用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 支持「母語教學」的校長們,孩子是否也讀「中中」? ...
樓主: b-7
go

支持「母語教學」的校長們,孩子是否也讀「中中」? [複製鏈接]

語常會主席田北辰口口聲聲話要母語教學,但自己同啲仔女都係讀"番書",實在冇資格講母語教學。

我覺得讀英中都係為咗想接觸英文機會多啲,因為大學大部份係用英文授課,銜接都容易得多。將來工作英文好都好重要,因為英文係國際語言。

我的姨生讀中中嘅,初中時用中文,到中四就轉英文班,佢話如果一早(中一開始)用英文就好囉,佢追得好辛苦,好彩佢好努力,終於入到大學,佢仲話如果中六先開始轉英文重死。

我覺得不如好似我以前讀中學咁,用英文課本英文教,不過遇到有生字時,老師用中文講解。

我姪女又係咁, 初中讀中中, F.4轉英中.
初中就無物嘢做, 唔使溫書, 唔使補習都得, 成日同D同學行M.K.
而家轉英中, 成日要出去補習 + 搵人上門補習.
其實由F.1開始用英文授課, 效果仲好, 小朋友適應能力強,聽聽吓就得.
到F.4才轉英文, 小朋友可能受朋輩影響, 覺得英文難而無心向學.

原帖由 maglam1985 於 09-5-30 23:08 發表
語常會主席田北辰口口聲聲話要母語教學,但自己同啲仔女都係讀"番書",實在冇資格講母語教學。

我覺得讀英中都係為咗想接觸英文機會多啲,因為大學大部份係用英文授課,銜接都容易得多。將來工作英文好都好重要,因為英文係國 ...

原帖由 tangko 於 09-5-30 17:32 發表
我反而擔心的是香港老師們以英語授課的能力

我都係想咁講 我細個讀band 3中學,課本用英文,Miss講中文解釋 以前分5個banding,band 3已經係中間程度,我果班有南美歸僑,英文勁,其他科好屎,亦有內地移民,英文差,中文中史勁到庳!
用咩文教係其次,最緊要睇小朋友資質!自小已出類拔萃ge小朋友,梗係可以企高一線啦!但大部份小朋友只屬中規中矩,無奈家長盲目追捧英文授課,忽略小朋友資質!英文授課較易入大學?睇怕都係要睇下其他科成績才能下定論

回覆 3# maglam1985 的文章

十分同意,王不知道孫XX的兒女和孫子,孫女 也是讀中中嗎?

學語言一定係愈早愈好, 始終到大學都係用英文教, 而且好多資料/知識都係用英文編寫, 雖然宜家中文多外國人學左, 但都無可能取替英文, 英文好仍然對將來係好重要, F.1開始浸, 好過F.4先嚟轉軚.

"十扑"

原帖由 judy 於 09-5-30 12:33 發表

我支持母語教育,但我的孩子讀英中。

我支持平反六四,但我對現時的胡温領導感到滿意。

我覺得營養師之餐單健康,但我一定唔會緊隨。

我知道有一位中中校長在傳謀表示反對微調,並堅決表示不會在其中學不會開辦英文班;但他的女兒是在英文中學就讀.

原帖由 701003 於 09-5-31 12:08 發表
用咩文教係其次,最緊要睇小朋友資質!自小已出類拔萃ge小朋友,梗係可以企高一線啦!但大部份小朋友只屬中規中矩,無奈家長盲目追捧英文授課,忽略小朋友資質!英文授課較易入大學?睇怕都係要睇下其他科成績才能下定論

家長唔系盲目追捧英文授課,忽略小朋友資質!.....系睇到讀中中既未來條路將會勁難行.....

更系拉, 我地D 仔女是垃圾虫, 讀中中,讀甚麼小學關這條虫鬼事, 而家系這條虫的千金和公子, 更系唔同拉,  我地只不過系平民, 呀虫就唔同, 係一個落難高官, 更係唔同拉. 白老鼠就更系我地D平民百姓做拉. 直資學校, 你都好無義氣, 如果當年你唔系唔滿意條死虫的垃圾教改, 為何轉直資, 你今天境然!!!! 我記得條虫話過, 讀間間學都一樣, 所以最好大抽獎. 今天唔同拉, 人地已經唔系獅子山下拉.

原帖由 October. 於 09-5-30 19:17 發表
我支持教學語言由學校自主,連“微調”都唔需要,最關心、最清楚子女程度既是父母,中中、英中應該客隨尊便。

前財爺粱錦松曾是母語教改的帥前主將,他的女兒就讀全港最貴的什麼幼稚圓,難道是中文幼稚園? ...

無錯, 如果小朋友的英文底都未打好, 就追住英中一定要讀到, 但係入到英中唔代表小朋友讀得到!  如果他們因為英文唔好, 上課又聽唔明, 到放棄唔讀, 最後都係得個吉啦!

原帖由 701003 於 09-5-31 12:08 發表

我都係想咁講 我細個讀band 3中學,課本用英文,Miss講中文解釋 以前分5個banding,band 3已經係中間程度,我果班有南美歸僑,英文勁,其他科好屎,亦有內地移民,英文差,中文中史勁到庳!
用咩文教係其次,最緊要睇小朋 ...
‹ 上一主題|下一主題