用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 虛報地址 派位取消
樓主: ononprincess
go

虛報地址 派位取消 [複製鏈接]

Right, if that thread owner had been admitted to a good school, she absolutely wouldn't bother to '舉報' la !!

原帖由 bkfans123 於 09-6-12 17:07 發表

我都有聽過, 結果個小朋友要重新搵學校, 好徬徨...
身為朋友, 起初吾叫佢無咁做, 跟住見人地得左, 自己吾得, 就吾'第''得人, 去舉報...
如果佢當時係派到一樣的好學校, 仲會吾會去舉報呢 ??? ...

原帖由 bkfans123 於 09-6-12 17:07 發表

我都有聽過, 結果個小朋友要重新搵學校, 好徬徨...
身為朋友, 起初吾叫佢無咁做, 跟住見人地得左, 自己吾得, 就吾'第''得人, 去舉報...
如果佢當時係派到一樣的好學校, 仲會吾會去舉報呢 ??? ...

點解派到好學校就吾會去舉報?
只要有良知, 都應舉報罪惡!
若因是親友犯法而不舉報, 便是徇私狂法.:cry:

若小朋友因此要再找學校, 只能說此為父母犯法的果 - 另一方面, 有多少父母循正道但因此而不得好果, 又如何計算???......此都要 ARGUE 是或非, 可知現今的社會道德水平如何:;pppp:

不要咁小氣
說不定是誇區抽到的`

我身邊都有二個朋友都係誇區抽到第一志願

原帖由 Crabtree 於 09-6-7 02:05 發表
我今日係睇now TV news, 見有個媽咪被訪問, 一望之下知道她是同囡囡一起報讀普通話, 明知她們一家是住荃灣, 但竟然派到第一志願喇沙.

以為她是跨區, 點知再睇多一次新聞, 才知道那是九龍塘派位中心.  咁即係她又是 ...

那如果是你自己的親人~姨甥~妳都會去報囉~~
如果真係~
大家都會幫妳拍手掌

我講真的...

原帖由 youma 於 09-6-9 20:04 發表

Opus599,

1.網上只講道理, 你有否虛報地址, 冇人有興趣知, 你不用[此地冇銀]般事先聲明。
2.舉報罪惡就是不仁? 這是什麼道理? 那麼不舉報又是否對當區受害者不仁?
3.虛報地址形同偷竊.既然知道虛報地址是不當不義 ...

我認定妳說的很對
如果我有認識的人真的借地址
我都不一定去報
主要是因為 不想小朋友太慘
(我不想小朋友 失去爸爸媽媽14年唷)

但係 心裡我會覺得 很可惜囉
因為 知道 這家人好有問題~用這種方式達到目的

其實 我比較認為 就算對方小朋友這樣入到那間好好的小學
但係 都未必讀到書....

我始終認為 天在看...
況且  他們的良心也會一直受到譴責的

原帖由 Opus599 於 09-6-10 09:44 發表
其實我真想問:「究竟是你們不懂中文,還是隻眼看東西有問題?」

請回看我之前的貼文,我從沒說過借地址是正確。

借地址去抽小學的人是「自私」,但你們這些口口聲話維護正義,開個咁嘅topic,惡言惡相,我唔覺得「你們這些人又好 ...

原帖由 fatanna123 於 09-6-8 07:12 發表
根本就捉唔到, 我去D面試班聽講座時, 差不多有60-70位家長暢談自己如果借地址的方法, 你們試想一下, 九龍塘是低密度的地方, 有沒有可能會一次過有咁多小朋友, 而且又是適齡派小一呢? ...

其實教局點解唔向小朋友嘅幼稚園著手?幼稚園個地址扼唔到人啩?再唔係順便check埋個小朋友校車响邊處上車,就算check唔到100%都對報假地址嘅家長起阻嚇作用。

唔好賴制度唔公平,家長報假地址根本已經係唔啱,細路實有樣學樣,咁社會咪有多幾件大話精囉。

原帖由 lin624 於 09-6-14 02:54 發表
那如果是你自己的親人~姨甥~妳都會去報囉~~
如果真係~
大家都會幫妳拍手掌

我講真的...

