用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
樓主: ~仔仔媽咪~
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

原帖由 gho 於 09-8-23 00:26 發表
So,  I decide to let my son now have a "drug holiday" before school starts.  Though it's only one week left, I believe I can see the difference between taking & not taking the medicine.

係啦,始終食咩葯都好,長期食始終都會食'純'咗,越食越重份量,始終都唔係咁好,無論對身體定係日後用葯方面...

聽日我囝囝又要去油麻地度覆診喇...今日再同我老公傾,解釋番我憂慮D咩,同埋兩隻葯既分別响邊&聽過各方面既家長俾既經驗同意見,我老公都叫我暫時唔好叫醫生轉葯俾個仔,都係食番ritalin,頂多都係我要求由每次半粒轉為一粒或以上既份量,同埋自己又乖D,每日真係要準時或者提早到學校接囝囝放學,以盡量減少因為葯效過而引起嗰隻回彈問題令個仔更有機會响學校出事,呢樣我諗我係暫時唯一可以做到既事.希望個仔開學後真係唔好再出事,唔好再打人喇...我仔又咁大隻,好驚佢真係終有一日會打死人地個仔.我真係接受唔到.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

tks﹗我打算再observe下先,因為仔仔k2的老師都無同我say過,我想看下k3如何先。

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-8-22 17:10 發表

話您囝囝係adhd既社工係邊度既社工?

如果您需要去幫仔仔做評估,除咗去私家睇會快d外,政府嗰邊你都可以要求去排期做評估的,你先去任何一家普通門診西醫,要求醫生寫一封介紹信,你拎住封信,然後打電話去就近您的政府 ...

各位~~~之前有媽咪提議過開一個BLOG黎互相交流特殊教育,我响facebook度開咗個Group,歡迎各位媽咪加入,大家又可以响個group度分享同交流湊仔女心得,如果大家知道有咩活動或講座、訓練,都可以去group度POST,等大家都可以得到資訊.

http://www.facebook.com/group.php?gid=109094532167

同埋我自己亦加入咗另一個特殊教育group,建立者係一位資深社工黎,佢本身係基督徒,佢就係想幫到特殊障礙小朋友同家長,所以同另一個社工開咗呢個群組,大家都可以加入,一齊傾下偈.

http://www.facebook.com/group.php?gid=19958086722

回覆 1# ~仔仔媽咪~ 的文章

仔仔媽咪:
多謝妳的資料!  以前有朋友invite我上facebook我都無考慮, 但現在我想我會上妳及妳所提及那位社工的討論區!:loveliness:

原帖由 gho 於 09-8-27 22:31 發表
仔仔媽咪:
多謝妳的資料!  以前有朋友invite我上facebook我都無考慮, 但現在我想我會上妳及妳所提及那位社工的討論區!:loveliness:

查實我都係啱啱開咋,所以暫時裡面無乜野睇,等我呢個星期六搞完個分享會後,我再update番,實情我之前都開咗個BLOG,不過唔知發生咩事,我D朋友ADD唔到我,所以我至無搞,不過日後都會POST D資訊上去,實情我都搵咗D catalog番黎諗住打(係講解番咩叫做自閉症同過度活躍),不過依家正在躲懶中...所以都係等亞仔下星期開咗學後,我至抽時間打字...^^
‹ 上一主題|下一主題