用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山區既朋友
樓主: elmamama
go

馬鞍山區既朋友 [複製鏈接]

唔知今年大家派得好唔好呢?

唔好唔開心啦, 仲有後補機會的, 努力呀!

原帖由 meichunchow 於 09-6-8 23:46 發表
SHUN YEUNG 5TH CHOICE

反而我覺得禧年機會會大過馬循喎............

原帖由 km1357 於 09-6-9 14:19 發表

純陽都係一間好學校丫, 老師同校長都好好人.
你頭四個係邊間?
如果要叩門, 雨川,馬循, 靈糧堂都好大機會 (幾乎一定得).
陳元喜就一定得.
主風,禧年就渺茫一d. ...

我相信你小朋友依家都會讀得好開心!

原帖由 ccdccl 於 09-6-13 19:28 發表

我第1係主風, 但派左第2禧年

Hi

我囡囡係讀馬鞍山主風的, 我都有問佢讀得開唔開心, 佢自己就話開心, 但係佢又會成日比老師話 (可能因為係我實在係太活躍啦)

原帖由 ccdccl 於 09-6-14 18:20 發表

我今年9月先入讀咋, 你小朋友係咪係禧年讀?開心嗎?

我囡囡讀緊馬主小一, 佢英文書都係用magic的, 其實大部份學校所用的書都係差唔多, 問題係佢會比幾多額外的工作紙, 咁馬主小一嚟講, 英文科工作紙真係唔多 (返而我想佢比多小小工作紙), 但係數學科就比較多, 但係我囡囡唔算smart, 做嘢好慢 (比起佢d同學仔佢真係慢好多), 所以佢會比較辛苦, 佢d同學仔就話冇乜功課, 學校時已經做晒功課, 返屋企冇嘢做, 仲有好多時間玩, 所以你話係咪好谷, 同好多功課, 係對每個小朋友嚟講都唔同!

原帖由 ccdccl 於 09-6-17 20:39 發表

咁你知唔知主風用邊本英文書? 以我所知, 禧年英文係較快半年, 換言之, 主風英文也一樣較快半年, 佢本英文書係咪深的呢?

絶對同意!

原帖由 shatinbb 於 09-6-18 09:29 發表
主風現在用new magic,聽講禧年今年也轉用了這本新版,禧年一年級上學期用1A書,下學期用1B書,有時可能因課題關係而次序有變。沒有聽見小一用2A冊,所以應該唔喺教快半年。不過我不肯定,相信你入主風及禧年的版面問一問用家會 ...

我囡囡都係叩門的, 佢都係好遲先可以去interview!

原帖由 ccdccl 於 09-6-19 20:53 發表

請問你女女係咪攪珠入主風架? 唔知點解我叩主風門, 到而家都冇消息, 係咪已經IN晒?

我囡囡係派去雨川的, 主風只係馬鞍山區最心儀, 但又唔係我本身最心儀, 不過都好彩我囡囡唔係入我心儀的學校, 因為以佢資質, 佢會好辛苦, 所以家長心儀的學校, 未必係啱小朋友的! 希望每一個小朋友都可以入到最適合自己的學校!

原帖由 ccdccl 於 09-6-20 10:04 發表

咁你囡囡統一派位派邊間小學?你係咪最心儀係主風?

其實之前的家長, 都講得好啱, "係冇最好的學校, 只係有最適合自己小朋友的學校", 因為真係好睇你小朋友係需要D咩? 同埋家長需唔需要同學校有多的溝通!

原帖由 kwoke3000 於 09-6-22 22:23 發表

ada_pmlo
請問, 以你經驗, 以下幾間現時最受歡迎是怎樣排:
- 雨川
- 循道衛理
- 主風
- 禧年

吾該:loveliness:  

其實呢樣就係我想講嘅問題, 一來我自己本身要返工, 唔可以到校接送自己個囡囡, 所以真係可以話係零溝通!

原帖由 km1357 於 09-6-23 15:35 發表

你多唔多同老師or 校長溝通? 覺得佢地好嗎? 肯唔肯聽家長d議見?

咁我哋都有, 不過因為我約見的時間比較後, 因為之前的家長傾得太耐, 所以到我時, 老師話已經唔係好多時間, 都係簡單傾過吓

原帖由 km1357 於 09-6-24 11:27 發表

但係小一攞成績表都要家長去,(禧年就安排係星期六), 可以同班主任傾下?
‹ 上一主題|下一主題