如果你係家長,你咁嘅concept真係好大問題,教壞細路。
錯就係錯,就算係親人都要舉報。你以為姑息就冇事,細路睇在眼類會有樣學樣,到時你個仔偷咗你啲錢,佢表哥/表弟知道都會幫佢守秘密。

請問點解會失去父母14年呢?? 發現虛報只係取消派位咋喎, 佢父母14年去左邊呀??

原帖由 lin624 於 09-6-14 03:02 發表
我認定妳說的很對
如果我有認識的人真的借地址
我都不一定去報
主要是因為 不想小朋友太慘
(我不想小朋友 失去爸爸媽媽14年唷)

但係 心裡我會覺得 很可惜囉
因為 知道 這家人好有問題~用這種方式達到目的

其實 我 ...
希望每天開心渡過 ;-)

原帖由 Jessy 於 09-6-14 10:18 發表
請問點解會失去父母14年呢?? 發現虛報只係取消派位咋喎, 佢父母14年去左邊呀??

因為 :
"為遏止家長虛報地址博入名校,小一入學委員會於今年的小一入學統籌表格上,加上使用虛假文書的刑事條例作阻嚇,提醒家長使用虛假文件填報資料,一經定罪可被判監14年。"

我身邊好多人都覺得借到地址就無問題, 仲好似佢鍾意去邊區就去邊區咁...但係我覺得佢地好有問題....有好多仲係受過高等教育的人添...難道呢d就係香港教育!

原帖由 ononprincess 於 09-6-14 13:26 發表

因為 :
"為遏止家長虛報地址博入名校,小一入學委員會於今年的小一入學統籌表格上,加上使用虛假文書的刑事條例作阻嚇,提醒家長使用虛假文件填報資料,一經定罪可被判監14年。" ...

ic, 原來加左條咁的例, 但係...."可被"判監14年, 即係最高可以判咁多, 並唔代表捉到會咁樣判.  

咁咪即管睇下今年捉到會點判羅, 政府點會判佢地坐監呀!! 連社會服務令未必會有啦.  

原帖由 ononprincess 於 09-6-14 13:26 發表

因為 :
"為遏止家長虛報地址博入名校,小一入學委員會於今年的小一入學統籌表格上,加上使用虛假文書的刑事條例作阻嚇,提醒家長使用虛假文件填報資料,一經定罪可被判監14年。" ...
希望每天開心渡過 ;-)

這是不是姑息問題.試問問妳自己就好了.如果你親哥親妹~妳會去報嗎

如果我有親戚(事實上我跟老公沒有兄弟姐妹)
他們在填表前`~我一定會力勸他們別這樣做
但是萬一真的做了~

講真..我又點會真的去報警.誰可以做到的~請勇敢說出來.
我是不夠勇敢>_<(因為我都未夠膽去借地址)

原帖由 littlefaith 於 09-6-14 07:00 發表

如果你係家長,你咁嘅concept真係好大問題,教壞細路。
錯就係錯,就算係親人都要舉報。你以為姑息就冇事,細路睇在眼類會有樣學樣,到時你個仔偷咗你啲錢,佢表哥/表弟知道都會幫佢守秘密。 ...

原帖由 lin624 於 09-6-14 16:35 發表
這是不是姑息問題~
試問問妳自己就好了~
如果你親哥親妹~妳會去報嗎

如果我親人~他們在填表前`~我一定會力勸他們別這樣做
但是萬一真的做了~

講真~~我點又會真的去報警~

誰可以做到的~請勇敢說出來~...
我是不夠 ...

• 既然你在親友虚報地址前力勸他們別這樣做, 為何他們偷到了理想學位後, 你不去勸他們自首並退回學位?
  • 希望你都唔係嗰d自己虚報了地址叫人唔好舉報嘅家長.
  • 我都贊成捉到虚報不單要退回學位, 還要判刑, 以收阻赫作用!

原帖由 lin624 於 09-6-14 16:35 發表
這是不是姑息問題~
試問問妳自己就好了~
如果你親哥親妹~妳會去報嗎

如果我親人~他們在填表前`~我一定會力勸他們別這樣做
但是萬一真的做了~

講真~~我點又會真的去報警~

誰可以做到的~請勇敢說出來~...
我是不夠 ...

