用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒vs禮賢
樓主: ACCC
go

天神嘉諾撒vs禮賢 [複製鏈接]

>>我唔想亞女喺間學校做配角, 我想佢做主角 , 一個喺學>>校唔覺得佢存在的小朋友, 佢返學一定唔會返得開心

多口講句﹐如果只有做主角才開心的話﹐世界上就沒多少人會活得快樂了。  其實小朋友也須要學習如何當一個好的配角﹐ 不可能在任何場合他們都做主角的。  老是想要做主角的話﹐最後痛苦的是自己﹗

多口講句﹐如果只有做主角才開心的話﹐世界上就沒多少人會活得快樂了。  其實小朋友也須要學習如何當一個好的配角﹐ 不可能在任何場合他們都做主角的。  老是想要做主角的話﹐最後痛苦的是自己﹗

你講得冇錯, 不過我諗你有少少唔太明我意思, 試問有邊個家長唔想自己小朋友做主角, 被人重視, 有誰喜歡讓自己的小朋友永遠做配角, 若果去到一間學校, 老師連他的名字也記不起, 相信那小朋友不會比其他人更喜歡上學, 當然能夠當上主角的小朋友一定有機會做配角, 但做開配角的小朋友就未必有得做主角, 以前我是讀津校小學的, 成績不太出眾, 其他的也是平平無奇, 就係所謂的配角, 我也活得快樂, 但不是從上學中得到的, 所以不喜歡上學, 現在上班, 有時做主角, 有時做配角, 我敬業樂業, 樂在其中, 深知兩種學校相比, 傳統名律校(一定有主角及配角, 自問亞女一定係陪太子讀書果種)對老師出名關心學生的私校(全班同學都能做到主角, 而且私校所提供的資源一定比律校多),  而小女現在的幼稚園正是與禮賢差不多的, 女兒班上的同學全都得做主角, 就算比較沉靜的小朋友, 老師也會主動給予機會, 所以佢地冇人會老是想在要做主角, 因為人人都有份, 而小女屬主動的, 所以機會會給其他人多, 但她也學會享受做配角的時間, 因為他兩種機會也有, 我唔想亞女行我以前d 路, 如果有能力, 我會俾佢去一間佢又會讀得開心, 佢讀得開心自己有心機讀書啦
當然唔排除有家長唔鐘意自己小朋友做主角啦, 但俾我選擇, 我希望亞女受人重視, 不想她對學校冇歸屬感, 亦有些小朋友性格很被動, 寧願靜靜坐下, 不希望別人叫他做a, 做b, 我有朋友個仔就係咁, 我讚佢, 佢即走, 最好唔好攪佢, 唔好理佢, 當佢透明, 相信家長一定清楚自己小朋友是甚麼性格, 希望大家都搵到一間適合的小學給小朋友啦

係ar, 我自行同甲一都選天神, 雖然跨網, 但係好近我屋企, 行都行到去.
原帖由 chengwaiking 於 09-6-13 00:51 發表
喧嘩,
好多謝你的分享!給了我一些方向.呀!多口問一句,你是否誇網選天神?另外,我對禮賢都有些認識,老師的質素真是好,問十個,十個都讚老師有愛心,相信你冇揀錯,比信心繼續去吧!若我最後決定讀禮賢,就再和你相認吧! ...

喧嘩,
依家你是否巳決定讀禮賢,還是等緊天神扣門結果呢?我而家嗰心又偏向選禮賢多啲.

若天神叫我去interview我會照去, 但係天神叩到門簡直難過中金多寶囉, 如果亞女係靠佢自己實力中到金多寶, 咁就証明左佢有資格讀lee間學校啦, 佢完全應付到, 係佢自己考番黎, 我會俾佢試下, 但相反我唔會自己幫佢去天神求學位, eg:再寫信, 等校長之類, 若個學位係被我求番黎, 就算俾佢讀, 佢都應付唔到, 所以我諗我9成9讀禮賢多囉

chengwaiking:
   首先你諗下自己個女係邊種性格先, 鐘唔鐘意讀書, 迫唔迫得? 接唔接受到填鴨式? 應唔應付到天神的課程?
學費成唔成問題?
女校係咪一個大問題?

喧嘩,
我個女其實好鐘意做功課和寫字那種,她還投訴現在的功課少很悶,但她是讀普通的全日制幼兒園,功課在校完成,只是星期五才帶回家做那種,所以比較起將來若果去天神是兩回事,但我只是覺得禮賢應該會在品德教育上強過天神,而我們都覺得這是比學業重要,希望禮賢不會令我們失望啦!

請問禮賢學費和雜費要多少? tks

學費好似係$2880定$2890/月, 跟住好似要學一體一藝, 另外仲有飯錢同搭車, 書薄費囉, 應該係咁多掛
原帖由 external 於 09-6-15 13:20 發表
請問禮賢學費和雜費要多少? tks
‹ 上一主題|下一主題