用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 國際音標點教至唔咁悶呢...唉...!!!
樓主: ~仔仔媽咪~
go

國際音標點教至唔咁悶呢...唉...!!! [複製鏈接]

哈哈哈哈

似乎賊喊捉賊  對號入座的人叫人不要對號入座

有意思有意思

不要管了  既然他們只許州官放火 不准百姓點燈

再火下去  只會令想交流的我們被人永久禁用戶口

官字兩個口  大家咬不了的  

現在的高官做錯了  你看到有人會道歉嗎?

(道歉的被人軟禁已久了! 哈哈哈哈!!!!)

何況有權力但無智慧的人大有人在

不懂處理人際關係的人  沒有錯!

看  我們不是要討論國際拼音這些高層次的話題的嗎?

高層次的家長  為你們的子女  不要浪費精神! 來!

言歸正傳!

想問一問家長們, 小朋友已經學了phonics了嗎?

為何你們會有心機教國際拼音的呢?

(小妹仍是一個大學生 , 補習的家長們常覺得國際拼音重要性不高呢!)

親愛的  收不到你的 [am] 哦!!

去完一日街返嚟,乜個版面變得咁豐富 !

文章「可讀性」未知如何,但大家打中文的手指靈活性實屬甚佳。

alice_yiu : 有空的話,亦麻煩請你查閱你的私人短訊,皆因我亦想看看你的資料,我會在短訊內附上我的個人電郵地址,以便回覆。謝謝 !

(以上 50+ 字,本來用 pls check pm 已可表達.....)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alice_yiu 於 6-6-2009 19:25 發表
哈哈哈哈

似乎賊喊捉賊  對號入座的人叫人不要對號入座

有意思有意思

==> 請問我有那一篇文章做到以上論點?

不要管了  既然他們只許州官放火 不准百姓點燈

再火下去  只會令想交流的我們被人永久禁用戶口

官字兩個口  大家咬不了的  

現在的高官做錯了  你看到有人會道歉嗎?

(道歉的被人軟禁已久了! 哈哈哈哈!!!!)

何況有權力但無智慧的人大有人在
不懂處理人際關係的人  沒有錯!

==>言論係自由的, 我唔會因為妳對我的言論不滿而禁妳言, 但都希望妳懂得尊重人, 明白是非黑白, 我重無禁止妳們討論國際拼音的心得, 只3作出提點, 難道現今的大學生思維是如此不濟嗎?

親愛的  收不到你的 [am] 哦!!

==>請不要作出無聊幼稚的挑釁

多謝合作!!

原帖由 kylie_mom 於 09-6-5 22:22 發表
9. 濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)的Topic。
無意初犯者遷移文章或刪文,蓄意累犯者將被禁止戶口。

版主,謝謝你對我們各位的留言詳加回應,但你仍未答我第一個問號 >>

請問是 alice_yiu 的戶口會被禁止,還是 catcatchong,yyoo,healthkat 等的戶口會被取消?

因爲後果很嚴重,我覺得攪清楚會安心些,更何況在這裏又有很多很熱心和很有使命感的版主。

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

我小學時已學過phonetics, 到大學翻讀, 發覺仍然好有用 (不過大部份俾返阿蛇)
我都會盡我所能教2個仔學, 真係終身受用

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kylie_mom 於 09-6-5 22:22 發表
9. 濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)的Topic。
無意初犯者遷移文章或刪文,蓄意累犯者將被禁止戶口。

原帖由 VeryHappyMum 於 6-6-2009 20:11 發表

版主,謝謝你對我們各位的留言詳加回應,但你仍未答我第一個問號 >>

請問是 alice_yiu 的戶口會被禁止,還是 catcatchong,yyoo,healthkat 等的戶口會被取消?

==>以上版規....係對事已出, 如有人重複已明知再犯就係對人已出了

因爲後果很嚴重,我覺得攪清楚會安心些,更何況在這裏又有很多很熱心和很有使命感的版主。

==>我只係做回自已的職務, 我無權力禁任何一個人言, 請放心

王國長老

容我做個和事老好嗎...

其實都係果句, 大家見唔到面, 單靠字面上交流可能出左誤會而已

由於bk內都有唔少topic會見到十幾二十頁都係寫 "please check pm", "please email me"等沒有可讀性文章, 所以我地希望勸喻會員盡量減少, 如果有需要, 直接pm樓主要求資料就ok啦, 樓主會由pm睇到大家既request

我都明大家唔係有商業性活動, kylie_mom亦都唔係有意針對大家, 今次只係少少誤會, 唔好嬲啦! 大家都relax啦!

wa......好火呀............

alice_yiu,

我都想要份imfomation呀, send to [email protected] THANKS!!

原帖由 joan121 於 09-6-6 20:37 發表

你仲夠膽咁樣留言

哦! 有家長想以國際拼音的學習改善小朋友的默書成績..但這正正是我筆記中未加上的一個部份....實在非常抱歉!

(如真的有需要, 請再以任何方法叫我補上!!)

