用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 校網你地派位結果如何 ???
樓主: hinhin.mami
go

40 校網你地派位結果如何 ??? [複製鏈接]

你地見到好似個個都派第一志願,係因為你地派到唔駛煩,所以得閒D!其它人可能要去周圍搵學校,咪唔得閒上o黎話過你地知派唔倒第一志願囉!

尋日一早就去註卌,等咗一陣!原來有好多人爭叩門位!聽聞呢間學校好注重紀律,課程應該唔係太難啩!希望可以到時同嗰幾位荔天家長保持聯絡吧!

40校網你地派位結果如何???

唉!你地真係好彩!我個仔派唔到荔天,星期六睇到結果後,我已經第一時間到荔天填表及交表,因為係呢個區我最喜歡佢哋。我有信心可以收到電話通知,因為我甲乙兩部都填荔天。
希望九月一日大家的小朋友可以一起讀書啦!

回覆 23# 貓婆婆 的文章

你係唔係選荔天做第一志願 ??? 如果自行及統一甲乙兩部(第一志願)都選佢的話應該有面試機會, 唔好比o甘大壓力自己同小朋友呀 ! 希望九月亞囝有機會同你小朋友做同學仔啦. good luck !!

原帖由 karenyee 於 09-6-10 21:11 發表
尋日一早就去註卌,等咗一陣!原來有好多人爭叩門位!聽聞呢間學校好注重紀律,課程應該唔係太難啩!希望可以到時同嗰幾位荔天家長保持聯絡吧!

keep in touch !

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-6-9 14:05 發表

你係咪十號籌呀, 我諗我見到你啦, 因為我係 13 號籌.....好彩我都有上網睇左要帶d咩, 所以都好快交完.....如果唔係可能又要再去多次交啦 mouth:" />

hee~~hee~~比你點o左相 tim. 註冊時咪派o左通告裡面有班要自費 ($400)好似係英文定數學班呢, 你到時會唔會報呀 ????

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-6-11 09:23 發表

hee~~hee~~比你點o左相 tim. 註冊時咪派o左通告裡面有班要自費 ($400)好似係英文定數學班呢, 你到時會唔會報呀 ????

初時諗住唔報嫁, 因為冇人幫我接送阿女去學校, 點知依家有個幼稚園同學仔媽咪介紹左架褓姆車俾我, 個姨姨話佢地上年暑假班都有開車, 如果我參加就會開車接送我個女, 所以我諗我都會俾阿女參加......最怕到時有豬流感又唔知點好

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-6-11 10:49 發表

初時諗住唔報嫁, 因為冇人幫我接送阿女去學校, 點知依家有個幼稚園同學仔媽咪介紹左架褓姆車俾我, 個姨姨話佢地上年暑假班都有開車, 如果我參加就會開車接送我個女, 所以我諗我都會俾阿女參加......最怕到時有豬 ...

你住邊頭o架 ??? 小朋友到九月係咪都會搭校車返學 ??? 我住太子我睇過佢校車個 list 全部都唔經我屋企附近, 所以依家仲頭痛緊到時點.

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-6-11 13:25 發表

你住邊頭o架 ??? 小朋友到九月係咪都會搭校車返學 ??? 我住太子我睇過佢校車個 list 全部都唔經我屋企附近, 所以依家仲頭痛緊到時點.

我住石硤尾嫁, 如果搭學校既校車返學要 6:52am, 因為太早, 我都有d擔心個女唔肯起身, 因為佢幼稚園係返下午班, 依家呢個褓姆車返學時間係 7:25am, 可以訓多半個鐘, 價錢仲平d, 不過我都有問清楚d細節既, 例如有冇褓姆係車, 去到學校同放學有冇人入去學校接佢地上車....好多問題, 我問完都覺ok, 咁應該會搭呢架褓姆車.....你都可以問下 (9806 2892 李姑娘), 不過我就唔知經唔經你屋企啦.....

依家停課14日, 到7月4日都唔知補唔補暑假班俾阿女好lu.....

回覆 13# karenyee 的文章

荔天在這區是否最好呢? 請問聖公會聖安德烈小學又好不好呢??

醒目開學勳章

原帖由 Yinchan 於 09-6-11 23:17 發表
荔天在這區是否最好呢? 請問聖公會聖安德烈小學又好不好呢??

係咪最好就見仁見智啦, 你最好參觀佢地既開放日, 就會睇到每一間學校既優點嫁啦....

至於聖安德烈, 我就有個表姐既仔係個度讀小五, 佢同我講佢有好多功課要做, 不過我都有去過佢地間學校既開放日, 間學校就真係好大啦, 但俾我既感覺麻麻地, 所以都係放左係頭十個志願裡面.....

原帖由 Yinchan 於 09-6-11 23:17 發表

聖安德烈小學亦是好學校, 小一老師教學活動有趣, 功課其實不算多, 每天3-5樣(不計改正). 但若老師要求高, 可能就會辛苦少少, 看自己遇着那位老師了. 當然, 這情況在任何學校都會發生.
高小(4年級開始) 大部份學校的功課都會多了, 主要是為了要谷出好成績, 考好中學.

回覆 1# lillymarie 的文章

唔該晒大家呀, 因為我唔係住這區的, 所以唔清楚呢...thank you very much

此終荔天,聖安德烈,聖公會基福都係比較新學校:我淨係知道第一間比較嚴厲,嗰次去註冊,有個家長想叫學校幫佢影印兩張做reference,個老師好氣定神閒同佢講呢度唔係文具店,佢地只係幫家長去影有須要部份,跟住仲叫個主任同個家長理論,好嘢!!!

大家好我都係40網只得15分我囝囝9月份就K3啦!我開始擔心選校問題心儀的小學有荔天,協和同瑪利諾神父我都唔知如何選擇三間都係出名的好學校大家都係有新校舍,不過我囝囝比較好動活動教學可能比較適合他,請大家比地意見

According to my observation and other parents' opinion, the three schools are mostly the top three in net 40.  I ranked LCPS the 1st, Maryknoll Fathers the 2nd and Heep Woh am the 4th this year.  For the little experience I got from LCPS, I guess no matter this school's academic result is good or not, the way it treats its parents sometimes are really unacceptable and unprofessional.

If the distance is not the issue, I would suggest Heep Woh am the 1st and Maryknoll Fathers the 2nd then the LCPS, as the way the teachers they act do count in choosing a school and if they are really sincere and kind to our children.

thomas dad,

can you share with us the unpleasant experience you've got?

Just for reference.

thanks!
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

Sorry, I'm not gonna describe it as it is individual case, it helps no one to publicize and worsen it.  I just hope the school can perceive things in more different views so that no such incidents will happen again.

原帖由 thomas_dad 於 09-6-15 11:49 發表
Sorry, I'm not gonna describe it as it is individual case, it helps no one to publicize and worsen it.  I just hope the school can perceive things in more different views so that no such incidents wil ...

If you don't like LCKPS, why did you choose this school as the 1st choice and it was success to admit this school? It's so wasted.   Please GIVE UP YOUR CHANCE and knock the other's school door!!! and let another student who really want to admit this school! I absolutely love this school, really is a good school - include teachers and assistance.
‹ 上一主題|下一主題