用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 虛報地址 派位取消
go

虛報地址 派位取消 [複製鏈接]

虛報地址 派位取消
(明報)2009年6月6日 星期六 05:05

【明報專訊】教育局表示,過去5年共接獲17宗證實虛報住址的投訴。若家長在派位結果公布前被證實虛報住址,原來的申請會被取消,家長須根據真實住址參加統一派位。若家長在派位結果公布後被證實虛報住址,獲派學位將被取消,教育局會根據申請人真實住址所屬的校網,派位到有剩餘小一學位的學校。教育局建議所有申請小一入學統籌辦法的家長,必須在小一申請表上填寫正確的資料及作出聲明,確認表格內的資料全屬正確。

為遏止家長虛報地址博入名校,小一入學委員會於今年的小一入學統籌表格上,加上使用虛假文書的刑事條例作阻嚇,提醒家長使用虛假文件填報資料,一經定罪可被判監14年。
   0    0    0    0

原帖由 ononprincess 於 09-6-6 09:03 發表
虛報地址 派位取消
(明報)2009年6月6日 星期六 05:05

【明報專訊】教育局表示,過去5年共接獲17宗證實虛報住址的投訴。若家長在派位結果公布前被證實虛報住址,原來的申請會 ...

如是這樣, 假如我是租屋住, 有水電煤單, 但在大抽獎之後有結果, 並入學後首6個月後搬遷去另一區, 但不轉學校仍繼續返學, 咁樣算不算虛報而被取消呢?

相信這是不算。

我身邊有幾個家長住在東區, 一個上年借了灣仔區地址, 二個今年也借了, 結果都抽到St. Paul Catholics, 這樣就肯定係。

原帖由 catcatlam 於 09-6-6 22:23 發表

如是這樣, 假如我是租屋住, 有水電煤單, 但在大抽獎之後有結果, 並入學後首6個月後搬遷去另一區, 但不轉學校仍繼續返學, 咁樣算不算虛報而被取消呢? ...

入學後搬遷去另一區, 不算虛報.
但入學前搬遷去另一區, 就要通知教局轉區, 否則是虛報.
今年仍有不少人借親友地址, 但教局冇能力全面調查和執行檢控, 讓不少人逍遙法外.

我今日係睇now TV news, 見有個媽咪被訪問, 一望之下知道她是同囡囡一起報讀普通話, 明知她們一家是住荃灣, 但竟然派到第一志願喇沙.

以為她是跨區, 點知再睇多一次新聞, 才知道那是九龍塘派位中心.  咁即係她又是借人地址而又好彩派到此校.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我又覺得唔算喎, 你有晒租約, 租單, 並於抽到後, 開學後才搬屋, 只不過你唔覺得麻煩, 而再係嗰區返學之o麻.....搬屋係人之常情, 如果借地址, 我就覺得好有問題囉....

原帖由 catcatlam 於 09-6-6 22:23 發表

如是這樣, 假如我是租屋住, 有水電煤單, 但在大抽獎之後有結果, 並入學後首6個月後搬遷去另一區, 但不轉學校仍繼續返學, 咁樣算不算虛報而被取消呢? ...

喇沙應該系男校吧,女仔抽不到的。

如知道有人虛報地址應打哪個電話唰舉報..

原帖由 Crabtree 於 09-6-7 02:05 發表
我今日係睇now TV news, 見有個媽咪被訪問, 一望之下知道她是同囡囡一起報讀普通話, 明知她們一家是住荃灣, 但竟然派到第一志願喇沙.

以為她是跨區, 點知再睇多一次新聞, 才知道那是九龍塘派位中心.  咁即係她又是 ...

既然教育局無辦法捉哂所有地址虛報, 好應檢討取締這個分區派位制度, 以免造成不公平, 不少人又逍遙法外.

原帖由 smile2003 於 09-6-7 01:08 PM 發表
You should report this to the Education Bureau. 應打個電話舉報!

She does this is totally unfair to other boys who live in that net.

I really look down this kind of parents - 虛報地址

...

agree

我個人雖沒贊成虛報地址的行為 ,但也多少能瞭解一些父母為了子女能獲得較好的教育而不顧一切或把公平放在較次要的位置。

個人覺得,罪魁禍首還是現行的教育制度,沒有這種不公平和扭曲的機制,又怎會滋生這種問題?我們的政府是否應該在教育政策上有更負責任和正確的表現?最近通過的彈性班方案真的能比英中和中中分類更好嗎?還是會更加混淆家長的視聽?希望香港政府不要再繼續自欺欺人!

原帖由 thomas_dad 於 09-6-8 00:57 發表
我個人雖沒贊成虛報地址的行為 ,但也多少能瞭解一些父母為了子女能獲得較好的教育而不顧一切或把公平放在較次要的位置。

個人覺得,罪魁禍首還是現行的教育制度,沒有這種不公平和扭曲的機制,又怎會滋生這種問題?我們的政 ...

分配制度係有問題, 但不代表家長就可以任意虛報地址, 損人利己, 遺害親兒.

我也見不少家長為子女入讀心儀的宗教小學, 特登去受洗, 令自己加分.

原帖由 youma 於 09-6-8 01:14 AM 發表

分配制度係有問題, 但不代表家長就可以任意虛報地址, 損人利己, 遺害親兒.

贊同,其實去年我的小朋友需報地址時,他契媽是住在台灣,九龍城亦有屋,現時只有她的哥哥住,而她亦多次借地址予朋友,她亦有問我是否需要幫忙,但我亦選擇自己一家搬到九龍城,而沒有借地址,因為我覺得如果被揭發,我怎樣教我的小朋友,要教佢講大話代價太大,好彩!終於如願已嘗!感謝主

根本就捉唔到, 我去D面試班聽講座時, 差不多有60-70位家長暢談自己如果借地址的方法, 你們試想一下, 九龍塘是低密度的地方, 有沒有可能會一次過有咁多小朋友, 而且又是適齡派小一呢?

我打了去教育局, 她們並不是十分落力, 我想打去報館會好d, 所以咪年年咁多人咁做, 教育局根本就是得過且過.

如果真有其事真係對九尤塘居民唔公平始終某些家庭為了小朋友真金白銀租或買貴樓, 最後被一批唔老實家長而破壞派位結果

豈不是同新移民無セ分別, 為何要岐視他人.首先應自我檢討!!!

原帖由 fatanna123 於 09-6-8 07:12 發表
根本就捉唔到, 我去D面試班聽講座時, 差不多有60-70位家長暢談自己如果借地址的方法, 你們試想一下, 九龍塘是低密度的地方, 有沒有可能會一次過有咁多小朋友, 而且又是適齡派小一呢? ...

原帖由 thomas_dad 於 09-6-8 00:57 發表

個人覺得,罪魁禍首還是現行的教育制度,沒有這種不公平和扭曲的機制,又怎會滋生這種問題?我們的政 ...

---我吾係話家長這樣做係合理, 始終都係犯法的...
sorry sorry soryy----

http://hk.myblog.yahoo.com/

原帖由 bkfans123 於 09-6-8 19:26 發表

我讚同你的講法, 做父母的邊個會吾緊張自己的兒女, 想比最好的佢地呢 ? 根本係個遊戲規則有漏洞.  抽籤亦要講運, 好彩的跨區都入到.  一齊由上天安排. 吾怨得咁多.
...
(sorry sorry sorry 不喜勿插) ...

緊張自己的兒女, 想比最好的佢地, 又看見遊戲規則有漏洞; 咁就可以虛報地址, 損人利己?

犯法都叫由上天安排???
‹ 上一主題|下一主題