表現得如此不濟, 還不是因為在學習的過程中遇到一些低素質的人嗎?

加油呀!!!!

我諗睇到小朋友進步 , 係家長最大的鼓勵吧?!

難得有一個平台在這裡, 如我能提供任何幫助, 請出聲!!!

原帖由 小倩 於 09-6-6 20:21 發表
我小學時已學過phonetics, 到大學翻讀, 發覺仍然好有用 (不過大部份俾返阿蛇)
我都會盡我所能教2個仔學, 真係終身受用

yo~~~~~*

唔好火火火火火,  唔值啦!!!

我都分享左份去你account啦!!!!

記得notes有咩我做得唔好, 要出聲!!!!

例如..無打埋睇到 /i:/音, 通常可以串咩英文.....

仲有個website要分享呀!!!!!

http://www.starfall.com/

這呢website教小朋友點將一個vowel & consonant合併,
我小朋友學生仔睇完真係識左!

仲有一點一定要講:

唔好覺得小朋友可以學得好快, 一定要俾心機!!!

就算一個星期一至二個音根本都唔多!!

唔好迫!!

原帖由 joan121 於 09-6-6 20:37 發表
wa......好火呀............

alice_yiu,

我都想要份imfomation呀, send to [email protected] THANKS!!  

原帖由 edea 於 09-6-6 20:34 發表
容我做個和事老好嗎...

...

好呀 !

其實我都係昨夜路過,唔扺得人哋只係 有兩三個 pls pm 之類的留言,版主就馬上彈出第九條,事關重大,但又講得唔清唔楚,同當日葉劉既 廿三條出場氣勢一樣,而結局也差不多。

又話時話,d 第九條之類都係唔好亂咁用,勞工法例第九條係即時解僱,乜都冇得賠,好多無良僱主就用呢條法例去嚇人 / 裁人......

版主,我呢 d 冷知識有冇「可讀性」?

超級版主

其實大家無須太緊張驚違反版規被ban,被ban嘅會員多數係重複犯同類版規已又收過pm警告或嚴重事項(開宗明義商業宣傳或廣發廣告pm滋擾其他會員等)。

kylie_mon引用版規提示會員,大家有唔明白或憂慮可向版主了解。當有人認為版主擺款及不近人情時,又會唔會考慮到版主一日處理隨時數以百計版務時項時分身無閒,以最直接了當之計而貼上版規? 如果大家多溝通,可化解好多誤會。

其實我知好多會員都唔會留意討論區版規,其實bk總版規一早都有此項,不過一直都冇嚴厲執行(一來以前版主人數少,執行有難度,而且以前少商戶來bk 違規宣傳,多數會員都係真心分享),但隨著bk人流愈來愈多,好多事都變得複雜化,多左好多分身及媒sell野假分享。有見及此,版主對於新開嘅topic會盡量制止會員係版面發出'pm me pls'、'pls check pm'等冇討論意義推文,一來方便會員查閱資料及討論(已有會員投訴過太多依類推文令佢浪費好多時間搵資料),另亦保障會員以免因公開自己e-mail而被人利用來發廣告或惡意播電腦病毒。

謝謝各位詳加分享,就是打字再快,也得花上你們十數分鐘,謝謝。

溝通是很重要,開 post 三句唔埋版主便爲會員獻上第九條,這動作真是很難頂,難得及後她又逐點回應。

稱職版主真不易做。

原帖由 alice_yiu 於 09-6-6 22:05 發表
yo~~~~~*

唔好火火火火火,  唔值啦!!!

我都分享左份去你account啦!!!!

記得notes有咩我做得唔好, 要出聲!!!!

例如..無打埋睇到 /i:/音, 通常可以串咩英文.....

仲有個website要分享呀!!!!!

http://www.star ...

thx thx ~~~個網又真係幾有用!!!

我連PM都用唔到呀...我仲未收到mail,一係你send呢度:

[email protected]

thx thx ~~~
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

沒記錯好似明報網.有個每周一音標既topic 佢係video 都幾有趣ga 我仔仔都鍾意睇  . 有興趣可以睇下呢度 http://english.mingpao.com/cfm/main.cfm
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

醒目開學勳章

原帖由 ^Melody^ 於 09-6-7 13:26 發表
沒記錯好似明報網.有個每周一音標既topic 佢係video 都幾有趣ga 我仔仔都鍾意睇  . 有興趣可以睇下呢度 http://english.mingpao.com/cfm/main.cfm

明報個英語網几好, 但唔係member係咪唔可以play back番之前個d lessons呀???

http://creatlearning.net/big5/pipa.php

明報果個睇唔到呀!!!

去呢個呀!!!!

原帖由 cy101 於 09-6-7 13:31 發表

明報個英語網几好, 但唔係member係咪唔可以play back番之前個d lessons呀???

介紹你們看看"bbc",不錯的。

http://www.bbc.co.uk/schools/wordsandpictures/clusters/blender/game.shtml

原帖由 ^Melody^ 於 09-6-7 13:26 發表
‹ 上一主題|下一主題