用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 DGS vs St. Mary's 邊間好啲 ?
樓主: Beautyangel
go

DGS vs St. Mary's 邊間好啲 ? [複製鏈接]

如果小朋友的學習能力跟不上該校的程度,那便只有留班或轉校的選擇。作為家長選擇轉讀一間小朋友可以讀得舒服的學校亦不見得是一個錯誤的選擇。鄧靄琳不是有同樣的經驗嗎?她選擇轉校並證明是走對了路。

至於St. Mary 的一條龍,如果是2005年入小一的一批,相信在她們小六時如果成績合乎升讀中一,便理應直入中學部;如果成績不合格,自然會是留班或選擇轉校。

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 18:25 發表
美其名是提議家長轉去一間程度适合小朋友就讀既小學, 等個小朋友有番讀書樂趣, 同個人自信, 但其實是否真的呢?

原則上一條龍係100%直上. 不達標就留班,留班再留班.使到一條龍的一視同仁有教無類的"慢慢教"偉大理念得以實施. 最後人人成才.

但講同做 在一條龍的學校裡, 理論上學校係不能叫你走的. 係呢個情況下, 老師就會發揮最關愛的一面 , 給你從未見過咁多的意見同分析 !
(其實呢d情況直屬, 聯繫名校常見.但我不覺ST.MARY係咁)

ST.MARY 係好學校, 但要同DGS比咁就要比程度. 好學校是指道德教育, 程度上你都要睇睇自己野心有幾大. 自己同小朋友CATCH UP 是否可以.

我有D朋友講明考第尾都要DGS畢業, 我...不敢苟同.

我認為任何一間學校只要d老師主任會講: "我地學校無叩們位ke, 因為派得0到我地學校ke, 一定會讀ke, 五會放棄學位的." 佢地本身普遍已經是 arrogant, too aggressive and over confident. 連市場改變同面對競爭的感覺都無. 如果唔咪都唔會咁講野.
我識一個畢業生(當年全級第一)的女女讀維多利亞, 另一個的女女讀國際學校. 佢地全部現在都好叻. 因為當年真係好好. 但點解現在唔比女女讀母校呢?! 因為追求唔同.

揀邊間,真係要睇想追求d甚麼, 同自己比到幾多, 願意付出幾多. 如果用ST.MARY 同第二間比, 佢可能已經一面倒WIN左.

而且而家講緊係十幾年後KE值.

.

原帖由 leehoma001 於 09-6-13 15:16 發表
(其實呢d情況直屬, 聯繫名校常見.但我不覺ST.MARY係咁)

如果 St Mary 真的能做到不是這樣 -  老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad就會發揮最關愛的一面 , 給你 ...

原帖由 leehoma001 於 09-6-13 15:16 發表

如果 St Mary 真的能做到不是這樣 -  老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad就會發揮最關愛的一面 , 給你 ...

I agree.

國際學校幾多$一個月? 就算英基有政府支助,5/6千蚊個月, 如果佢個個學生學術水準唔達標, 佢叫轉校, 好快英基都關門大吉, 佢都係一盤生意甘經營. 什麼教學理念,唔會放棄每個學生? repeat多幾年, 對佢地nothing lose.

而本地學生放學都有補底班, 國際學校d鬼婆鬼老留低同你補底, 採你都傻!

St mary 係津校唔可以有甘多位比學生留級, 何況佢地每年都收爆甘升上,何來有位, 什麼教學理念, 都要面對現實.

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 18:25 發表
美其名是提議家長轉去一間程度适合小朋友就讀既小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c, 等個小朋友有番讀書樂趣, 同個人自信, 但其實是否真的呢?

為甚麽國際學校 ...

樓主請看清楚文字, 如果國際將d唔合標既小朋友叫走, 英基d有支助,又甘平既學校, 都好快無人去讀.
而且近年英基小學不是想像中甘難考, 我個女d同學去報英基小學, 全部都取6. 國際學校係好free, d外籍老師唔會覺得讀書係一切, 仲叫千其唔可以比小朋友壓力, 學習要自自然然, 迫小朋友讀書係好5work. 我清楚佢地culture, 大家係度分享, 唔好講埋d,你唔識就唔好講甘多野!, 而且5係所有國際學校樓主你識曬!

係國際學校無學費交, 樓主知5知仲有無書讀??
之前有報導, 一個單身媽咪, 係攞綜援, 朋友比$個女讀國際學校(好像是英基), 後期朋友無能力交學費, 個女人要帶女兒要回家homeschooling, 比其他家長批評個女人唔比書個女讀.
又什麼教育理念, 唔會放棄每個學生???

還有讀書唔係只靠學校, 家長小朋友佔有好大因素, 大部份私津直學校, 都想培養小朋友成才, 唔想放棄每個小朋友.樓主只講到d責任全部係學校身上, d辦好既津直學校唔公平, 學校盡了力, 家長無力 , 小朋友懶散, 又係學校錯?

