用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 行為問題-請各家長給意見
go

行為問題-請各家長給意見 [複製鏈接]

原帖由 cecichan 於 09-6-1 13:30 發表
本人小兒現5歲半, 現讀k3 , 在k1 開始, 在學校行為方面 .有問題!他在學校不是打同學 ,不是鬧同學 , 而是他在學校不守規則亂行開,亂跑跳,唔尊重老師不聽老師話 要佢做東佢做西.但在學校以外就非常有禮貌守規則 ...

你有冇去學校睇過佢嘅情況?定係淨聽老師講?

原帖由 cecichan 於 09-6-2 09:25 發表

我開頭都唔信, 因為唔可以看到佢上堂情況, 但後來轉另一間幼稚園開頭校長都唔信架!因為個個老師都話佢曳, 佢外表溫文乖巧一d都唔似好曳, 點知連個校長都話跌眼鏡....唉! 但係佢係我身邊真係好乖, 根 ...

學校有冇機會俾幾日你陪埋阿仔上堂?
聽你講完, 我只諗到一個情況.....
就係你囝囝可能係資優或把口較叻, 上堂因挑戰老師而被label 為「曳」, 而愈俾人話「曳」, 就愈曳俾你睇, 搞到d 老師唔鐘意佢.....
如你可以親身睇到甚至陪佢上堂探究吓, 對佢有一定嘅幫助, 而問題發生响學校, 按道理老師响你投訴你係幫唔到, 好似當媽咁講, 你最多係問老師「有什麽可以做來配合解決他的問題」, 交番個波俾佢!

原帖由 cecichan 於 09-6-3 11:21 發表

好多謝你的建議, 我有問過學校可否觀課,他們說因唔方便所以唔肯, (我的孩子在我面前是很乖, 所以他知道觀課是會乖,看不出問題的,)

當媽心水好清.......
事實係好少學校會俾家長睇上堂...... 但依家係學校有投訴, 一切問題只發生响學校裡面, 你嘅要求只係想幫學校揾出原因......
即使你阿仔因你在校而變得好乖, 正正讓老師們知道你說的是實情 - 他在家是沒問題的!所以觀課是有意思的, 而你也可從中加深對阿仔的暸解!
‹ 上一主題|下一主題