用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

回覆 1# fumiko 的文章

我囡囡都用緊一個Lego細碼,用左兩年,但現在個背板已傾斜,書包放喺度會訓低企唔穩。我在海運看見一個Zeven,紫色今年款大碼,好輕身,扇水料,囡囡好鍾意,賣成八百幾元,但最衰沒有放水樽位。因為有時囡囡除了背書包外,還要帶樂器,有時要帶大型勞作,放學又要帶飯壺回家,所以水樽小食盒全部要放入書包,如果沒有水樽位好唔方便。Lego的隔數相對比較好用,但就重啲,同埋好似無咁耐用。

一個書包成八百幾元? E+D嘢真係好貴,動不動就幾百元, 無$呀
原帖由 bkmum2005 於 09-7-29 13:07 發表
我囡囡都用緊一個Lego細碼,用左兩年,但現在個背板已傾斜,書包放喺度會訓低企唔穩。我在海運看見一個Zeven,紫色今年款大碼,好輕身,扇水料,囡囡好鍾意,賣成八百幾元,但最衰沒有放水樽位。因為有時囡囡除了背書包外,還要帶樂器,有 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Little_cy 於 09-7-29 10:58 發表
SPI not recommend, it’s super heavy

最近先至去攞上手試, spi 應該係輕過 dr. kong wor.

咁當然係 zeven 最輕啦.

據sales 講, 今年的lego 已改良, 更輕.

而且我地好大機會年年換書包, 所以頂到一年就夠啦.

只係覺得lego 應該比sanrio 好d, 且個女喜歡個款, 咁就買左.

原帖由 bkmum2005 於 09-7-29 13:07 發表
我囡囡都用緊一個Lego細碼,用左兩年,但現在個背板已傾斜,書包放喺度會訓低企唔穩。我在海運看見一個Zeven,紫色今年款大碼,好輕身,扇水料,囡囡好鍾意,賣成八百幾元,但最衰沒有放水樽位。因為有時囡囡除了背書包外,還要帶樂器,有 ...

阿女個SPI勁重, 出年2年班, 一定吾會用佢
原帖由 chan803 於 09-7-29 13:46 發表

最近先至去攞上手試, spi 應該係輕過 dr. kong wor.

咁當然係 zeven 最輕啦.

Sistar,

我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!

書包係人做皮面同內攏,牛皮肩帶,有時用皮膏清潔一下就好乾淨啦!
最重要嘅係我見囡囡揹書包時,個人企得好直(連醫生都讚),因為個書包背係完全貼住個背脊,令小朋友好自然咁企得直,(呢個係買點二)非常好用!

最緊要係好輕!

japanbag.shop2000.com.tw
www.shop2000.com.tw/日本書包王

入面登嘅價錢係台幣嚟!你可以上呢2個網址度睇下!

原帖由 sistar 於 09-7-28 01:54 AM 發表
想問下小一些書包有冇限制的呢.因見到D日本牌子款又輕但SIZE 不大,不過個別可能冇護脊. 可不可以用. THANKS

Does anyone know a school bag called, "cosco". I might have spelled it wrong, and I heard it is about HKD 1,500. Does anyone know if it is good, and where to get it??

Thanks

原帖由 lovek 於 09-5-26 23:36 發表
Please share, thanks!

好貴喎
原帖由 yiuyiuhui 於 09-7-29 20:01 發表
Sistar,

我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!

書包係人做皮面同內 ...

今日去反斗城睇過,見到有一款好似日本書包王既款,叫做 ERGO-GEAR,請問有無人用過?睇落都幾好,佢既料應該係人造皮,清潔都幾方便! 但無人提過這個brand,所以未買! 而SPI 有隻Smart Line都幾好,好似s size賣$418!

搵到喇,原來係SPI新出既款,依家8折$5xx!

係呀??...
我攞上手試咋, spi 4s Vs sanrio 好似差不多, 算輕卦..??

原帖由 chan803 於 09-7-29 09:12 發表

1.1 ~ 1.2kg, 都唔係真係好輕 wor.

網上搵返黎的數字, 有幾正確唔肯定:
zeven 約 600g
spi active small 約 900g
dr. kong 約 1.2kg

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 mmak 於 09-7-29 21:45 發表
係呀??...
我攞上手試咋, spi 4s Vs sanrio 好似差不多, 算輕卦..??

磅過啦, spi active small 真係得 900克 :loveliness:

不過 p1 全年的教科書重 3.9kg :(

到時要呀囡勤d執書包先:)

spi 有隻 ?? smart lite ... 好重??..

原來 sanrio 都有 1.5kg

請問若school bag 太輕有冇影响 護脊作用o既

買左sanrio - kabuto, 磅左得1.7lb!!
如用kg無顯示添, 係咪因為唔夠1kg???

我估係1.7kg..
saleslady 話2.5lbs... 我問即係??? kg, 佢話約1.5kg ... 仲係無轆嗰款...

sanrio 都算重喎...

原帖由 minmin 於 09-8-1 12:43 發表

醒目開學勳章

今日終於去咗屯門吉吉島買咗個Lego書包比個囡
原價$468,特價$418(L size)有個女仔同隻馬
我唔駛走出Sogo咁遠買
MELODY

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 minmin 於 09-8-1 12:43 發表

yes.  

1 kg = 2.2 lb

yiuyiuhui ,
請問你係咪都係在網上買架?學校派的F4通告放到嗎?
我見有很多款,你覺很好用的是哪款?是否很易在日本買到?用港幣計要多少錢?

原帖由 yiuyiuhui 於 09-7-29 20:01 發表
Sistar,

書包係人做皮面同內 ...

littlewoman,
係呀!我係响日本書包王度買架!我本人就好鍾意呢個書包,一來外形好可愛,二來好輕同易清潔!最重要係護脊,好多時都見到好多人有駝背/脊椎側彎呢問題,但係响日本就連老人家都唔多有以上嘅情况,所以才會買日本書包給囡囡用!而家用咗1年,仲好新淨!用3年應該無問題!
其實款式大至上差唔多,只係重量同顏色嘅分別!F4 file係放唔到架!A4就 fit size.我之前响日本嘅百貸公司見過,非常多款,導遊話7、8月最多,因為d日本學生都係差唔多呢d時侯開學.
大約$1200(連運費)

原帖由 littlewoman 於 09-8-2 10:30 PM 發表
yiuyiuhui ,
請問你係咪都係在網上買架?學校派的F4通告放到嗎?
我見有很多款,你覺很好用的是哪款?是否很易在日本買到?用港幣計要多少錢?

買到書包未?

原帖由 mmak 於 09-7-29 21:45 發表
係呀??...
‹ 上一主題|下一主題