用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

Wynma : 普通話聽力測試 --->又無聽過喎, 請問幾時考呀?? 唔知有無範圍??

yinsinmama : 我屋企都只有water colour, 我叫老公放工去買「廣告彩」, 個老細話咪即係water colour lor~~

btw, 請問1A, 1B, 1D 班O既家長, 上星期六茶聚時係咪老師有話考試比重係中英數各佔30%, GS只佔5%呢? 我地1C班無講到.....

同意yinsinmama所講~~其實無論係家長or我地d小朋友,由kinder轉到去小學讀書, 無論上課模式同學習生活都完全不同, 可能真的一下子未能適應, 不過我相信依家讀邊間小學大致都係咁架喇, 除非係讀國際學校o者, 我識有d朋友o既小朋友讀津中, weekend有十幾樣功課tim, 所以目前我覺得SFA功課真係唔算多, 而且係著重思考性題目多於抄寫~~
每個小朋友能承受壓力o既程度都唔同, 最緊要家長同小朋友多d溝通同體諒(呢樣野我都在學習中.....), 慢慢會漸入佳境架喇~~

請問大家, 手冊裡說「已派聆聽練習」在那裡???

問左阿女, 原來在長江最後兩頁到....

雖然未係到考試, BUT 呢輪應付 D ASSESSMENTS同默書都日日忙到暈~~~今日星期五終於可以RELAX下~~
我地都BOOK左CHRISTMAS去長隆, 俾阿女同kinder d friends 聚下開心下, 依家真係好期待可以盡情去玩o既假期~~

但我女話今次兩本都唔洗做REPORT? 只係MARK番O向最前O個版個紀錄? 我女O個兩本書同你地唔同喎, 上次要做REPORT O個本係一樣O既........

再問多次阿女, 佢話如果借O個本係全班一樣O既書, 先要寫REPORT, OTHERWISE, ONLY要寫最前面O個D簡單紀錄O乍喎, 聽落又MAKE SENSE......

阿女今次Pre-exam dict. 都比以前差左呀....大家繼續努力d啦惟有.....
閱讀報告o個到, 阿女今日問左老師, 係要借中文圖書做, 之前佢借左兩本都係英門, 咁就聽日返去還左佢, 再借返一中一英咁喎~~

1C

突然醒起唔知佢地有無考P.E呢? 阿女之前提過上堂要丟高個波, 拍下手, 再接番個波, 我女做唔到, 唉, 佢P.E.係弱項,希望佢唔會拎C,D番黎啦.......

chrwan : 真係失禮, 我地游完呢期要停停喇, 阿女話好涷喎, 又係o既, 佢地d初學, hea o向水到多過游, 所以想停到出年4月到先再游番~~~佢地d教練都ok o既~~~

中文assessment 今次真係頗難, 答d句子又長, 拎100分好似有3個??? over 90分好似6, 7個??? 阿女成日話無留意.......anyway, 佢地做到成份paper都好叻架喇~~~

QQ : 我問過德藝會, 個泳池D水係恒溫架......因為咁我先決定唔JOIN 住LOR~~~

leungkit : 之前有通告, e-class 到o既 i-notice有考試時間表架喇~~

QQ2003 : 我女話唔洗交架喎幅畫, 唔知真唔真???
BTW, Happy birthday to QQ ~~~~阿女話今日1C班一齊唱生日歌俾QQ聽呀~~

今日普通話考試, 阿女話好多人唔合格呀 , 唔知阿女點......佢仲話未考完, 下次DAY 6 要再考??????

Yeah!!!!!!!!

1C

今日本摘星手冊終於開齋喇, 不過只係中文老師俾左STICKER 之喎, 英文無O既???

BTW, 阿女話今日中文Listening 有d難, 佢唔識4題

我女話唔洗喎~~

原帖由 littlekid09 於 09-11-23 14:47 發表
Hi 1C parents,

Do we have to do the "reading report" this week?
Anyone knows?????

Thanks,

1C都好似係MUG都無......

上次旅行家長無得去, 我覺得有D失望(雖然最終我女都無去到), 今次難得可以陪個女去學校旅行, 所以我地都會把握呢個機會~~

我女o個本o係到喎, 不過我發覺老師無俾齊貼紙o既????

摘星簿無老師comments, 之前只係試過一次俾數學老師拎左去貼貼紙, 第二日就俾番.....
‹ 上一主題|下一主題