用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

Hi, 各位家長,我想問問如果SFA and KTS你地會點揀,我在KTS 的討論區,他們講到KTS好好,英文有phonic教,上堂也會分組上,每人一種樂器,這幾年的口碑幾好,反而SFA好少家長介紹下,我只知SFA好深好谷,你們又點體??

今日我囡囡只是上英文班,purple班,她上完出來,佢話唔好玩好悶,原來上小學是咁悶架,真好憐,你地有無同感呀!
英文回來有功課做,她說今天不可以講中文只可以講英文,老師講如果講中文的人是外星人,所以我囡囡話有小朋友同佢講中文,但佢唔彩佢..哈哈因為佢唔想做外星人呀!

我都想問下中文補充作業,唔見有的??點解??我係1B班家長..

原帖由 cranberry 於 09-9-9 20:48 發表
我仔仔都是1B班, 又好似沒有任何補充作業?!點解?
今日我囡囡話去聖堂呀!有大哥哥大姐姐帶住

原帖由 QQ2003 於 09-9-15 20:24 發表
我都想知係咩黎ga

[quote]原帖由 CCW 於 09-9-15 13:54 發表

請問大家知唔知E-CLASS 話要核對學生資料紀錄, ... ...

我諗到頭都大,都唔知核對學生資料是什麼?是手冊或是e-class的個人資料??

睇到你地1C好似啲功課多過我地喎!而家我囡囡都覺得做得好辛苦,如果在你地果班我驚唔知點算!會唔會你地果班係叻啲呢?大家一齊努力吧!互相鼓勵...

我想問下你地,上星期五我囡囡話,有頒獎給同學,1年班也有,剛剛開學頒的是什麼獎?有無人知呀!是獎座來的......

我囡囡每逢assessment或默書一起身就會喊,我問她為什麼喊呀?她說我驚默書攞唔到100分/我唔想assessment因為會好難,吓??媽媽又無話要妳一定要攞100分只要盡咗力咪得.assessment唔難,好似妳平時做功課咁姐..後來我也會反思,是否我比了壓力佢而我唔知呢!總括是因為身邊的人常常和她洗腦,(嘩!妳囡囡讀呢間學校呀!啲功課好多好深喎!如果讀唔來,會唔會轉校呀!嘩!佢的英文是小三學的咁深嫁,咁多assessment嫁....等等)唔知你們有無咁的情況,我囡囡好似越讀越無笑容,好心痛...
‹ 上一主題|下一主題