用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母都不識英文, 適合英小嗎?
go

父母都不識英文, 適合英小嗎? [複製鏈接]

如父母都不太懂英文, 想送小女去英小,
迫她適應會適合嗎? 還是會有反效果,
怕了返學!?
   0    0    0    0
[email protected]有人說,一個人狐單走的路,是崎嶇而漫長的,但當兩個人相伴一起走的時候,更崎嶇的路途,都變得平坦起來,還好像宿短了似的。

原帖由 熹曈媽咪 於 09-6-2 21:17 發表
怕了返學!?

本人覺得首要係小朋友愛英文. 家長不太懂都係次要,  
其實係一家四口子

原帖由 一家三口 於 09-6-2 21:50 發表

本人覺得首要係小朋友愛英文. 家長不太懂都係次要,   mouth:" />

我都同意, 唔識真係要問老師或者補習老師, 我都唔識普通話, 佢依家d普通話仲好過我, 仲成日糾正我d 發音tim.

我本人覺得唔適合...因會有好多通告要睇,我個朋友就係咁入咗一間名校後有好多英文通告...搞到佢好頭痛!

我自已英文不好,仔仔在英小讀小二,
但完全沒有問題,因小朋友學習吸收實在
很快,他學得很好,難道自已英文不好就要下
一代像我們嗎?所以我們要突破這觀念,讓小
朋友有更好的將來.

原帖由 FITTI 於 09-6-2 22:33 發表
我本人覺得唔適合...因會有好多通告要睇,我個朋友就係咁入咗一間名校後有好多英文通告...搞到佢好頭痛!

係wor. 這個都是一個大問題, 先了解要去的學校這方面的情況先, 再作考慮吧!

睇你讀邊間英小, 有D英文科教高一級, 有D教高半級, 有D無教高.

初小都O.K., 小心 P.3 以上一下子會深好多, 學校教少少, 家長都要教埋一部份, 有好多小朋友讀唔掂, 要轉校去官校 or 津校讀.

小朋友每週要寫 writing, 都要家長教架, 補習只睇功課, 唔會教你点寫 writing.

另外有時要做 Project 寫一張 A4 咁多英文內容, 小朋友邊識做, 又係家長做的.

唔係点會咁多小朋友讀唔掂要轉校.

若然子女入讀了英小, 父母又不太懂英文的話, 我相信作為父母一定很辛苦. 但怎可以因為辛苦而不讓小孩子讀呢?父母不妨多用點心, 與孩子一同進步, 亦可再請補習老師幫忙, 孩子一定可以適應的. 別小看孩子,他們的學習能力很高, 小學階段或許需要父母助上一把, 一上了中學, 他們絕對可以靠自己.

小囡所讀的英小既通告係中英對照, 所以唔一定間間都一樣.

原帖由 FITTI 於 09-6-2 22:33 發表

醒目開學勳章

原帖由 熹曈媽咪 於 09-6-2 21:17 發表
怕了返學!?

個人覺得如果小朋友有能力跟得上, 基本上問題不大.
當然要視乎學校是否需要以英文通告/文件與家長溝通, 我 見某些英小是全英語通告的, 家長看不懂有點難度
另一點就是樓上有人所謂, 如果有親子功課, 家長能否協助的問題. 不能次次做功課都找人幫忙, 那家庭是否有能力請一位英文老師就是關鍵
最後, 是家長本身心態的問題. 如果本身因此有點自卑的話, 可能會令小朋友為此而覺得自卑, 人與人的比較是難以避免, 所以家長應自行調節自己的心態, 亦要留意小朋友的想法 (註: 近日拔x小學欺凌事件, 可見其問題)

我想甘問得,都好想下一代D英文好過自己!!
感覺若自小在英文小學習慣各學科的英語用詞,到中學便較容易D上手!!
若自小在中文小學,上到英中就較辛苦習慣!!
當然很在乎各人家庭的經濟能力,是否可補補佢!!小朋友有很高的適應力,把小朋友放在一個較多的英語環境,家長用平常心看待便可,
不用加太大壓力!!很看子女自己個人!!
請多多指教

家長唔識唔緊要,
最緊要學生肯學

其實可以咁講,我自已也是一位英文很差的媽咪,
仔仔上英文小學後回條全英文,功課大部份英文,
然選擇了這條路,唯有自已多點努力!
唔明的回條或功課唯有查字典,或用其它途徑找
答案.
經過二年的磨練,發覺自已原來也和阿仔一起進步中,
當然,不要給小朋友太大壓力,不要讓他覺得讀書是
很可怕的東西,應該問題不會太大的.

我地英小學校通告有中文.PROJECT小朋友都自己主動去做,佢地一般都己有IDEA點去做, 唔使家長幫. 所以家長英文唔好一樣冇問題.

只是初小考試溫書,如家長英文O.K,跟得好D.成績就好D.補習老師始終冇家長自己跟得咁貼.

不過到高小,小朋友己會自己做功課溫書,好少要家長跟英文功課.所以影響不大.

如完全不懂, 要揾補習老師幫手

除非你唔介意分數低

好同意!想當年父母都是完全唔識英文, 靠自己都可以得,最緊要小朋友自己的學習態度,通告睇唔明查字典是很好的榜樣,帶給小朋友正面的信息,唔明白就去面對唔逃避。
我自己英文都不太叻只算OK,大仔都係英小,通告上綱check到中英對照, 做功課要他自己做,同佢講做錯唔緊要最緊要要試做,交完返來錯左就認真改正,相信對他都係好事, 細仔今年都會升上小一。

大家一齊努力!

原帖由 進進媽 於 09-6-7 18:50 發表
其實可以咁講,我自已也是一位英文很差的媽咪,
仔仔上英文小學後回條全英文,功課大部份英文,
然選擇了這條路,唯有自已多點努力!
唔明的回條或功課唯有查字典,或用其它途徑找
答案.
經過二年的磨練,發覺自已原來也和 ...

我地通告是用英文, 唔識米同小朋友一起學. 不過如果跟不上都要搵補習老師幫幫手.

原帖由 mandy_lee 於 09-6-9 17:03 發表
我地通告是用英文, 唔識米同小朋友一起學. 不過如果跟不上都要搵補習老師幫幫手.

AGREED!!

其實宜家都幾似自己再讀一次小學, 同小朋友一齊學一齊進步, 都幾開心架.

我都快畢業了

原帖由 G-Ma 於 09-6-9 21:41 發表
其實宜家都幾似自己再讀一次小學, 同小朋友一齊學一齊進步, 都幾開心架.
‹ 上一主題|下一主題