用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

wai888, thanks your reply.   So that's mean your son will choose whichever one of the book he borrowed to do the book report, right?

Vinshoho,

My son borrowed two books, one book is Silly Stories and another book is Wedding Crasher.  Did your son borrowed the same book like last time?

原帖由 vinshoho 於 09-10-25 14:47 發表
1C,
Book report need to do page 8-9, right?  But which book should we do?  Is it any book borrowed?

回覆 522# ISABELSIN 的文章

1C,
Book report need to do page 8-9, right?  But which book should we do?  Is it any book borrowed?

1C

請問Dictation Assessment 的考試範圍係唔係P.5-7 及P.16-18, 但係之前係電腦handbook係P.5-18

下個Tue考英文Oral啦, Picture Descriptions 唔知有幾多幅圖呢? 1幅定4幅呢? 係咪都好似中文Oral咁有4 幅圖, 講1分鐘呢?

Read a poem, 係咪Storyland Phonics書入面果D poems呀?

而Phonic Knowledge, 係咪老師會比a, b, d, f, m......D小朋友, 叫佢地讀D sounds 出來呀? 謝謝!!!

回覆 1# Nicolelau 的文章

thanks you!!!

ISABELSIN,

阿仔都喺話要有30個字呀!!!

原帖由 ISABELSIN 於 09-10-23 13:52 發表
亞女話老師同佢講閱讀報告必須最小有30个字, 是不是呀??

回覆 1# chrwan 的文章

亞女話老師同佢講閱讀報告必須最小有30个字, 是不是呀??

QQ2003,

Hokkaido..仔仔未去過...希望考試考好d, 放假開心d...
星期二Chinese Assessment... Pre Dict assessment....

原帖由 QQ2003 於 09-10-23 11:56 發表
咁快報左名去旅行喇....去邊到玩呀?? 我諗今年christmas我都冇可能去到旅行, 因為剛剛轉左公司, 或者要到暑假先有得去啦!

雖然未係到考試, BUT 呢輪應付 D ASSESSMENTS同默書都日日忙到暈~~~今日星期五終於可以RELAX下~~
我地都BOOK左CHRISTMAS去長隆, 俾阿女同kinder d friends 聚下開心下, 依家真係好期待可以盡情去玩o既假期~~

咁快報左名去旅行喇....去邊到玩呀?? 我諗今年christmas我都冇可能去到旅行, 因為剛剛轉左公司, 或者要到暑假先有得去啦!

原帖由 chrwan 於 09-10-23 11:40 發表
qq2003,

讚下qq已經做得好好.早上天天都同我打招呼  
其實個個SFA小朋友都好smart 但分別是有否粗心大意. 現在是仔仔欠缺的, 希望後面會好D.
1D未派.
好累呀, 剛報名去旅行啦! 快D考完試, 快dChristmas.

...

qq2003,

讚下qq已經做得好好.早上天天都同我打招呼  
其實個個SFA小朋友都好smart 但分別是有否粗心大意. 現在是仔仔欠缺的, 希望後面會好D.
1D未派.
好累呀, 剛報名去旅行啦! 快D考完試, 快dChristmas.

原帖由 QQ2003 於 09-10-23 11:13 發表
Hi chrwan,

昨天qq派回eng assessment, 真係有出past tense , 我地冇溫到(跟本唔夠時間溫), 所以4題都錯晒, 佢雖然唔算好低分, 但依然都錯好多careless mistake , QQ話...我地1C班最高分攞98:exc ...

Hi chrwan,

昨天qq派回eng assessment, 真係有出past tense , 我地冇溫到(跟本唔夠時間溫), 所以4題都錯晒, 佢雖然唔算好低分, 但依然都錯好多careless mistake , QQ話...我地1C班最高分攞98

原帖由 sonbasonma 於 09-10-22 14:13 發表
如果事實是這樣, 我覺得對學生多少會有影響:

(一) 學生一直舉手發問, 但得不到理會, 他們會慢慢放棄舉手發問及影響學生的發問意欲。

(二) 在聚會中, 曾有家長詢問"課堂中是否不容許去洗手間?", 老師回覆是沒有這回 ...

agree, 可能你要同佢傾吓(致電or約見)

如果事實是這樣, 我覺得對學生多少會有影響:

(一) 學生一直舉手發問, 但得不到理會, 他們會慢慢放棄舉手發問及影響學生的發問意欲。

(二) 在聚會中, 曾有家長詢問"課堂中是否不容許去洗手間?", 老師回覆是沒有這回事。以我所知, 班裡已經約有6個小朋友賴尿(沒記錯的話)。是否老師看不到學生舉手而做成的, 我沒法考證。小朋友會以為老師不容許他們在課堂去洗手間, 所以一直忍尿及盡量減少飲水。初開學時, 一瓶水最多飲剩20%, 後來發展到飲不到20%, 長久下去會影響健康。我亦明白如果每個學生都要在課堂去洗手間, 會影響課程的進度。

原帖由 leungkit1005 於 09-10-22 13:14 發表

1) 當日我都有在場, 唔知點解佢睇唔到舉手家長,
2) 我不在場
3) 確有這樣的情況

第一日已發現她戴上老花眼鏡(遠視),
但我想不致於影響教學吧!

原帖由 sonbasonma 於 09-10-22 12:30 發表
(一) 開學的第一天, 校方安排我們1B班家長與班主任在課室見面。當時有一些家長一起舉手想發問(約6、7人), 但得不到理會。一些家長還不斷揮手, 但班主任好似看不到一樣, 繼續說話, 最終家長只有將手放下來。

(二) 剛 ...

1) 當日我都有在場, 唔知點解佢睇唔到舉手家長,
2) 我不在場
3) 確有這樣的情況

第一日已發現她戴上老花眼鏡(遠視),
但我想不致於影響教學吧!

1B班主任視力是否有問題?

(一) 開學的第一天, 校方安排我們1B班家長與班主任在課室見面。當時有一些家長一起舉手想發問(約6、7人), 但得不到理會。一些家長還不斷揮手, 但班主任好似看不到一樣, 繼續說話, 最終家長只有將手放下來。

(二) 剛剛過去的家長教師會聚會, 也有類似的情況。

(三) 小朋友回家常反映, 他舉手想發問, 老師一直沒理會。你們的小朋友回家提及這種情況嗎?

1B班的家長們, 你們相同的疑問嗎? 請說一下你們的意見。

原帖由 sonbasonma 於 09-10-22 11:02 發表
上次GS評估, 老師改錯卷少給我兒2分, 你們會如何處理? 你們會要求老師更正嗎?

會要求老師更正

評估改錯卷

上次GS評估, 老師改錯卷少給我兒2分, 你們會如何處理? 你們會要求老師更正嗎?

me too! 星期六冇報樂器班.
‹ 上一主題|下一主題