用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "88網"小一大抽獎結果(大家一齊分享下) ...
go

"88網"小一大抽獎結果(大家一齊分享下) [複製鏈接]

我女兒都是派第四志願,
叫不過不失啦,
九龍城浸信會禧年(恩平)小學
   1    0    0    0

我都是,這間學校真的好嗎?
我很擔心不適合.

醒目開學勳章

我派第三黃賜豪, 真的不知這間好不好呢, 不過我已經叩了門...有冇媽媽我知黃賜豪好唔好?

MANMAN9934,

你好,我今日都睇左好多關於呢間學校既資料..我覺得都係不過不失..
後台ok囉...但佢始終算新校,but我見佢地既教學同課外活動等都同馬安山及九龍城校相似...所以我諗唔會話太過差..我相信既有前二校既借鏡..又因新校,老師及校長會較落力用心..所以都會放心d囉..
你決定會比你的小朋友讀此校嗎?

bb416,
你揀的我都放了第五志願,保良局的學校,我個人意見及想法,都應該唔會太差的..
講真88網,真係沒有太多好學校可以選擇..
聖心,沙宫,陳元喜,...這三間是最好的..揀晒..但抽唔到都冇法 >.<

manman9934 ,
咁你有冇去叩門呀??

再比你睇d資料,無論你讀唔讀都好,起碼睇左你可能會安心d.

評論對象: 九龍城浸信會禧年(恩平)小學會否”殺校”??

我想應該不會殺校吧!

理由一:他們實在辦得不錯。禧年下午校原本是不俗的學校,與吳瑞愛恩平小學合併,只是為了全日制。
就如陳元喜小學,分了間台山陳元喜。

不過,可惜的是他們由馬鞍山遷來,區內的家長對他們的認識不深。加上同屋邨有循理白普理這樣的名校,便顯得「輸蝕」了!當然,他們還要背負恩平舊校的「包袱」——街坊對舊校的看法。

這就如一間虧本的公司,遇到「白武士」要拯救這間公司,讓他重回正軌,轉虧為盈。白武士肯「蝕底」是因為他看好這間公司的前景。同樣道理,禧年下午校也知道並非一兩年就可扭轉乾坤。但是,他們應該沒有想過要殺校。

退一步而言,即使要殺校,他們也會不甘心,肯定想盡辦法,掙扎求存,例如轉辦私校。

老師的能力及由禧年下午校轉來的學生能力就擺在那裏,肯定可以為師弟、師妹爭一口氣,爭取好的派位banding。拭目以待吧!

理由二:據我所知這一班老師都很好,很有理想。他們秉承基督精神辦學,愛心爆棚!校風淳樸,是一間充滿關愛的校園。(轉貼)

好好彩 first choice 聖母無玷 可能我甲部已經選佢..乙部都係.. 終於派到~~~

發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

^Melody^ ,

你真係好彩呀..
我同你一樣..甲乙部都係填同一間,但冇咁你好彩 ^^"
而家我仲諗緊...叩唔叩門 =.="

醒目開學勳章

原帖由 k.kay 於 09-6-7 01:59 發表
^Melody^ ,

你真係好彩呀..

我都派得唔好, 第7志願 - 循理會美林小學. 其實我真係唔知呢間好唔好..... 頭4個志願O既學校我都有去叩門, 叩到當然好啦, 但叩唔到都要去讀.... 唔知大家對呢間學校有乜評價呢?

另外, 你地有冇去陳元喜叩門呀? 佢地好似冇正式叩門SCHEDULE 喎??

回覆 6# bb416 的文章

Hello bb416

My daughter is P2 in PLK Wong Chi Ho. She likes go to school every day. Most of  teachers have heart to teach. It is the good for the chlidren development. The homework has 3 or 4 every days, it is not very heavy.

One of the important things that the P6 has only around 30% to English Secondary school. Due the school has 4 years history in Tai Wai.  

On the other hand, you can find that the school has around 95% go to 1st choice Secondary school. Due the school and the teachers help the student to match their result for the Secondary school.

The school websites :

http://www.plkwch.edu.hk/index.htm

Hope the information help you.

Carmen :D :D

我個仔仔派第一志願:東華三院冼次雲小學
好開心!

我都好開心ar~我個仔都係派左聖心小學...甘到下年我個女升小一都唔使甘愁先啦

原帖由 k.kay 於 09-6-7 01:59 發表
^Melody^ ,

你真係好彩呀..

其實恩平之前我有search過 好似都幾好.  不過點都好註冊左先啦.... 如果唔怕煩 就去叩門博下.. 試下無妨.. 因為唔試就一定無機會丫嘛~

發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

醒目開學勳章

Hello Carmen,

乜黃賜豪升英中得30%咁少?? 咁點算好! 而家我仲驚喎

原帖由 carmen9288 於 09-6-7 14:45 發表
Hello bb416

My daughter is P2 in PLK Wong Chi Ho. She likes go to school every day. Most of  teachers have heart to teach. It is the good for the chlidren development. The homework has 3 or 4 every d ...

回覆 1# bb416 的文章

Hello bb416

It is the truth. You can see the Secondary school result in this school website.

You can find around 60 students to English Secondary school in past three year.

The is not very high % student to English Secondary School in PLK WCH. But 盾理 had around 70 students to English Secondary School last year.

This school is change the standard. The lower % to English Secondary School, due to this school had merge the Tin Sum Valley Primary School in the past.

You can try to go to school, you can find the most of students are quite polite and have good standard.

If you have no confidence, I think you must change to other school.

Carmen

Hello bb416

The past year had around 35% P6 Students to English Secondary School.

Carmen

我個仔派到"循理會白普理基金循理小學"..都好開心..

醒目開學勳章

回覆 3# carmen9288 的文章

Dear Carmen,

多謝你的資料啊, 現在沙官同陳元嘉已約了interview, 反而好驚唔知點答D面試題目..
家長面試 題目:
(1) 點解揀這所小學 ?
(2) 你希望學校點教育和教甚麼給你的子女?
(3) 你對子女現在和將來有甚麼期望?
(4) 你的教育理念和如何培育子女?
(5) 你怎樣培養孩子的閱讀興趣?
有冇人可以幫幫我教我點答???

我都係派恩平呀...我之前問過幼稚園既校長88網有咩好學校,佢都係答我恩平因為佢係小班教學同埋可以照顧到學生既情緒,所以我地成家都好開心...唔打算轉校lu~~~
KATHY :-)

醒目開學勳章

原帖由 bb416 於 09-6-8 11:19 發表
Dear Carmen,

多謝你的資料啊, 現在沙官同陳元嘉已約了interview, 反而好驚唔知點答D面試題目..
家長面試 題目:
(1) 點解揀這所小學 ?
(2) 你希望學校點教育和教甚麼給你的子女?
(3) 你對子女現在和將來有甚麼期望?
(4 ...

咁早知有得interview o勒!! 陳元喜我打去問, 佢仲叫我註冊o個日先去交form o既?? 點算, 我係咪要依家去交呢??

醒目開學勳章

我星期六交FORM既時侯佢已經約了我INTERVIEW時間..
原帖由 Geni 於 09-6-8 12:10 發表

咁早知有得interview o勒!! 陳元喜我打去問, 佢仲叫我註冊o個日先去交form o既?? 點算, 我係咪要依家去交呢??
‹ 上一主題|下一主題