用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師係堂上鬧人, 被學生錄音
go

老師係堂上鬧人, 被學生錄音 [複製鏈接]

朋友既囝囝係良景讀小學, 發生以下一件事:
老師係堂上鬧學生(好粗俗), 被學生錄音, 結果被其他學生告發, 跟住被校長即call家長來訓話: 我哋學校幾十年都未發生類似的事, 點知你亞仔會唔會攞上網, 影響校譽, 必須要重罰. 每日小息要鈔書及記過.

我覺得其實都唔係好大件事, 唔知其他家長睇法呢?
   0    0    0    0

我會睇下出發點係咩 ? 位學生只係小五程度, 當時都係用緊部字典機(定係cell phone),都係玩吓, 係唔岩都唔使咁重罸, 如果老師係對得住良心, 有何怕? 用d咁粗鄙既字眼鬧學生,  點解鬧時唔稔吓小朋友既感受?

學校係良景好似係"東xxxxxxxx"

原帖由 pak_sang 於 09-5-28 18:35 發表
If your boss or colleagues do the same thing with you, what do you think???

If your schoolmates do the same thing with you , what do you think???

If your maid do the same thing with you, what do you ...

其實朋友都同學校道歉和承諾加緊管教自己小朋友, 只係想向校長求情"小懲大戒". 不過校長只係怕影響校譽, 同家長講時好似小朋友犯了天下大禍, 要踢出校咁嚴重.

所以朋友最後就問校長: 你想我點呢?

原帖由 aria 於 09-5-31 15:42 發表
  讚成....呢件事個老師要不得, 個校長更加係離譜!

1...校長最怕學生將段錄音放上綱影響聲譽,看來不是想解決問題..先來罰左學生,來阻嚇件事.做法有點不當...

2...老師自己應有老師的榜樣,比得學生錄音,一 ...
‹ 上一主題|下一主題