用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 為了呈分試唔返學...
go

為了呈分試唔返學... [複製鏈接]

個仔感冒左幾日,有咳有痰,但冇燒。
今日第三日冇好轉仲差左,嘔左五六次,話頭暈頭痛,體温升到98.7
今日睇左醫生,醫生話感冒菌入腸胃,打左針。
返屋企老公叫個仔唔洗溫書早d瞓,話星期一唔好返學。
我未話無發燒一定要返學,話要考體育同中文口試,星期二又開始考呈分試。
佢就話:個仔病成咁,你都要佢返,妳都痴X線
我就話:唔考入緊band3
佢:有幾大力得幾大力關房門
我:真係好想開門同佢嘈過
根本呢幾日個仔唔舒服温習得好少,今次呈分試好大機會失準,仲話唔返學咪即係死緊。
多謝各位!呻完
   0    0    0    0

不好了~~剛探熱體溫100.7,發燒了!
星期一唔返學,體育同中文口試可能有得補考。
如果星期二呈分試唔退燒點算好??

希望你囝仔快d好番啦!
如果你仔仔星期一仲未退燒,即刻問下班主任點算(有冇得補考/點計分法)?
原帖由 師奶 於 09-6-7 00:08 發表
不好了~~剛探熱體溫100.7,發燒了!
星期一唔返學,體育同中文口試可能有得補考。
如果星期二呈分試唔退燒點算好??

回覆 3# 師奶 的文章

我個女上年都是在考呈分試時又嘔又發燒,你最好事先問明老師,有沒有補考,如果無又點安排,我個女上年係有補考。

而平時的考試如有學生燒,是把學生隔離在某課室同步考試的。

當時我個女已經到達學校門口,見到老師時,老師話如果一進班房開考的話,小朋友就算未寫字而又嘔的話,一出班房就不准再考了, 到時0分也要收貨,所以不好去博了。

記緊一定要有當天的醫生紙否則一律無得補考。

祝你小朋友早日痊癒!

ytpeople & cell 多謝你們提醒~~
個仔辛苦到醒了,不停叫口渴,我叫佢食少少白麵包,怕空肚吃藥,喊住咁對住我。
我希望唔好再燒上去,如情況再差我打算去睇急症。

這一刻,孩子的健康比呈分試重要得多!

擔心呈分試,與老師聯絡吧!

我會考時,考完數學入了急症室,第二天要考中文,第一時間聯絡班主任問意見呢!

如果你一定要個仔返學佢有咩事你一世都唔安樂,學業係緊要但生命更緊要,如果佢返學會把D病菌帶返學比其他小朋友未仲衰,老師唔幫手未直接打比校長同佢講呢D特別情況學校會幫忙,你應該叫佢好好休息,希望仔仔快D好返再作戰過

原帖由 師奶 於 09-6-6 23:45 發表
個仔感冒左幾日,有咳有痰,但冇燒。
今日第三日冇好轉仲差左,嘔左五六次,話頭暈頭痛,體温升到98.7
今日睇左醫生,醫生話感冒菌入腸胃,打左針。
返屋企老公叫個仔唔洗溫書早d瞓,話星期一唔好返學。
我未話無發燒一定要 ...

呈分試時病咗係可以唔考既, 你最好打電話問教育局, 再同學校安排.

王國長老

你最好先打比學校,
問吓學校咁既情況可以點安排。
如果亞仔狀態唔好,
呢個呈分可能拖垮跟住嗰兩個,
唔一定帶病去考可以考得好。
我記得如果真係考唔到,
至多呈少次分,考兩次咪計兩次囉,
好過夾硬考今次,衰左咪仲弊。

身体比考試重要,事情总有解决之方法。

狀態不好,在有医生紙的情況下,比考得差,是一个好一点的 option.

多謝各位 !
個仔尋晚開始退燒,可以食粉同麵包。
等陣打電話比班主任請病假,比佢好好休息多一天,今日校內試問下冇有得補考。
個仔好乖知我好重視呈分試,二星期前已經續d續d咁温習,雖然呢幾日冇温習,但佢話明天會考呈分試,我答應無論考成點都唔會怪佢,我都覺得自己好殘忍好衰,但真係好驚唔考唔知會點計分。

原帖由 師奶 於 09-6-8 07:18 發表
多謝各位 !
個仔尋晚開始退燒,可以食粉同麵包。
等陣打電話比班主任請病假,比佢好好休息多一天,今日校內試問下冇有得補考。
個仔好乖知我好重視呈分試,二星期前已經續d續d咁温習,雖然呢幾日冇温習,但佢話明天會考呈 ...

不如問清楚如果缺席呈分會係點樣安排 ?(我覺得好大可能係只計 6 年級兩次)總比勉強去應考又未能充分發揮好吧 ? 始終健康比學業重要

以前我女五年級o個次考試,她太緊張哮喘發,食住藥去考,她好辛苦,是她要求回校考的,結果考得好差,後來我找到好補習班,她六年級由科科C考到科科B/A,她靠派位去到心儀中學!
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

特敏福 --> 有否副作用呢?

我女都是P5呈分試,  但已經考完了 !   
你仔學校有冇中學联繫 ?   有就易話為d
Anyway,  身體要緊 !

原帖由 BookloverJ 於 09-6-9 10:36 發表
樓主有無同醫生講過? 我女試過考試前感冒, 我個醫生知道佢就考試, 主動提意食特敏福, 佢話會快d 好番!  

Hi Booklover
我有同醫生講佢要考呈分試,醫生好好人同佢打支針同加重藥,如果唔係一定冇咁快退燒,以前發燒通常燒二日以上。
真係好感激醫生^^
尋日中午仲話有胃口食飯了。

原帖由 Martina 於 09-6-9 13:35 發表
特敏福 --> 有否副作用呢?

我女都是P5呈分試,  但已經考完了 !   
你仔學校有冇中學联繫 ?   有就易話為d
Anyway,  身體要緊 !

Hi Martina
bk short左,寫完唔見左==
個仔有聯繫中學,上學期班主任話有機會入,但唔安全,成績再好d就更好。佢唔係最top個班人,我估成績係邊緣位置。
我自己好想佢入,但强求唔黎。所以都揾左band 2 校風好中學資料,唔好入band 3就好了。

Angel^V^
恭喜你女女入了心儀中學,希望我都好彩la^^

原帖由 師奶 於 09-6-10 06:09 發表

Hi Martina
個仔有聯繫中學,上學期班主任話有機會入,但唔安全,成績再好d就更好。佢唔係最top個班人,我估成績係邊緣位置。
我自己好想佢入,但强求唔黎。所以都揾左band 2 校風好中學資料,唔 ...

我成日覺得,鍾意讀書一定有書緣運的,努力增取好成績,不用擔心太多。good luck!
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

我仔女的學校都有band 1中學的, 壓力冇甘大
個女sure 入到中學的,   個仔就mon 水 d !  唔得都要諗直資.  你乜仲"估"呀?  學校口頭會講的

原帖由 師奶 於 09-6-10 06:09 發表

Hi Martina
我自己好想佢入,但强求唔黎。所以都揾左band 2 校風好中學資料,唔 ...
‹ 上一主題|下一主題