用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

Hello all,

We will enrol the summer course too, nice to meet you all ar, the school  bag is optional ga.

Hello all 1C mama,

我都喺1C 泳森mama, 請大家多多指教呀!!!

原帖由 yinsinmama 於 09-9-6 21:31 發表
我細佬都話唔係食自己揀嗰款喎因為第一日! 不過佢都食晒(佢自己話)

CCW,

Scott quite enjoys his school life la....thanks for caring ar!!! Btw, You can upload the photo through the student card and then choose Edit my info to upload the photo ga, try try la...

原帖由 CCW 於 09-9-7 10:17 發表
COCO0624, Nicolelau : 歡迎歡迎~~你地仔女有無講呢輪o向學校點呀?

QQ2003 : 我叫左老公返公司用其他電腦開下睇下睇唔睇到張問卷先~~我見你o向 e-class個 class directory加左QQ張相呀, 請問你點加上去架? 我估好 ...

Furthermore, Scott also said that they just need to write 1 line ja, thanks for sharing ar!!!

原帖由 Nicolelau 於 09-9-7 19:36 發表
CCW,

Scott quite enjoys his school life la....thanks for caring ar!!! Btw, You can upload the photo through the student card and then choose Edit my info to upload the photo ga, try try la...

Scott 都話交左比老師, 大家口供一致, 應該冇問題啦!
咁Aa - Zz 喺唔喺已經交咗啦? 真喺太好啦, 有你哋喺到互相提點!!!
yinsinmama, 我估你喺我喺開學禮禮堂度坐喺我旁边嗰位mama, 我記得你提過你的小朋友姓霍, 同埋有位p3嘅哥哥, nice to meet you ar!!!

原帖由 yinsinmama 於 09-9-8 19:20 發表
依..我阿仔返來都話唔見左本WB, 都好緊張話驚, 又話肯定無收過! 我同佢講或者自己漏在在柜桶, 叫佢明天再回校睇下先囉.  其實WB昨天係功課, 可能真係收左都唔定, 如果唔係點會咁啱都唔見左!而且又有名, 唔洗驚!:funn ...

QQ2003,

我見到Scott 本手冊到寫下-penAz-Zz, Scott 話已經喺英文堂做左, 交左比Miss Chik, 所以想問下喺唔喺囉!!!

原帖由 QQ2003 於 09-9-8 22:34 發表
Nicolelau,

Aa - Zz , 係琴日ge功課?? 我唔見有e樣功課wor QQ已經瞓左, 問唔倒佢呀! mouth:" />

ssindy,

通告11是星期六樂器因選呀,你check check 啦!!

原帖由 ssindy 於 09-9-9 01:59 發表
hi, 大家好, 我兒子是讀1d 的. 請多多指較. 有一些問題想問: 學校的通告11是什麼?因我兒子書包中沒有這張通告. 叫他問老師他說他今天問隔離的同學仔也說沒有. 但我想弄清楚. 而且我不知道星期六要返學校做個ss" ...

中文補充好似連住本書架, Scott話老師叫佢地分開兩本包,唔知係唔係呢?

原帖由 QQ2003 於 09-9-9 12:32 發表
中文補充練習, 我冇買喎, 嘜唔係學校代買咩??
另外, 我打左電話去問學校, 佢地話星期六ge 甄選樂器, 係唔一定要參加的

Me too ar....

仲有邊個mami今個sat會去樂器班"因"選呀? 我地可以相認下:
CCW (1C, Kylie)
COCO0624
Nicolelau (1C, Scott)
原帖由 CCW 於 09-9-9 10:07 發表
yinsinmama, coco0624 : 真係奇怪點解我地d小朋友都話老師無收到本WB, 而事實本書又唔見左.....我問左littlekid (之前我地o向學校認識左交換左電話), 佢仔仔Leo話係老師收左, 咁唔通我地三個小朋友都發緊夢? 真係一 ...

