用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 國際音標點教至唔咁悶呢...唉...!!!
go

國際音標點教至唔咁悶呢...唉...!!! [複製鏈接]

實情我係想六月中個仔考完試就親自教個仔學國際音標,我自己係識點用,但唔知點教至唔悶(想當年我仲係小學生嗰陣,真係學到喊...悶到爆燈)...我見朋友話出面俾錢學嗰D係遊玩形式咁教,但又真係唔知點遊玩...始終一開波係要認咗D符號同發音先...

大家有無教小朋友學國際音標經驗?可否分享交流下.
   0    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

我有教開國際拼音, 你有興趣我可以send其中一個音標既學習內容俾你參考, 再改俾自己仔仔!

我覺得唔難教, 但教材就比較花時間, 所以要加油!!

Can you send me a copy also??  Thanks!!
原帖由 alice_yiu 於 09-6-5 20:41 發表
我有教開國際拼音, 你有興趣我可以send其中一個音標既學習內容俾你參考, 再改俾自己仔仔!

但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P

Can you send me the info , please?
原帖由 alice_yiu 於 09-6-5 20:41 發表

我都想知..可否pm copy比我..thank's

醒目開學勳章 貢獻勳章

9. 濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)Topic
無意初犯者遷移文章或刪文,蓄意累犯者將被禁止戶口。

原帖由 kylie_mom 於 09-6-5 22:22 發表
9. 濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)的Topic。

唔明喎, 請問是 alice_yiu 的戶口會被禁止,還是 catcatchong,yyoo,healthkat 等的戶口會被取消?

如果我也想向 alice_yiu 取份資料,可以怎做?是不是東拉西扯也要打三幾十字?單單 pm 資料等措詞是「没有可讀性」?請問「可讀性」的定義是甚麽?

隔離版有篇「plk....天理何在」,已變成鬧交的平台,是否這樣便很有可讀性,所以可以繼續存在?

有些文章讀者只加上很 cutie 的 icon作回應,這樣的可讀性又屬哪類?

如我只需 pm 要求回資料,但爲了滿足 「可讀性」的要求,我是否可以在留字後再加 兩三首唐詩,宋詞、元曲,幫大家温温書?

儘管有些動機可能是很明顯,但畢竟是大眾討論平台,太杯弓蛇影只是貽笑大方。

哈哈哈哈! 所以我覺得宜家就好似被人屈入文字獄咁!

家長有需要唔該唔好係度留言叫我pm你地啦!

之前我分享下
1. phonics & phonetics的分別
2. 英文圖書既list,
提過一句"我教緊呢d",d家長為子女著想, 叫我send下d info俾佢地jei,
又被人話我係拉生意喎!

哇...我好驚講講下又被人話我係度拉攏個人生意呀 help!!!
我唔想被人永久 delete左個戶口呀!!!!!!

其實我真係有心同d家長分享架咯, 但真係唔知點打好!

唔該搵人教下我啦!! 我d中文真係好差架ja...

又一唔係咁咯....拿, 我地試下非常開心媽媽咁講,先打一d好有可讀性既文字,再用一d字去代替呢個版唔俾打既字, 例如: 教授國際拼命的內容, 其實不難做, 如陳冠希(Edison)就床照事件,接受CNN訪問,他也是可以的! 但...無意思既子女, 請am(或早抖!)! 哈哈!

九唔搭八, 又算唔算係無可讀性呢呵....

信唔信打完又被人鬧?? woo~~~>w<

對不起, 親愛的, 我不敢留下e-mail, 也不敢問你們拿e-mail, 更不敢打[下午] 等字眼!* 愛莫能助呀....

[媽媽, 我想分享, 但我不敢!]

同時, 由於小妹的筆記是save在word內的, 這裡的pm根本不能做到, 想分享的家長一定要留下e-mail, 我send給她才可看到!

原帖由 VeryHappyMum 於 09-6-6 00:13 發表

唔明喎, 請問是 alice_yiu 的戶口會被禁止,還是 catcatchong,yyoo,healthkat 等的戶口會被取消?

如果我也想向 alice_yiu 取份資料,可以怎做?是不是東拉西扯也要打三幾十字?單單 pm 資料等措詞是「没有可讀性」?請問「可讀 ...

好呀~~~你send俾我啦~~~thx thx ~~~~
因為我想當年學都係俾個補習老師突然間迫我學架!無記錯佢都教咗我好耐,成個暑假教完,之後嗰幾個月都係咁要我地查字典,迫我地拼音...嗰下辛酸真係好難形容...

