用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

My son will join both!!

nice to meet all of you.

我只係幫囝囝報咗英文班, 而家長講座我都無報, 咁係唔係要返學校睇吓小朋友分咗去邊班?  你地個小朋友係囝囝定囡囡呀? 因為果日我聽到校車個姨姨話大部份小一都係公主, 好似無咩王子.

唔知幾時知道讀咩班呢?

mug 有2nd interview架? 我囝囝係讀st. cat, 唔知有無得行畢業典禮呢? 你地嘅小朋友舉行咗未呀?

你就好啦小朋友可以行畢業典禮.  我地學校話仲要開會商討, 仲未有消息.
原帖由 COCO0624 於 09-6-25 00:20 發表
hi all,
我囝囝是來自真光幼稚園,7月1日的畢業典禮老師話多數可以舉行 .

我個小朋友英文班係GREEN, 佢話上堂有些悶, 因為老師教的內容在K3時已學了.  好彩佢仲未話唔想返.  因為朝早佢唔願起身 .  不過, 今日見佢上堂D功課真係有點悶.  就係將'I'字填囇入D空位裡面就可以.

hi,

我想知道食lunch時大約的情況:

1. 學校有沒有lunch供應? 那一間供應商? 質素如何?
2. 如果打算拿lunch給小朋友會是怎樣安排?
3. 午飯時有沒有家長義工協助小一學生? 老師會否看看小朋友吃了多少? 因為知道有些小學是要小朋友最少食到一半.

謝謝

唔該囇你呀!
原帖由 yinsinmama 於 09-8-19 23:06 發表
1. 學校有沒有lunch供應? 那一間供應商? 質素如何?  供應商唔知今年有沒有變? 阿仔話OK喎! 佢一向食野都無所謂, 點左唔好食佢返家講/或我問今日好唔好食, 唔好下個月就唔揀囉! 每月訂一次.
2. 如果打算拿lunch給小朋 ...

我相信不用回家午睡了, 因為一來無時間, 二來由於六點幾已經要上校車, 在回程校車上已瞓得著.
quote]原帖由 kling0629 於 09-8-20 17:07 發表
為什麼我去買校務公司買的是短袖藍色背心,而不是白色呢?  

另外,想問一下P2至P6工作家長,放學後小朋友做功課情形?
雖然他從 kentville Kindergarten 來,但因我小朋友不會主動要完成功課,玩第一,我很担心做功課量太 ... [/quote]

有時間的話問吓小朋友老師係唔係叫他們在食lunch後三堂不要去洗手間.

好心痛.
原帖由 金金@2003 於 09-10-15 09:21 發表
我個女讀1D, 佢話GS ASSESSMENT時, 有2個同學仔, 吾識, 在喊!  我個女都話有好多吾知問咩!  
‹ 上一主題|下一主題