用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

如果不參加回條要不要交 但回條內沒有一項是不參加 即點樣

原帖由 QQ2003 於 09-9-9 12:32 發表
中文補充練習, 我冇買喎, 嘜唔係學校代買咩??
另外, 我打左電話去問學校, 佢地話星期六ge 甄選樂器, 係唔一定要參加的

CCW,

You're welcome!

我都估可能係老師keep起左,原來每班老師做法都唔一樣,都好似有幾大分別。

原帖由 CCW 於 09-9-9 11:32 發表
Cso : 我都無"愛與生命", 唔通老師抽起左放O向學校?
原來琴日就係你女帶我女去教員室, 唔該曬~~

Hi AgnesHimMa, chrwan,
謝謝你們回答. 我想是真的沒有了這張通告. 我會找Ms. Chan 要. 與你們認識很開心. 以後保持聯絡. ^^

阿女話依家1C 班有38個同學仔, 少左6個喇喎.....
Kwan_kwan : 請問你仔仔叫o羊名呀?

應該少左5個至o岩~~

QQ2003,

Will U go? (Cannot type Chinese)

原帖由 QQ2003 於 09-9-9 12:32 發表
中文補充練習, 我冇買喎, 嘜唔係學校代買咩??
另外, 我打左電話去問學校, 佢地話星期六ge 甄選樂器, 係唔一定要參加的

我仔仔都是1B班, 又好似沒有任何補充作業?!點解?

原帖由 idachan 於 09-9-9 13:07 發表
我都想問下中文補充作業,唔見有的??點解??我係1B班家長..

原帖由 cranberry 於 09-9-9 20:48 發表
我仔仔都是1B班, 又好似沒有任何補充作業?!點解?
今日我囡囡話去聖堂呀!有大哥哥大姐姐帶住

chrwan,

星期六我地唔會返啦! 我已經迫佢學彈琴, 仲要佢學多一樣樂器, 我諗佢會好嬲我
QQ佢...反而想學d 球類活動wow

原帖由 chrwan 於 09-9-9 20:22 發表
QQ2003,

Will U go? (Cannot type Chinese)

According to my daughter,
中文補充似連住本書架, 老師叫佢地分開兩本包.

Hi! Nicolelau,

sorry呀! 咁遲覆您, 我剛剛先開BK睇到, 咁下次可以有機會再見面啦!
原帖由 Nicolelau 於 09-9-8 20:26 發表
Scott 都話交左比老師, 大家口供一致, 應該冇問題啦!
咁Aa - Zz 喺唔喺已經交咗啦? 真喺太好啦, 有你哋喺到互相提點!!!
yinsinmama, 我估你喺我喺開學禮禮堂度坐喺我旁边嗰位mama, 我記得你提過你的小朋友姓霍,  ...

Sorry 呀大家!, 今日唔得閒開BK, 所以遲左...

1. CCW: 我大仔去年小二無派通告話要"一人一樂器" 喎! 佢小一在另一個津校讀, 過去一年無老師要求佢要學多一樣樂器, 我諗係今年新要求掛!  講到小一有些事我都好懵下架 大家多多指教呀!

2. 星期六我都會帶兩個仔去

3. 中文書 - 去年都係唔洗買作業, 只會做學校出的工作紙反做兩本補充練習, 我諗小一係咁掛!

3. 細佬話老師叫分開包的是指"自學篇"與課本分開包呀!

4. "愛與生命" 老師收左呀!
原帖由 Nicolelau 於 09-9-9 13:13 發表
Me too ar....

仲有邊個mami今個sat會去樂器班"因"選呀? 我地可以相認下:
CCW (1C, Kylie)
COCO0624
Nicolelau (1C, Scott)

但係補充練習出版社係樂思, 連住書o個本叫啟思........,係咪同一本呢?

原帖由 ejwong 於 09-9-9 21:35 發表
According to my daughter,
中文補充似連住本書架, 老師叫佢地分開兩本包.

補充練習出版社係樂思???????

I did not have this exercise book?    Is your kid in 1C?    Ms. Tsang (the Chinese teacher) asks us to buy????????

Any one knows it????????????

cheers,
1C - littlekid09

唔洗咁緊張先, 放鬆D先!

1. 補充練習要買學校一定出通告,放心啦!
2. 中文書係啓思無錯, 一上第一冊內有兩本書連在一起可拆開, 一本是"普通話版課本", 另一本是"自學篇" 應該分開包包書套, 如果用書商那套書套應該只供應課本用而自學篇無的.  去年我大仔小二就完全不用帶"自學篇"回校的, 今年小一就唔知喇! 我細仔話老師話有時會叫佢地帶"自學篇"(唔知佢有無聽錯), 我暫時中文堂只叫佢帶"普通話版課本"就算. OK無問題呀!

原帖由 littlekid09 於 09-9-10 08:14 發表
補充練習出版社係樂思???????

I did not have this exercise book?    Is your kid in 1C?    Ms. Tsang (the Chinese teacher) asks us to buy????????

Any one knows it????????????

cheers,
1C - littlekid09 ...

HI,

我個女都係讀1D, 我見回條冇一項是不參加, 所以都選擇咗今個星期六10:00返學校。....如果早知可以不參加, 我就吾交回條....唉

原帖由 tsuiyee 於 09-9-9 15:13 發表
如果不參加回條要不要交 但回條內沒有一項是不參加 即點樣

是不是星期六可以唔返

原帖由 QQ2003 於 09-9-9 21:05 發表
chrwan,

星期六我地唔會返啦! 我已經迫佢學彈琴, 仲要佢學多一樣樂器, 我諗佢會好嬲我:bashful:
QQ佢...反而想學d 球類活動wow:funny:

各位1C家長,

網上手冊寫15/9 英文默書範圍係Ch.1, 但QQ手冊寫ch.1-P.2, 我問QQ...佢話老師只話默P.2, 有冇人知呀???

tsuiyee,

我問左學校, 佢地話可以唔返, 你或者可以再問下學校confirm 一下

原帖由 tsuiyee 於 09-9-10 19:04 發表
是不是星期六可以唔返

thanks

原帖由 QQ2003 於 09-9-10 19:09 發表
tsuiyee,

我問左學校, 佢地話可以唔返, 你或者可以再問下學校confirm 一下
‹ 上一主題|下一主題