用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

1C

我呀女都有瑩光棒帶返嚟, 佢數学錯了2條所以只得92分. 今天英文要默15句呀, 希望佢ok啦. 重有呀, 佢話老師話由今天開始全部人不用帶口罩, 唉....我点擔心.

原帖由 yinsinmama 於 09-10-2 09:28 發表
CCW,
但係我細佬話90幾有十幾個, 全部有瑩光棒做禮物,佢都有攞返屋企, 我問有無100分佢話有幾個! 有時佢地回答我的學校情況問題都唔知真定假!!信唔信得過!  ...

回覆 1# CCW 的文章

yes, ccw is right

回覆 3# chrwan 的文章

1C

女女話今曰英文默書有一半人100分呀

回覆 1# sky_walk 的文章

1C

是呀, 我都發覺錯呀, 点算

1C 我會去茶聚

原帖由 CCW 於 09-10-7 18:11 發表
yinsinmama : 你意思係咪中文同gs 考試範圍唔會重覆呢?
咁都好d, d中文字真係好多好難呀對佢地黎講......d中文exe. 裡面有好多字佢地都未教, 連解題都有問題~~~
Check pm please~~

各位家長, 你地去唔去茶聚呀? 我 ...

1C

呀女作天上英文朗誦佢話好深, 老師問佢地邊個唔想讀就舉手, 佢話好多人都舉手, 跟着老師話你地要返去問媽媽啦, 呀女問我可唔可以唔上, 我都唔知点好

是課外活動堂, 可除意參加, 這個是不用付錢的

原帖由 AgnesHimMa 於 09-10-9 14:26 發表
Hi Isabelsin
乜有英文朗誦堂, 係咪課外活動?定係報咗英文朗誦比賽, 學校同佢哋training?

回覆 1# eileenycm 的文章

1c

我覺得佢地喊表示好大壓力, 如果佢今次成績不好千其唔好罵佢呀, 鼓勵佢下次取好d啦, 我問亞女有沒有人100分, 佢話唔知, 只知道有位男同學99分。

我想揾補習老師, 請問大家有沒有好介紹??

IC

真的不夠時間呀, 因我要上班, 返到屋企大約7点半, 亞女每天都有好多功課話唔識做, 教她做完功課已经差不多9点啦,佢又要瞓啦, 連書都冇時間温, 所以想請個補習老師在5:30 - 7:00。佢今次GS評估真係冇温過, 都有79分, 我覺得佢好GOOD GOOD 啦!!!

原帖由 wynma 於 09-10-16 14:26 發表
嘩! 99分呢個小朋友係超人嚟架! 佢好勁呀!

D時間都用晒嚟做功課同温習, 亞仔連睇課外書和練琴都冇時間了, 還有時間補習嗎?

回覆 1# CCW 的文章

同意大家的講法, D人一聽到SFA這間學校就話好多功課、好深、好難, 小朋友聽到這些話就好驚, 我個女都問我為甚麼選這間學校比佢, 我同佢講當然你OK學校才收你啦, 佢就笑一笑。他們現在才一年班, 還要面對一年又一年的默書、評估及考試, 各位家長放鬆d啦, 不好和小朋友一齊感覺有好大的壓力,。

回覆 1# chrwan 的文章

亞女話老師同佢講閱讀報告必須最小有30个字, 是不是呀??

回覆 1# Nicolelau 的文章

thanks you!!!

1C

亞女今天Pre Dict assessment成績好差呀......佢話有人0分添, 慘啦, 点算好星期四就到啦

是否都要做閱讀報告, 今次是中文圖書???

原帖由 CCW 於 09-10-27 16:50 發表
阿女今次Pre-exam dict. 都比以前差左呀....大家繼續努力d啦惟有.....
閱讀報告o個到, 阿女今日問左老師, 係要借中文圖書做, 之前佢借左兩本都係英門, 咁就聽日返去還左佢, 再借返一中一英咁喎~~ ...

1C

請問有冇人試過学校門口派的啟思專業補習中心??? 好嗎???

1C

我個女都話有17個冇返, 老師叫佢地明天開始要帶口罩

1C

今早送女女返学, 我見学校裹面好多学生都冇帶口罩, 好彩我女女自己講要帶, 我好驚佢話唔帶。

原帖由 wynma 於 10-3-29 22:28 發表
嘩! 好恐佈呀! 今日1D都有5個冇返學呀! 一定要帶口覃呀!
‹ 上一主題|下一主題