用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

請問知唔知夏天外套係外面買

FYI.  I have counted total 43 students in 1C class.  16 nos. of girls and 27 of boys.

1A 班
Vito Wong (M, York)

1B 班

1C 班
Kary Cheung (F, York)
Rachel Kwan (F, Keen Mind)
Kylie Ma (F, St.Cat)
Rameo Fok (F, LYK Tsuen Wan)
ejwong (F, KV)
Yannes Yau (F, St. Johannes)

1D 班
Tin Wa (F)
Herbert Kong (M, Keen Mind)
Isaac Chan (M, York)

1B Thomas Shum 報到

1C class

today's handbook shown bringing 2 books to school tomorrow, what kind of books?  please help, thanks

1A handbook唔駛帶書,追交自動過數去銀行.

原帖由 vinshoho 於 09-9-2 20:25 發表
today's handbook shown bringing 2 books to school tomorrow, what kind of books?  please help, thanks

原帖由 vinshoho 於 09-9-2 20:25 發表

Class Teacher Lesson 班主任課
「自動轉賬授權書」請家長盡快交回 閣下之銀行。
通告 no.6
明天帶圖書1-2本及英文課本
4/9 (五) 買書

hi, vinshoho

My son also study the same class with your child.  You can check class diary through school internet

回覆 168# WAI888 的文章

million thanks...
but just don't know should bring the eng. readers or home story books...anyway thanks a lot.:D

一人一樂器, 如果我小朋友已學緊piano, 咁重洗唔洗學多一樣呀? 如果要, 佢真係唔夠時間練習喇!

Mine, too.

一人一樂器張通告, 吾需要簽名, 請問知吾知幾時要決定?我個女都係學緊piano, 但佢好想學小提琴, 我見到如果學小提琴的時間是星期六, 又ok喎, 我可以送佢返, 所以都想比佢試!
原帖由 wynma 於 09-9-3 18:25 發表
一人一樂器, 如果我小朋友已學緊piano, 咁重洗唔洗學多一樣呀? 如果要, 佢真係唔夠時間練習喇!

我估鋼琴唔計, 其實好多學校都係咁.....不過一諗起佢地依家d 時間咁緊張, 基本上一放學抖一陣沖埋涼食d野就要開始做功課, 食晚飯前未完成功課同溫習就要飯後繼續, 連睇下課外書同彈琴時間都唔知有無就要趕佢上床, 仲邊有時間學咁多ECA??? 所以依家盡量安排曬星期五, 六上啦~~

請問你地D小朋友呢幾日返學開唔開心呢? 我女基本上話開心O既, BUT 聽佢講因為成日要O向課室, 小息未有得出去住, 所以成日都係乖乖坐o向課室唔可以同同學仔chat下, 仲未識到朋友, 好似好lonely咁, 而且依家要早起, 放學時佢又好累咁, 唔似以前放學都仲好活躍開心咁, 個心有d酸.....

想請問如果已訂飯盒, 聽老師講, 會有一個盤送比小朋友, 咁仲要吾要帶枱墊?

hi
我個女都話小息冇得出班房, 不過我估只是暫時, 今日開始返全日, 吾知出吾出得。我個女都話返學開心, 咁我都放心d, 真係好驚佢吾適應。不過佢要坐最後果行(佢比較高)好擔心佢吾專心聽書..唉..

原帖由 CCW 於 09-9-4 10:04 發表
我估鋼琴唔計, 其實好多學校都係咁.....不過一諗起佢地依家d 時間咁緊張, 基本上一放學抖一陣沖埋涼食d野就要開始做功課, 食晚飯前未完成功課同溫習就要飯後繼續, 連睇下課外書同彈琴時間都唔知有無就要趕佢上床, 仲 ...

CCW,

Hi, 你囡囡係米讀1C呀?? 我囡囡都係 , 我囡囡佢話返學好開心, 佢都有同隔離位同學講野, 我囡囡生得矮....坐第一行

原帖由 CCW 於 09-9-4 10:04 發表
我估鋼琴唔計, 其實好多學校都係咁.....不過一諗起佢地依家d 時間咁緊張, 基本上一放學抖一陣沖埋涼食d野就要開始做功課, 食晚飯前未完成功課同溫習就要飯後繼續, 連睇下課外書同彈琴時間都唔知有無就要趕佢上床, 仲 ...

我女都係細粒, 坐正老師table 前面張table tim~~我女叫
Kylie, 你女呢? 希望今日佢會識到朋友仔啦....

Kylie話班主任選左班長, 但又話係負責英文, 中文同GS 科, 我估佢誤會左? 可能老師係選左科長? Anyway, 老師無選佢, 佢有dd 唔開心~~我惟有開解下佢, 話呢d 會輪住黎, 遲d會到佢啦....

CCW,

我個囡叫Rachel or QQ , 佢都係咩都選唔倒, 所以都有d 唔開心, 我都有安慰佢....可能下次會選你呢!

原帖由 CCW 於 09-9-4 12:06 發表
Kylie話班主任選左班長, 但又話係負責英文, 中文同GS 科, 我估佢誤會左? 可能老師係選左科長? Anyway, 老師無選佢, 佢有dd 唔開心~~我惟有開解下佢, 話呢d 會輪住黎, 遲d會到佢啦.... ...

Hi 1c parents,

In the intranet, it said that we suppose to fill in the music questionnaire.    However, I can't find any questionnarie inside my boy's school bag.

Any one has any idea or you have the questionnaire instead.    Please help.

Thanks & Cheers,
Leo Chu's mother
‹ 上一主題|下一主題