依家我諗住教我仔,但我仔又學障又過度活躍...好難要佢坐定定聽我講埋D蚊都瞓既悶野囉...之前我都大約咁教佢發音,查實佢都幾明,之後顧住搞佢學業,我又停咗無教,依家我都係諗住等佢下星期考完試後,我就開始教囉...希望教到佢啦.

原帖由 kylie_mom 於 09-6-5 22:22 發表
9. 濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)的Topic。

嚇死我,,,仲以為做乜我呢個咁普通既topic都可以嘈交...原來係咁...實情版主你會唔會過度緊張呢?

始終呢樹係大家一班父母討論交流教育子女既forum,尤其呢樹亦係教育王國,我心想,如果人地係想做生意既,我覺得佢斷唔會咁笨send自己D教材俾人DIY用囉!無理由會有人咁倒自己米卦...講真,我個人係識國際音標,難保我又係暗底那响出面教人囉!咁我咁樣上黎問,又會唔會俾人誤會我响樹招攬學生咁呢?連anita本身都係做呢行既,又知我本身係識呢套國際音標既,佢都唔會用小人之心黎度我諗我囉,仲二話不說話俾教材我參考,我覺得人地既善心唔係咁樣俾人屈囉!

唔係想埋怨版主D乜,大家都係想講澄清番件事,唔想一個簡單既問題,變成一個陰謀論,唔想大家會對任何人存在任何不必要既誤會而已.

我無你e-mail, 唔知可以點send俾你啊....

(入過你個人資料果度搵唔到..)

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 03:22 發表

嚇死我,,,仲以為做乜我呢個咁普通既topic都可以嘈交...原來係咁...實情版主你會唔會過度緊張呢?

始終呢樹係大家一班父母討論交流教育子女既forum,尤其呢樹亦係教育王國,我心想,如果人地係想做生意既,我覺得佢斷唔 ...

係時候檢查下e_mail啦!

果份只是其中一份教材, 主要針對比較細既小朋友而寫既!

對d大個d既, 可能家長就要再寫過啦!

其實我有本書呢, 係細個補習老師俾我架, 宜家應該無出了吧...我覺得拎黎整教才真係幾好, 但要我每頁scan有有點那個兒..哈哈!

所以大家可以留意下方間既書, 再搵下有無書有國際音標既, 都可以用黎整教材啦!

另外, 識國際音標既家長都知道, phonetics & phonics consonants 係一樣架!

所以, 有一本叫: My First Phonics Book

我都幾recommend, 因為佢有得學新字, 又可以唱下歌仔,

拎黎學consonants 都ok架!!

原帖由 alice_yiu 於 09-6-6 14:24 發表
係時候檢查下e_mail啦!

果份只是其中一份教材, 主要針對比較細既小朋友而寫既!

對d大個d既, 可能家長就要再寫過啦!

其實我有本書呢, 係細個補習老師俾我架, 宜家應該無出了吧...我覺得拎黎整教才真係幾好, 但要我 ...

thx thx~~~^^等我check mail先~~~

查實我買咗兩本國際音標書番黎,但真係寫得唔太好,又係要執囉!同埋我嗰時係學英國口音而唔係美國口音,但依家D書似乎偏向美國口音...出面真係唔多國際音標既書囉...真係要細心搵至得...你介紹嗰本我都會去書局睇下既...

其實美式英式唔差得好遠架ja!!!

我得閒去搵下有無d書係有用既, 搵到話你知呀!

我可以搵到方法入到教院圖書館,果度資料多, 等我搵下有無書啦!!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-6 14:32 發表

thx thx~~~^^等我check mail先~~~

查實我買咗兩本國際音標書番黎,但真係寫得唔太好,又係要執囉!同埋我嗰時係學英國口音而唔係美國口音,但依家D書似乎偏向美國口音...出面真係唔多 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 VeryHappyMum 於 6-6-2009 00:13 發表

如果我也想向 alice_yiu 取份資料,可以怎做?是不是東拉西扯也要打三幾十字?單單 pm 資料等措詞是「没有可讀性」?請問「可讀性」的定義是甚麽?

==> 可直接pm, 唔需要係版面留言叫pm咁轉接

隔離版有篇「plk....天理何在」,已變成鬧交的平台,是否這樣便很有可讀性,所以可以繼續存在?

有些文章讀者只加上很 cutie 的 icon作回應,這樣的可讀性又屬哪類?

