用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 查詢軒小,st. joe, 華仁
go

查詢軒小,st. joe, 華仁 [複製鏈接]

想了解這三間學校的校風, 功課.
Thank you!
   0    0    0    0
:-)

ST JO- 工課最多
華仁- 一般
軒小- 最小

但相信這三間的學生都要很努力才可考得好成績.

原帖由 MariaBB 於 09-5-27 13:07 發表
想了解這三間學校的校風, 功課.
Thank you!

chansm8, Thank you.

請問校風和功課的深度?
:-)

醒目開學勳章 王國長老

軒官分上下午, 校長都唔同, 上午活動d, 下午傳統d仲有精英班tim
原帖由 chansm8 於 09-5-27 01:53 PM 發表
ST JO- 工課最多
華仁- 一般
軒小- 最小
但相信這三間的學生都要很努力才可考得好成績.

ST JOE -功課最多及深, 一日全部夾埋可以有13樣.
華仁不太深同軒小差不多, 但聽聞華仁平均分80幾分都是考得24名左右. 但軒小有D男仔都幾頑皮.
你自己唸下呢.再見.

原帖由 MariaBB 於 09-5-27 14:29 發表

chansm8, Thank you.

請問校風和功課的深度?

阿仔現在讀St.Joe 二年班, 直至現在都未覺得功課太多, 一般都是每天4-5樣功課, 課程都是他們可以應付的, 起碼沒有如一些般教深1級.
有朋友仔仔讀軒官二年班, 她就覺得程度太淺, 阿仔重話以前K.3的英文story book 比現在還要深喎!

原帖由 SeeLong 於 09-5-30 16:58 發表
阿仔現在讀St.Joe 二年班, 直至現在都未覺得功課太多, 一般都是每天4-5樣功課, 課程都是他們可以應付的, 起碼沒有如一些般教深1級.
有朋友仔仔讀軒官二年班, 她就覺得程度太淺, 阿仔重話以前K.3的英文story book 比 ...

me too,都係4-5樣功課,都係教緊課程內容既野,唔係出面講既咁誇張.

Dear Seelong and Kerobobo

Is the homeworks 深?  How long need to complete the homeworks per day? How many dictations (including English and Chinese) take per month? Is need any project to do per month?

華仁

昨天打去問華仁叩門有咩準備, 學校回覆我既答案係佢地已經收晒生, 即係叫我唔駛叩門, 都未放榜, 點解會有呢種事情發生既, 唔明.......有冇其他家長可以解答我呢?

小吉媽媽

醒目開學勳章 王國長老

唔奇丫
d咁多人爭既學校, 自己舊生都一大堆人想叩門啦(20分入唔到), 除非小朋友真係超勁, 否則基本上外人叩門機會係0
原帖由 小吉媽媽 於 09-6-2 11:46 AM 發表
昨天打去問華仁叩門有咩準備, 學校回覆我既答案係佢地已經收晒生, 即係叫我唔駛叩門, 都未放榜, 點解會有呢種事情發生既, 唔明.......有冇其他家長可以解答我呢?

小吉媽媽 ...

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

以前我聽過一些講座,他們有提到學校其實只有一兩個位可能在統一派位階段公佈後學生自願放棄。所以現階段是沒有空位。

醒目開學勳章 王國長老

無錯丫, 仲有留班位tim
不過唔係間間學校都做晒大龍鳳咁俾人叩門架, 承之前所講, d出名/老牌既學校, 大把舊生仔女呀, 識邊個識邊個, 一早排晒隊等果幾個叩門位啦
(我以前阿head係紅磚屋出黎, 話有次舊生聚會, 校長叫d舊生唔駛咁早帶d女返去"聯誼", 你話d舊生咁搏係咩原因喇)
原帖由 trevoraphael 於 09-6-2 12:23 PM 發表
以前我聽過一些講座,他們有提到學校其實只有一兩個位可能在統一派位階段公佈後學生自願放棄。所以現階段是沒有空位。

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-2 11:46 發表

小吉媽媽 ...

小吉媽媽
咁你有無諗過n個touch wood講句, 放榜果日, 會吾會親身再拿個profile去叩門呀 ?
http://hk.myblog.yahoo.com/

軒上的英文story book喺好淺, 但有些小一的同學的中英文程度已經超哂班, 有個同學已可看成寸幾厚的全英文字的HARRY POTTER, 你們不要低估這間學校.

原帖由 SeeLong 於 09-5-30 16:58 發表
有朋友仔仔讀軒官二年班, 她就覺得程度太淺, 阿仔重話以前K.3的英文story book 比 ...

醒目開學勳章 王國長老

一年班可以睇harry potter, 我敢講一句, 絕對唔係學校既功勞
d國際學校既學生, 或是spcc既學生, 小一都未識睇harry potter啦..........

醒目開學勳章

請問St. Jo小學係唔係開始續級轉全日制呀?

Adrian Ma Ma

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-3 15:00 發表
一年班可以睇harry potter, 我敢講一句, 絕對唔係學校既功勞
d國際學校既學生, 或是spcc既學生, 小一都未識睇harry potter啦..........

bkfans123,

我係會再試下既, 反正咁辛苦都已經做左小朋友既cv, 唔send出去好嘥架ma, hehe....

小吉媽媽

原帖由 bkfans123 於 09-6-2 12:59 發表

小吉媽媽
咁你有無諗過n個touch wood講句, 放榜果日, 會吾會親身再拿個profile去叩門呀 ?

Charlotte_mom,

明白了, 聽天由命, 反正都預左冇, 只不過問左好過冇問law.

小吉媽媽

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-2 11:51 發表
唔奇丫
d咁多人爭既學校, 自己舊生都一大堆人想叩門啦(20分入唔到), 除非小朋友真係超勁, 否則基本上外人叩門機會係0

係呀, 讀幾深既課外書點關學校既功勞, 極奇量學校做到係鼓勵學生多閱讀. 呢樣間間學校都會做.
有朋友就係嫌軒小淺, 小朋友無challenge而轉校.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-3 15:00 發表

想問下軒官的程度淺,係英文科,定係中數常都是? 他們有沒有外籍老師呢?軒下有精英班, 軒下,尤其是精英班,會不會比軒上深D呢? 如果程度太淺, 小朋友會無心機架.
如果入到去先發覺程度太淺, 轉校是否很困難呢?
‹ 上一主題|下一主題