用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

1C

明天帶"廣告彩"??? 我家附近沒有東西可買, 唔知水彩得唔得??

我想各家長係時候去反思,是否我們做家長的在不知不覺間給予小朋友極大的無形壓力呢?太多的比較呢?讀書的道路是漫長的~~

Sorry! 我只是有感而發,別無他意,同時我也會好好反思不讓我的小朋友有沒必要的壓力,讓他有快樂的小學生活
原帖由 leungkit1005 於 09-10-20 16:24 發表
認同你們家長,替他們心痛,
今天1B Eng Assessment, 有一女同學因為溫唔足已經在考前喊了出來,
小朋友真的有壓力了

我阿仔話要做P.8-9頁,而且要30字左右,佢借兩本都係中文書,我諗你地借英文書都可以用中文做讀書報告掛!

原帖由 CCW 於 09-10-26 12:03 發表
再問多次阿女, 佢話如果借O個本係全班一樣O既書, 先要寫REPORT, OTHERWISE, ONLY要寫最前面O個D簡單紀錄O乍喎, 聽落又MAKE SENSE......

我個仔都係咁講,而佢自己都默得好差呀!鬼叫佢唔認真對待及自以為是,之前次次有9x就覺得自己掂!
對我做媽媽嚟講會用今次去教訓下佢每次默書評估都要努力付出,「一分耕耘,一分收獲」並無半點僥倖,等佢知道懶係唔會過到關嘅 希望對後面的考試有正面的推動力啦~~

大家努力呀!
原帖由 ejwong 於 09-10-28 00:07 發表
1C parents,

May be your son is correct, my daughter said that

1 got full marks
few got more than 90 and some got 0!

ejwong

當然係咁啦! Pre-Dict 唔計入成績表但Dict Asst. 就計!
原帖由 leungkit1005 於 09-10-28 15:17 發表
其實Pre-Dict的作用是否等佢地適應吓?跟住Dict Assessment先係認真?

P1 & P2 先有Pre-Dict, 我大仔P3就無架la~ 來真的 , 所以好好利用這兩年的時間去打好基礎 ar~~
原帖由 leungkit1005 於 09-10-28 16:50 發表

默兩次相同範圍, 咁佢地成績就唔會太差lol

其實每天各位家長必須查看e-class內的功課外,首頁(Home page)中間部份的 "Latest Campus News" 都常常要查看有些特別資料會放在那裏的,例如之前大仔小二下學期就曾將Literature之考試範圍及方式通知各家長,但今年到現在都未見有資料??唔知今年會唔會呢??

wynma,

同MinnieMinnie講差不多(因我大仔性格並不會詳細地講出形式), 而且今天剛好巳post左資料於e-class內.  大家一齊努力!!
原帖由 wynma 於 09-11-3 23:17 發表
yinsinmama,

Literature 的考試範圍是Super Grandad (whole book) & Somewhere in the World (whole book), 但唔知會用什麼形式來考呢, 請問可否分享吓去年是用什麼形式來考的呢?

另外, 你知唔知道Eng. Listening  ...
‹ 上一主題|下一主題