用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

my son's  school bag with books  over  15kg-20kg, it is not different of any band of school bag.

醒目開學勳章

spi書包HSBC有得換,你地有無人知果2款邊隻好, thanks!

幣! 我買了有拖拉式.  响 ORCHESTRA 買。   

原帖由 701003 於 09-5-28 22:55 發表
亞仔亞女每年一個新書包,公仔書包,百零蚊果挺!絕對唔買拖拉式ge書包 拖完揹上身......好污糟邋遢!

專家話拖拉式,對小孩晤好呀

其實Dr. Kong都OK, 我囡囡用了兩年, 洗一洗, 現在邁向第3個年頭.

原帖由 mietwins 於 09-7-10 15:35 發表
專家話拖拉式,對小孩晤好呀
:fighting1:

回覆 28# bluesky999 的文章

我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!
但係有時太多書帶嘅話,我會將少量書放响另一個手抽袋度,等佢分開拎,唔洗乜都放响書包度,攪到鬼咁重嘛!
書包係人做皮面同內攏,牛皮肩帶,有時用皮膏清潔一下就好乾淨啦!
最重要嘅係我見囡囡揹書包時,個人企得好直,因為個書包背係完全貼住個背脊,令小朋友好自然咁企得直,(呢個係買點二)非常好用!
同埋最重要嘅係,我自己本身係有脊椎側彎嘅問題,仲動過手術,知道呢個問題嘅嚴重性所以我先揀呢個書包,因為好怕囡囡都係會好似我咁嘛!
希望幫到你啦!
一千三百蚊左右,連運費,有保証書同保養,話可以用到P.6,我覺得可以用到P.3都已經值回.脊椎骨好緊要,要好好保護,攪到脊椎側彎就多多錢都救唔番吖!

DR KONG 超重相比ZEVEN超輕

原帖由 yiuyiuhui 於 09-7-10 20:07 發表
我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!
但係有時太多書帶嘅話,我會將少 ...

我都有一個,但發覺不太適合hk學生.因為D書多,放唔曬,間格又太小..

chiropak....

原帖由 yiuyiuhui 於 09-7-10 20:07 發表

我以前係citysuper見到有個位置, 係賣日本人用的書包同校服.  唔知而家仲有冇. 個書包好"型".  我諗如果我老公見到, 一定會買比個女.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

I think it is good and i bought it at Shatin last year.

原帖由 ivywong2301 於 09-7-9 00:52 發表
anyone know "Deuter" bag?? ok or not? I see many children use it!

where to buy it?

請問呢隻書包在哪裡有得買?有無相可以睇下?
係唔係1KG重?我都有興趣,可以比多D資料嗎?
謝謝!

請問Lego書包, 那裡會有多D款??

Honeymum,

真係幾靓, 不過我覺得貴咗D, 如果要用多個袋放書, 又好似麻煩D??

FYI 日本製超輕量護脊書包

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1118272161?u=strawberryto_fu

http://www.rakuten.co.jp/tels/

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?action=printable&tid=1319636

原帖由 Honeymum 於 09-7-13 14:48 發表
謝謝!

japanbag.shop2000.com.tw
www.shop2000.com.tw/日本書包王

入面登嘅價錢係台幣嚟!你睇啱款後,响留言板度留言,記得要寫明寄香港和問清楚對換之後為港幣幾多(連運費)!

原帖由 Honeymum 於 09-7-13 02:48 PM 發表
謝謝!

請問Zeven 書包幾錢一個?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 mmak 於 09-7-13 16:20 發表
請問Lego書包, 那裡會有多D款??

Sogo 6/F 有唔少款.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 YAPPLE 於 09-7-13 23:09 發表
請問Zeven 書包幾錢一個?

前幾個 post 咪有講到 law, 又要知又唔睇

我係ocean 都見到有zeven o的書包, 不過價錢就真係貴左o的, 都要成1,xxx一個.

KadMum :-D
‹ 上一主題|下一主題