用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

Yeah!!!!!!!!

1C

今日本摘星手冊終於開齋喇, 不過只係中文老師俾左STICKER 之喎, 英文無O既???

BTW, 阿女話今日中文Listening 有d難, 佢唔識4題

終於考完了

1C

請問你地知唔知唔駛溫樂思及長河,呢兩本書都搵唔到

我估用普通話? 平時上課都用普通話啦, 但我都想知是什麼形式考中文聆聽? 老師讀...小朋友寫...? 有冇家長知? 謝謝

本周五考中文聆聽是用普通話嗎?

各位家長:

請問你們知道考中文聆聽是用廣東話, 還是普通話?

littlekid09,

多謝你話比我知有關普通話考試ge 野呀!

原帖由 littlekid09 於 09-11-6 07:45 發表
Hi QQ mom & CCW,

奇怪, 我個仔話已經考完, 唔合格老師有叫名, 可能要罰抄.

有個高班媽媽話国語不計分, 只寫在成績表.

QQ mom,

Don't worry.    My son said the mandarin teacher did not call QQ's name.     ...

chrwan,

Thanks!! 咁客氣呀! 唔洗買禮物比QQ啦! 講句生日快樂就夠了

原帖由 chrwan 於 09-11-5 22:49 發表
QQ2003,

QQ生日快樂呀! 仔仔睡覺前話秘密給我聽 , 原來是qq生日.   話考完試選份禮物給qq.. 大家 努力呀!

我地普通話老師只是說唔好記住D分數...  

...

Wynma,

今早問仔仔普通話考什麼, 他問我何時考的.  
對仔仔來說, 測驗考試都是一樣...做了就算了.
聽校車同學說有看電視, 問問題, 讀文章??? 拼音.

現在我需要對兒子多d忍耐和體諒!!

原帖由 wynma 於 09-11-6 12:03 發表
chrwan,

其實普通話係考D咩架? 普通話老師真係好好, 叫D小朋友唔好記住D分數, 佢梗係唔想佢地唔開心喇。我覺得這個老師是真正關心學生的, 值得一讚!

...

下星期考試了, 大家一同加油努力!
記緊不要俾小朋友和自己壓力啊!

chrwan,

其實普通話係考D咩架? 普通話老師真係好好, 叫D小朋友唔好記住D分數, 佢梗係唔想佢地唔開心喇。我覺得這個老師是真正關心學生的, 值得一讚!

原帖由 chrwan 於 09-11-5 22:49 發表
QQ2003,

QQ生日快樂呀! 仔仔睡覺前話秘密給我聽 , 原來是qq生日.   話考完試選份禮物給qq.. 大家 努力呀!

...

Hi QQ mom & CCW,

奇怪, 我個仔話已經考完, 唔合格老師有叫名, 可能要罰抄.

有個高班媽媽話国語不計分, 只寫在成績表.

QQ mom,

Don't worry.    My son said the mandarin teacher did not call QQ's name.    That means she passed.

Happy Birthday to QQ.     My son did not talk about this when he came home.     

cheers,
littlekid09

My son in 1A, I received long time ago.

原帖由 jujumama 於 09-11-5 14:09 發表
Thanks, Wynma.

我是 1A, 但沒收過喔.  唔記其他同班有沒有收過?

QQ2003,

原帖由 QQ2003 於 09-11-5 21:54 發表
CCW,

多謝你! QQ今日6歲生日呀! 因為下星期考試, 所以都冇特別慶祝,只買了生日蛋糕,下星期先幫佢補祝生日兼慶祝考完試
QQ咩都冇同我講....唱生日歌和有很多人普通話唔合格都冇講, 佢只同我講話今天普通話唔 ...

CCW,

多謝你! QQ今日6歲生日呀! 因為下星期考試, 所以都冇特別慶祝,只買了生日蛋糕,下星期先幫佢補祝生日兼慶祝考完試
QQ咩都冇同我講....唱生日歌和有很多人普通話唔合格都冇講, 佢只同我講話今天普通話唔識,可能唔合格有佢份

原帖由 CCW 於 09-11-5 21:21 發表
QQ2003 : 我女話唔洗交架喎幅畫, 唔知真唔真???
BTW, Happy birthday to QQ ~~~~阿女話今日1C班一齊唱生日歌俾QQ聽呀~~

今日普通話考試, 阿女話好多人唔合格呀 , 唔知阿女點......佢仲話未考完,  ...

QQ2003 : 我女話唔洗交架喎幅畫, 唔知真唔真???
BTW, Happy birthday to QQ ~~~~阿女話今日1C班一齊唱生日歌俾QQ聽呀~~

今日普通話考試, 阿女話好多人唔合格呀 , 唔知阿女點......佢仲話未考完, 下次DAY 6 要再考??????

jujumama,

你可以問吓其他同學仔架!

原帖由 jujumama 於 09-11-5 14:09 發表
Thanks, Wynma.

我是 1A, 但沒收過喔.  唔記其他同班有沒有收過?

yinsinmama,

謝謝! 加油呀!:

原帖由 yinsinmama 於 09-11-4 18:00 發表
wynma,

同MinnieMinnie講差不多(因我大仔性格並不會詳細地講出形式), 而且今天剛好巳post左資料於e-class內.  大家一齊努力!!

1C家長,

有冇人知道今日MS TSANG 叫畫嗰幅畫幾時交架??(手冊又冇寫喎! 我問囡囡....佢咩都話唔知 , 有冇人可以話我知呀! THANKS!!

謝謝, 已找到,我真糊塗!

leungkit : 之前有通告, e-class 到o既 i-notice有考試時間表架喇~~
‹ 上一主題|下一主題