==> 有無可讀性我就唔知, 但一個topic如只有一篇文章, 其餘回文係(pm me / check pm)等字眼, 就一定無可讀性, 只有推文作用

如我只需 pm 要求回資料,但爲了滿足 「可讀性」的要求,我是否可以在留字後再加 兩三首唐詩,宋詞、元曲,幫大家温温書?

==>抱歉, 我對中國詩詞並無認識, 但如妳係每次回文check pm後加入妳以上所講的文章,  所以對我可講係無可讀性但其他人可能覺得可讀性相當高, 但另一方面同topic題目無關係的話之內容就係off topic

儘管有些動機可能是很明顯,但畢竟是大眾討論平台,太杯弓蛇影只是貽笑大方。

==> 每個forum都有其守則要會員遵守,  但一樣有會員不理會, 若然唔理, 咁會係一個咩平台呢, 我只係做我應做的本份, 是否太杯弓蛇影只會貽笑大方, 大家應心中有數

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alice_yiu 於 6-6-2009 00:48 發表
哈哈哈哈! 所以我覺得宜家就好似被人屈入文字獄咁!

家長有需要唔該唔好係度留言叫我pm你地啦!

之前我分享下
1. phonics & phonetics的分別
2. 英文圖書既list,
提過一句"我教緊呢d",d家長為子女著想, 叫我send下d info俾佢地jei,又被人話我係拉生意喎!

哇...我好驚講講下又被人話我係度拉攏個人生意呀 help!!!
我唔想被人永久 delete左個戶口呀!!!!!!

==>我從無寫/講過妳搵生意, 若我有所懷疑的話, 這個topic一早應刪除了

其實我真係有心同d家長分享架咯, 但真係唔知點打好!

==>歡迎妳係版面分享妳的心得

唔該搵人教下我啦!! 我d中文真係好差架ja...

又一唔係咁咯....拿, 我地試下非常開心媽媽咁講,先打一d好有可讀性既文字,再用一d字去代替呢個版唔俾打既字, 例如: 教授國際拼命的內容, 其實不難做, 如陳冠希(Edison)就床照事件,接受CNN訪問,他也是可以的! 但...無意思既子女, 請am(或早抖!)! 哈哈!

九唔搭八, 又算唔算係無可讀性呢呵....

==>以上內容有無可讀性就請妳自己去衡量了

信唔信打完又被人鬧?? woo~~~>w<

==>從不無理取鬧, 請不要對號入座

原帖由 alice_yiu 於 09-6-6 15:26 發表
其實美式英式唔差得好遠架ja!!!

我得閒去搵下有無d書係有用既, 搵到話你知呀!

我可以搵到方法入到教院圖書館,果度資料多, 等我搵下有無書啦!!

...

我收唔到mail呀...我再PM我另一個address俾你,睇下send唔send到...

(版主唔好再咁過敏喇...唔該拜托!!!)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 6-6-2009 03:22 發表

==> 當無事發生時, 會員會話我太緊張, 但有滋擾時就會話我之前跟唔足....

始終呢樹係大家一班父母討論交流教育子女既forum,尤其呢樹亦係教育王國,我心想,如果人地係想做生意既,我覺得佢斷唔會咁笨send自己D教材俾人DIY用囉!無理由會有人咁倒自己米卦...講真,我個人係識國際音標,難保我又係暗底那响出面教人囉!咁我咁樣上黎問,又會唔會俾人誤會我响樹招攬學生咁呢?連anita本身都係做呢行既,又知我本身係識呢套國際音標既,佢都唔會用小人之心黎度我諗我囉,仲二話不說話俾教材我參考,我覺得人地既善心唔係咁樣俾人屈囉!

==>係唔係真廣告假分享 / 真分享就要會員自行定奪, 我只係義務提點大家.
信用咭都係俾迎新禮物先會有人申請張咭用, 同樣道理, 如妳覺得資料相當好的話, 我相信妳下一步就會問佢係邊個中心學

唔係想埋怨版主D乜,大家都係想講澄清番件事,唔想一個簡單既問題,變成一個陰謀論,唔想大家會對任何人存在任何不必要既誤會而已.

==>無誤會, 我只係平心而論, 只要唔好對號入座就好了

原帖由 kylie_mom 於 09-6-6 15:57 發表

但版主你會唔會覺得你呢次咁樣做反而係一種滋擾黎呢?講真係大家都係想交流下,無人諗住嘈埋D無厘頭交囉...感覺上版主你份人真係過於神經質太緊張喇....你唔想會員受到滋擾,但都唔理由做騷擾會員嗰個囉!我地個個都自律,但無啦啦俾人用好rude既態度黎看待,我點睇都唔覺係一個版主應有既態度囉.