原帖由 leehoma001 於 09-6-15 09:48 發表
英基與大部份好的國際學校嘅輪候人數不知幾長, 絕對唔憂收不夠學生而要關門大吉。此外國際學校之間傳在激列競爭, 間間都希望各方面, 尤其是成績能超越其他學校, 但沒有一間國際學校因此如大部份本地學校般去 screen  ...

catcatmom & leehoma001,
唔好爭辯喇,英基,St. Mary & DGS都係好學校,不過鍾意英基跟鍾意St. Mary & DGS係完全兩類型家長,何必傷和氣呢?

catcatmom,
我本身都係英基家長,可以好定話你知leehoma001所講係事實,<鬼婆鬼老留低同你補底>絕對係有,並很低調單對單個別輔導,肯定唔係<採你都傻>.你女d同學去報英基小學,全部都取錄,咁佢哋叻囉,叻之餘又要幸運噃,因很多唔係英基幼稚園嘅,連一個interview嘅機會都無.

leehoma,
何必動氣呢?明眼人一看便知catcatmom對國際學校根本不熟悉,國際學校家長為何有免費教育不享用,寧願花高昂學費送子女入讀國際學校呢?他們不是傻的,他們有很多正正是St. Mary's, DGS, Maryknoll, DBS畢業生,mamimummy說得對,"但點解現在唔比女女讀母校呢?! 因為追求唔同"Exactly!

原帖由 jjd 於 09-6-15 14:17 發表
唔好爭辯喇,英基,St. Mary & DGS都係好學校,不過鍾意英基跟鍾意St. Mary & DGS係完全兩類型家長,何必傷和氣呢?

catcatmom,
我本身都係英基家長,可以好定話你知leehoma001所講係事實,絕對係 ...

大家都無謂傷和氣..

英基同St. Mary/DGS係兩類學校, 在"補底"方針上係唔同, 可能後者會用排名次來做screen-off, 以保持學校質素, 相對來講, 係未能做到真正一條龍, 但係系而家教育制度下係學校權宜之計...

St Mary's  是津校, 每年只需要支付hk$400冷氣費, 連很多學校要支付的每年幾千元的堂費也是沒有的, 因此資源上不會充足.

學校有110年歷史, 因此行政上教學上是很有系統的.
近年已改用活動教學, 也會安排去海洋公園上課, 去參觀科學館, 歷史博物館, 在九龍公園上課, 去尖東街頭訪問遊客, 參加奧運圖點聖火啦啦隊, .......因此課程也是輕鬆了很多, 但學校也是很有要求, 對於考試, grammer 串字, 數學格式, 字體不清楚扣分是很嚴格.至於課程, 雖然是中文學校, 英文用longman 高一級的書, 有英文教的science and geography, 因此學校其實是一間注重英文的中文學校.

大部份的家長隨了學校課程也會參加坊間很多課外活動, 因此我認為小朋友有時間, 家長又有資源當然是想好好去培養自已的小朋友, 而讀津校小朋友是可以接觸不同階層的同學, 也是不錯的選擇.

當然有能力讀直資.私校而又可以比額外錢去學有其他活動當然是好.

但如果資源只是足夠交學費, 讀了之後, 小朋友又會同身邊同學去比較佢地的生活條件, 都幾辛苦.

我問囡囡是否想試下去信插班考其他學校, 她說她很愛她的同學, 老師及學校. 她認為st mary's 是最好的學校, 因此4年後我也是打算給我細女跟家姐讀此校.

我見這網人post出來既野, 唔正確, 津校一條龍資訊唔正確, dgs不可以說一條龍, 樓主要幾位家長post 出來糾正你既留言, 我先至留言post出來正確資訊, 而國際學校同st mary 係兩種唔同學校,不能相提而論, 樓主說到國際學校有祟高教育理想, 出面名津校就做唔到, 說話唔公平!
有經濟問題家長只要讀國際學校, 可不需交學費, 仍可完成學業; 亦又有人要係國際途終輟學, 因無$交學費. 全港有很多國際, 相信每一間做法不樣.

樓主要留意留言資料要正確, 先至好post出來.我不想無謂爭拋.  

原帖由 leehoma001 於 09-6-15 14:35 發表
樓主請看清楚文字, 如果國際將d唔合標既小朋友叫走, 英基d有支助,又甘平既學校, 都好快無人去讀.

我一向閱讀理解是我的強項, 反而是你對國際學校是一知半解。即使國際將d唔合標既小朋友叫走, 你由何以見得好快無人 ...

jjd

這幾年讀英基幼稚園係有優先入英基小學, 同以住幾年唔同, 所有引發好幾間私辦國際幼稚園有收生壓力, 什至要執粒.
但我認識囡囡同學去考英基, 最後都派到, 無錯d家長考完之後, 閒談中都係未知派唔到, 事實上好多派到了, 有些去其他國際學校.我相信係國際學校如果有學習上問題, 學校有個輔導, post 之前, 已知一個讀英基既學生有輔導, 因佢英文好差, 唔知點解比佢入了去讀. 我之前文字意思係國際學校不會好像st mary 天神甘group埋一班成績唔好學生, 放學後成班留校補底, 請了解我寫的post, 唔想再拋!

原帖由 jjd 於 09-6-15 14:17 發表

catcatmom,
我本身都係英基家長,可以好定話你知leehoma001所講係事實,絕對係 ...

‹ 上一主題|下一主題