIGIAN price : $368, book Exbit $$312--

你覺得禁污衊嗎  ???  我無比較 lego 其他款, 因為個日書展已無晒貨, 我只是付錢等月中取貨。

I paid, but not yet collect.  I am still considering which style I take.  

原帖由 fumiko 於 09-7-29 12:48 發表
mmak,

我地最後買左lego, 因個款靚, 價錢同一個sanrio 差唔多.
我係書展買 hk$312 細碼的.  你可以去sogo 睇睇..保養都你返sogo 架..

melodylaw,

你個款有個 cover , 我去年用過, 好'累聚', 好煩, 所以今年要買過無  cover, 一開就攞到書。

原帖由 melodylaw 於 09-8-2 01:55 發表
今日終於去咗屯門吉吉島買咗個Lego書包比個囡
原價$468,特價$418(L size)有個女仔同隻馬
我唔駛走出Sogo咁遠買

醒目開學勳章

原帖由 beywat496 於 09-8-7 23:42 發表
melodylaw,

你個款有個 cover , 我去年用過, 好'累聚', 好煩, 所以今年要買過無  cover, 一開就攞到書。

beywat496,
我二囡今年升P3,她因為未用過有cover既書包
所以就買咗.我無諗過'累聚'這個問題.
只係二囡鐘意就買.
到開學,,我個囡如果趕放學的話.
我相信她會連拉鏈都唔拉.
MELODY

Nikko..........

有鋁架嗰啲.
無知是福

我有個zeven school bag, 大碼, 未用過架, 女仔紫色, 有冇人有興趣

Hi all
We find a model Ergo Gear by SPI very good in terms of size, storage compartments and material although it's a little heavier than Lego.  Does anyone have experience using this model?

Lego : reasonable price, light but a bit big for P1
Dr. K : reasonable price, but a bit heavier & big

Comment? Thanks.

can you tell me where is 日本書包王 ? is it in japan ?
Thaks.

係响嗰個網址度嘅留言板度order就ok啦!佢會覆你架!
我囡囡嗰個係紅色嘅!我囡用咗1年,都好好!佢保証話可以用6年,但係我應為用到3年巳經係值回票價!
原帖由 Sammichloema 於 09-8-7 03:27 PM 發表

yiuyiuhui,
請問在那處有售?
我上過你俾site, 是否在那處order???
你囡囡果個係乜色呀??好似紅色最靚,但我個囡用野好"操老", 上年一年級,已經換咗一次書包, 我恐帕咁貴,好快又舊又dirty. ...
‹ 上一主題|下一主題