用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

仲有,佢哋個web site都update得好快.
大家可以上去睇info.
咁你哋會唔會聽個家長講座呀~
好似無乜用咁, 但又要$80

原帖由 heic 於 09-6-11 15:18 發表
剛剛都想打去學校問,唔該晒。

我個女間學校無用枱墊同埋間午飯供應商有送餐具, 所以我都無諗住買,

原帖由 tsuiyee 於 09-6-15 11:48 發表
我是九月份升小一, 我想問食午飯要用枱墊的膠墊可以摺方便放入書包, 唔知係邊到有得買

午飯的餐具要自備

係! 咁個枱墊係咪每日都要帶返屋企洗? 我好似係kln city的家居用品店, 見過有枱墊, 但唔知係咪你講嗰隻.
原帖由 tsuiyee 於 09-6-15 16:08 發表
但讀SFA小一 一定要買

我個仔都係york 仔, 佢讀u3b2.

我想問吓大家交咗張學費自動轉帳表返學校未?

剛剛問咗學校, 佢話可以8月上暑期班時順便交去校務處.
咁就好lor, 唔洗突登過去交.

yinsinmama, 你好呀, 你大仔升3年級?
麻煩你幫吓我解答以下問題, 唔該曬!

i)請問小一要唔要買粉彩上視藝堂?
ii) 除咗學費, 仲要唔要交
1) 冷氣$$
2) 堂費
3) 簿費
iii)夏天係咪可以穿外套, 是乜嘢色的?
iv)冬天可唔可以穿羽絨? 要乜嘢色的?
v)可唔可以用拖轆書包?
vi)除咗鉛筆, eraser之外, 有冇文具要帶
vii)係咪食反要帶枱墊, 要唔要每日帶返屋企洗?

原帖由 yinsinmama 於 09-8-17 14:54 發表
Hello!
各位家長,我細仔今年入讀P1,哥哥就去年插班升讀P2,因為在一般津校完成P1再在SFA讀P2,在可以比較的情况下,一年過去都覺得幾好,哥哥就讀那班的老師都好和藹可親,平時有問題打電話去找科目老師,佢地都好樂意回答,所以往後 ...

唔該曬
原帖由 yinsinmama 於 09-8-18 18:25 發表
我想問枱墊是否膠可摺的那種    什麽物料都OK, 剪包書膠都得
夏天是穿白色外套
冬天穿什麼色   寶藍色(可自由在外購買)
在校吃午飯驚不驚吃到污糟邋遢因白色衫   這...要看小朋友自己啦! 要開始自己搞掂, 如厠都係!
...

1A 班
Vito Wong (M, York)

1B 班

1C 班
Kary Cheung (F, York)
Rachel Kwan (F, Keen Mind)
Kylie Ma (F, St.Cat)
Rameo Fok (F, LYK Tsuen Wan)
ejwong (F, KV)
Yannes Yau (F, St. Johannes)

1D 班
Tin Wa (F)
Herbert Kong (M, Keen Mind)
Isaac Chan (M, York)

Hi SSindy,
我個仔都係1d, MON派咗張notice 話今個sat樂器班10:30有個"因"選.
其實你都可以call miss chan, 佢幾好人, 我因為找不到張針卡,呢兩日都call 佢, 佢都好樂意答問題.

原帖由 ssindy 於 09-9-9 01:59 發表
hi, 大家好, 我兒子是讀1d 的. 請多多指較. 有一些問題想問: 學校的通告11是什麼?因我兒子書包中沒有這張通告. 叫他問老師他說他今天問隔離的同學仔也說沒有. 但我想弄清楚. 而且我不知道星期六要返學校做個樂器班" ...

1D都係tue dictation 英文, 係要默月份, 其實你有冇上學校個內聯網, 老師應該有post 係homework 度.

原帖由 QQ2003 於 09-9-10 19:06 發表
各位1C家長,

網上手冊寫15/9 英文默書範圍係Ch.1, 但QQ手冊寫ch.1-P.2, 我問QQ...佢話老師只話默P.2, 有冇人知呀???

乜好似每班dictation 的範圍都有啲唔同, 阿仔1d班, 佢哋老師寫明, 原本今日 黙Sunday - Saturday.
中文就默已寫過的頭2課, 但我都唔知係句子定係生字.
有冇家長可以解答吓!

第一課入面, 好似有2個單元, 同理佢哋都已經寫咗2個單元的詞語, 咁我咪以為要溫曬2課lor.乜唔洗咩?
wynma, GE 係咪general studies? 乜有notes 派咗咩?

原帖由 wynma 於 09-9-15 12:36 發表
點解1D班仲未派GE Notes ge? 1A班已經派咗好耐la!!!

1D都仲未派你哋講嗰份notes 呀!
中文作文, 仔話老師有教佢哋啲字喎! 我都出奇 奌解佢識寫個"籃"字.
大家努力la

原帖由 chrwan 於 09-9-17 10:19 發表
1D 昨天派堂上做中文作文, 原來亞仔好多字唔識寫
樣樣都馬馬虎虎, 唔知由何教起!

有沒有人報校際音樂節?

其實個會費, 係我哋註冊時都交咗, 係另外有一張收據.
我明明交咗, 但佢都寫手冊叫我交, 你哋最好check清楚先.

有冇人知, 中文assessment考乜, 及模式係奌?
係咪似中文工作紙?

原帖由 COCO0624 於 09-9-23 16:59 發表
1C:
請問大家,有無收到一張紙條上面寫了,要交家教會會費$120? 唔明點解沒有任何通告及是否一定要參加?

就快GS ASSESSMENT la, 請問有冇人知個test 會係選擇題, 定係要串字題fill in the blanks?

Hi Isabelsin
乜有英文朗誦堂, 係咪課外活動?定係報咗英文朗誦比賽, 學校同佢哋training?

原帖由 ISABELSIN 於 09-10-9 13:30 發表
1C

呀女作天上英文朗誦佢話好深, 老師問佢地邊個唔想讀就舉手, 佢話好多人都舉手, 跟着老師話你地要返去問媽媽啦, 呀女問我可唔可以唔上, 我都唔知点好 ...

個gs test 最慘係英文, 佢根本都唔明條題目講乜.
我個仔(1d)都有講, 有同學唔識, 喊, 真慘
‹ 上一主題|下一主題