用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

諗落都唔知係咪我女懞懞下無交到????

sinwin : 其實小一暫時黎講我個人覺得唔係多功課, 每日多數唔over 5樣, 個小朋友定定做, 至多個零鐘就搞掂, 上年11月中考完試至放christmas期間, 直頭可以講好輕鬆, 唔多功課, 有時仲唔洗dictation, 不過一到考試前個零月就好多assessments, 就真係好忙。
so far我覺得比我之前想像係輕鬆好多, 唔係d人講話要晚晚做到11pm先有得sleep, 我女日日都9am前上床~~
不過程度黎講, 英文真係高d, 11月考試已考past tense~~

可以咁講, 平時assessment, dictation唔計入成績表, 所以都唔大壓力, 低年級轉校我就不清楚了

Yeah!!鬆一口氣, 我地easter有兩日要拜山, 一日約左阿女d幼稚園同學仔玩, 其實都無剩幾多日假, 未有其他計劃住~~
學校 1/4 有games day, 唔知會玩o羊呢?

littlekid : Good idea, 不如復活節假搵日gathering啦~~

請問仲有無其他1C家長有興趣呢???

1C

Easter可能有同學會去旅行or已有其他活動安排, 比較難約時間, 不如我地約1/4 games day放學後一齊lunch啦?!

1C

聽講呢輪學校都好多人病, 我女琴晚都開始發燒, 今朝先睇完醫生.....

QQ, Chrwan : 嘩, 真係好利害喎d病菌......其實上星期聽聞多人病, 我已經叫阿女要帶口罩, 但係佢係返學o個下我要佢帶就帶, 之後食完野又唔帶番, 唉~~今日食完藥好左d, but依家都仲係有d燒, 今晚我又無覺好"目訓"喇~~

我女今朝無MUG燒, 不過今日都係俾佢休息下, 觀察下情況, 唔返學住......
今朝老公拎功課袋去保母車, 原來同車另有兩個1C同學仔都病左無返呀~~~~好恐怖, 學校都有打黎問o羊病.....
唔知會唔會提早放復活節假????

有同學仔媽咪報料話今日1C班得21個同學有返O乍, 無左差唔多成半.....我女今日無燒喇, 應該聽日返學, 不過都有D驚佢返左學唔知又會唔會再惹到病, 唉~~~

1C

今日11個同學仔無返, Ms.Chik都無返呀~~~

復活節後正常番, 無咁多人病真係安落曬~~
我女Games day之前o個日又再fever, 所以都無俾佢去Games day, 我估o個日去o既小朋友都唔多喇, 咁多人病....
我地1C無講幾時派成績表, 我仲以為會係今個星期五TIM.....
BTW, 你地小朋友有無講每個月月頭唔知第幾日, 學校會播個Video叫做「關愛由每一天開始」(類似呢個名)? 我女話佢好鐘意睇, 係d老師同同學向某d人(如老師對同學/ 同學對老師咁) 講一d祝福說話, 佢都講左一次, 聽落好得意又好溫馨~~如果學校會擺上學校網俾家長睇埋就好喇~~
‹ 上一主題|下一主題