明白,令我不禁明白為什麼虐兒/虐妻/亂倫個案多,但舉報少,原來仍有不少香港人像你一樣,始終離不開「親情」兩個字。

我真係唔敢咁教我啲細路,以免佢將來成一個「親大於義」嘅人,凡事都以親情行先,遺害社會。

你點知我不會勸他們
我由頭至尾都不贊同的

不好咁串話人地~..
我都沒試過借地址~
事實上~我仔都已經有直資在手~亦沒有參加抽獎

這邊是個公開的論談~
我只是很坦白又老實的說出我自己的想法~
不要這麼反感別人的論點~
也不要馬上就論定別人一定也是個犯罪者~
好嗎???????

同埋~我之前講過`
如果有人真的可以舉報你親阿哥或著任何親戚
我都佩服~會幫妳拍手掌的~
因為妳好勇敢
只不過~我不夠膽去~舉報~
我只會力勸他們

不過
好彩  .我同我老公沒有兄妹姐妹
暫時沒有這個問題

原帖由 youma 於 09-6-15 21:42 發表

既然你在親友虚報地址前力勸他們別這樣做, 為何他們偷到了理想學位後, 你不去勸他們自首並退回學位?
希望你都唔係嗰d自己虚報了地址又叫人唔好舉報嘅家長.
我都贊成捉到虚報不單要退回學位, 還要判 ...

我教不到人地小朋友
亦都管不到
力勸都沒有用時 只好遠離對方

但係
我起碼可以教好我自己的仔
多謝妳擔心
同埋~好彩~我同我老公沒有兄妹姐妹~
暫時沒有這個問題
ㄚ仔同學都有好好的直資私校收~亦都沒有問題

原帖由 littlefaith 於 09-6-16 10:45 發表

明白,令我不禁明白為什麼虐兒/虐妻/亂倫個案多,但舉報少,原來仍有不少香港人像你一樣,始終離不開「親情」兩個字。

我真係唔敢咁教我啲細路,以免佢將來成一個「親大於義」嘅人,凡事都以親情行先,遺害社會。 ...

非常之同意~

原帖由 ononprincess 於 09-6-11 10:00 發表
不用這麼勞氣,此處可讓大家就報章的報導發表一下意見。舉報或不舉報,家長會自行決定。

借地址確實影響賽果。沒有人投訴的話,教育局真會以為虛報地址情況已經有改善。

洗禮或搬屋,起碼要付出時間和金錢,但借地址實在是 ...

lin624
太好了, 既然你的親友偷到了理想學位後, 你仍努力勸他們交回學位, 又鼓勵別人舉報, 那麼你實在令人讚賞; 希望你能繼續盡公民責任, 勇敢地再力勸他們交回學位或向教署舉報他們, 以伸張公義.

若你仍然不願意做, 也可以將他們的資料post/pm出來, 讓我們替你舉報也可以的.

多謝妳擔心.好彩..我同我老公沒有兄妹姐妹
暫時沒有這個問題..呀仔.考到三間好好的直資學校
ㄚ仔同學 .亦都有好好的直資私校收
亦都沒有問題

and..我並沒講過..我非常之鼓勵別人舉報.不要圬賴我.由頭到尾.我都話~我對舉報的家長.是贊同並且佩服
我自己做不到.是因為不想人地小朋友.失去至親~
我的理由只是這樣.幸運的是.我身邊的人.沒有人這樣做..都話我同老公沒有兄地姐妹lo

對別人借地址.我同樣感到不可思議.我只是乎應先前有位家長提到的而已.我認同他d想法

所以.也別如此酸......的去攻擊別人`ok??
我身邊的d 人百分百沒有人會借地址做犯法的事.所謂近朱者赤.近墨著黑...maybe
....

之前妳亦一直在問問問....一堆假設的問題...而且仲變成真實了..問題系~我都講過好多次.我沒遇過.亦沒認識(都話無兄弟姐妹了)
莫非~妳身邊有好多人借地址嗎??並且成功入讀名校
唔怪得.妳咁勞氣la

原帖由 youma 於 09-6-17 00:20 發表
lin624
太好了, 既然你的親友偷到了理想學位後, 你仍努力勸他們交回學位, 又鼓勵別人舉報, 那麼你實在令人讚賞; 希望你能繼續盡公民責任, 勇敢地再力勸他們交回學位或向教署舉報他們, 以伸張公義.

若你仍然不 ...

‹ 上一主題|下一主題