你可以解釋番你既難處同見解,但唔見得你一開始就要用咁硬接近發晦氣既態度黎同人解釋你既'難處'囉...始終你令人感覺唔舒服在先,人地有意見就必定,你作為一個版主,唔係同人嘈,一齊發晦氣,而係用番個正面而溫和既態度同人傾去講,咁大家條氣都順番D,都容易D去理解你既難處啦.

反而依家你俾人感覺係擺出一個死不認錯死不認衰既姿態,明明有人明白你,但見到你咁樣,都會覺得你份人真係太太太緊張&神經質囉.再者我地根本無犯事亦無野可以俾人可圈可點,光明正大傾緊一個教學問題...又做咩俾你當係犯人咁warn呢?你提醒番唔係唔得,但態度要有番响度,唔好當人係犯,係咪有理無理都warn囉.你咁樣仲要人點去同其他家長交流心得呢?

我都係想你明白至講咁多野啫...絕對對版主閣下無任何惡意...惟望K版主你可以反思.唔該!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 6-6-2009 16:14 發表

但版主你會唔會覺得你呢次咁樣做反而係一種滋擾黎呢?講真係大家都係想交流下,無人諗住嘈埋D無厘頭交囉...感覺上版主你份人真係過於神經質太緊張喇....你唔想會員受到滋擾,但都唔理由做騷擾會員嗰個囉!我地個個都自律,但無啦啦俾人用好rude既態度黎看待,我點睇都唔覺係一個版主應有既態度囉.

==>我重申討論區係歡迎分享學習心得, 而整個回文我只係提醒各位本版的版規, 並不是對人而出, 何況版規不是由我定, 請問我那一句說話滋擾到會員呢? 妳話我太神經質太緊張, 我只做回自己的版務, 咁都算係?? 咁會唔會妳本人係咁所以先會對號入座咗呀?

你可以解釋番你既難處同見解,但唔見得你一開始就要用咁硬接近發晦氣既態度黎同人解釋你既'難處'囉...始終你令人感覺唔舒服在先,人地有意見就必定,你作為一個版主,唔係同人嘈,一齊發晦氣,而係用番個正面而溫和既態度同人傾去講,咁大家條氣都順番D,都容易D去理解你既難處啦.

==> 請問那一句令妳覺得唔舒服? 如有我就在此向妳說聲<對不起>,  我由回覆妳地的內容開始, 我無一句是同人地嘈同發晦氣, 我只係發表我對妳們的提問, 咁我嘅答案令妳們條氣唔順, 咁就唔係我可以控制之內嘅事

反而依家你俾人感覺係擺出一個死不認錯死不認衰既姿態,明明有人明白你,但見到你咁樣,都會覺得你份人真係太太太緊張&神經質囉.再者我地根本無犯事亦無野可以俾人可圈可點,光明正大傾緊一個教學問題...又做咩俾你當係犯人咁warn呢?你提醒番唔係唔得,但態度要有番响度,唔好當人係犯,係咪有理無理都warn囉.你咁樣仲要人點去同其他家長交流心得呢?

==>請問我犯了什麼錯, 為何要認錯?

==>唔該妳睇清楚我的回文, 我從無講過任何一個人犯了事, 我只係貼出版規叫大家唔好留下無可讀性文章, 並無講過其他嘢, 只係大家唔知點解會對號入座, 除非............

我都係想你明白至講咁多野啫...絕對對版主閣下無任何惡意...惟望K版主你可以反思.唔該!

==> 我都希望妳明白, 我都係想妳知道版規的意義, 每個遊戲都有其規則, 遵守與否, 請自行決定.

ps. 請妳冷靜重溫文章 or 其他topic, 如我有所懷疑文章的真誠度, 我必定先會將其刪除, 因放得一篇其他果d就要隻眼開隻眼閉, 所以妳應該清楚我對此篇文章並無任何意見, 只是提出唔好出pm回文, 如果咁妳都不能接受意見, 並要大事化小小事化大的話, 我亦無辦法, 我會知會處理員處理

如我的言論引起任何會員不安, 心跳加快, 我在此再講聲<對不起>, 我會好好檢討, 多謝合作
‹ 上一主題|下一主題