QQ2003,

Same with you ar!!!

原帖由 QQ2003 於 09-9-10 19:06 發表
各位1C家長,

網上手冊寫15/9 英文默書範圍係Ch.1, 但QQ手冊寫ch.1-P.2, 我問QQ...佢話老師只話默P.2, 有冇人知呀???

CCW,

Scott 話唔想再學多一樣樂器喎,我同爹D都唔想迫佢,下次見啦!!!
原帖由 CCW 於 09-9-11 16:48 發表
heic : 嘩, 你地咁快有unseen 喇, 咁係默d o羊呢?

打左去學校問, 聽日"因選"大約12點完, 中間有個幾鐘, 會去o既mami, 我地不如約去tea一tea???

QQ2003,

Scott 話買本功課簿寫5次a,o, 我都想知真定假!!!

原帖由 QQ2003 於 09-9-11 21:58 發表
各位1C家長,

我想問普通話功課做在那裡

QQ2003,

I bought it outside ga ja......

原帖由 QQ2003 於 09-9-13 16:25 發表
use school exercise book or buy outside???

Thanks ar, ejwong.

原帖由 ejwong 於 09-9-12 23:34 發表
Scott's mom,

Yes, my daughter, in 1C, also said that!
買本功課簿寫 5 次 a & o. May be real !!!

ejwong

yinsinmama,

How's your son? Hope he get well soon la......take care ar!!!

原帖由 yinsinmama 於 09-9-12 12:14 發表
我兩個仔今日無去甄選因為細佬今早有100.8度燒, 看完doctor後OK! 阿仔話坐佢後面個女仔昨日帶mask返學及有叫老帥給佢食藥喎! 我問阿仔前幾日有無傾過計, 佢話更係有啦!  睇下情况星期一返唔返學啦, 免得傳染其 ...

yinsinmama,

e-class手冊寫設計喺project learning 嘅功課,設計學園, 你叫你仔仔問番老師呀! 今日都有叫阿仔帶口罩, 好驚啊!

原帖由 yinsinmama 於 09-9-15 19:23 發表
吓! 有7個咁多... 我細仔今日巳經咳得好少, 都係無再燒明天可以返學, 再加上會帶口罩應該各位家長可以放心不怕小朋友被傳染, 同時我會叫佢真係講少D野啦!

另外我想問下昨天e-class手冊寫什麼設計??:questio ...

Hello all,

Long time no chat la.......BUSY AH.......很累呀!!!

Totally agreed. 小朋友已經好辛苦, 真喺好心痛呀!!!

Hello all,

Long time no chat la......BUSY AH.....真的很累呀!!!!

ISABELSIN, Totally agreed with you, 小朋友已經好辛苦, 真喺好心痛呀!!!

原帖由 ISABELSIN 於 09-10-16 00:09 發表
1c

我覺得佢地喊表示好大壓力, 如果佢今次成績不好千其唔好罵佢呀, 鼓勵佢下次取好d啦, 我問亞女有沒有人100分, 佢話唔知, 只知道有位男同學99分。

我想揾補習老師, 請問大家有沒有好介紹?? ...

CCW,

Totally agreed with you, 平常心啦, 反正現在才P.1, 慢慢適應, 如果驚咗返學就麻煩!!! 大家一齊努力啦!!

原帖由 CCW 於 09-10-21 12:16 發表
同意yinsinmama所講~~其實無論係家長or我地d小朋友,由kinder轉到去小學讀書, 無論上課模式同學習生活都完全不同, 可能真的一下子未能適應, 不過我相信依家讀邊間小學大致都係咁架喇, 除非係讀國際學校o者, 我識有d朋 ...

ISABELSIN,

阿仔都喺話要有30個字呀!!!

原帖由 ISABELSIN 於 09-10-23 13:52 發表
亞女話老師同佢講閱讀報告必須最小有30个字, 是不是呀??
‹ 上一主題|下一主題