用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

原帖由 蔚晴 於 09-7-16 17:32 發表

Venuscheng,
好嘢!有你囝囝同我囡同班都定d,我囡出名叫大懞,希望大家有個照應.:handshake

真係好啦! 找到同班同學!
我個仔都係糊sir sir. 我都預定佢唔知會漏低/唔見幾多野架啦!

is this what you want ?
免費下載相輔相成讀打學習法漢語拼音練習遊戲

http://www.coop-edu.com.hk/PTHSL/PTH-FORM.htm

原帖由 Venuscheng 於 09-7-1 00:21 發表
我不能成功DOWNLOAD個打字遊戲, 你地成功嗎?
不過發現個網址有好多好多其他遊戲玩的.

阿女分咗去1C 班

原帖由 CharKar 於 09-7-17 11:42 發表
is this what you want ?
免費下載「相輔相成讀打學習法~漢語拼音練習遊戲」

http://www.coop-edu.com.hk/PTHSL/PTH-FORM.htm

我最後打了電話去那間公司, 佢地set左另一個path比我, 我現在成功download了. 不過我發現, 我不知為何, 如果set了漢語拼音, 我在好多software都打唔到倉頡, 但如果set了倉頡, 又有好多software都打不到漢語拼音, 我有一晚試到好夜, 試了多種唔同的setting, 都總係會有這問題, 不過我暫時唔理. 我就set了倉頡為主, 打字遊戲個度都可以用到漢語拼音, 不過如用I/E就用唔到. 即係轉到個輸入法, 但入的只出英語.

回覆 1# Venuscheng 的文章

Hello,

各位媽咪, 你地好呀!  多多指教.

我囝囝都係2009年9月小一, 係1B 班, 唔知有冇同班同學呢 ?

Miumiuchan

我個仔1A班,有無人同班?????

原帖由 loy211 於 09-7-19 11:46 發表
我個仔1A班,有無人同班?????

我朋友個女都係1a班

其實都幾擔心佢會跟唔上

原帖由 bussycat 於 09-7-16 22:19 發表
唔會la, 大女果年, 個全級品學兼優獎係1E學生

回覆 1# dickdickmama 的文章

我仔係 1E .
買書時, 書商叫返去開始睇書啦..

但冇英文書,想睇先都唔得..

原帖由 PoohBB 於 09-7-21 00:30 發表
我仔係 1E .
買書時, 書商叫返去開始睇書啦..

但冇英文書,想睇先都唔得..

買書時, 書商叫我睇清楚d書有無問題, 有無執漏左喎!
Anyway,我個仔拿了書返屋企都有睇下書的內容. 都唔係好深, 我想dickdickma唔洗咁快擔心追不上.

我見學校似乎沒有羽毛球校隊, 但我的囝囝很喜歡打羽毛球, 如果參加學校的興趣班, 唔知係唔係只係玩玩下, 我想佢有訓練. 如果真的沒有羽毛球校隊, 就真想向學校反影下.

hi hi, 我個仔都係讀 1E。當然唔係最差啦~~~~因為校方已經講得好清楚沒有精英班,咁點會有最差呢?
其實到佢地升上小二時,都會安照依家小一分班的形式去做,我個大仔小一讀 1C,升小二讀 2A,依家升小三讀 3C。
原帖由 dickdickmama 於 09-7-15 08:42 發表
我個仔入咗 1E 班, 唔知係咪最差呢 ??????

ee 我個女last yr dao 係2A bor

原帖由 twmama 於 09-7-29 10:39 發表
hi hi, 我個仔都係讀 1E。當然唔係最差啦~~~~因為校方已經講得好清楚沒有精英班,咁點會有最差呢?
其實到佢地升上小二時,都會安照依家小一分班的形式去做,我個大仔小一讀 1C,升小二讀 2A,依家升小三讀 3C。
...

我見學校dao 有攞過羽毛球團體獎, gum興趣班應該會train 佢地出去比賽, 只不過興趣班要自己比$上, 校隊就唔洗, 應該係有gum ge 分別掛, 除jor 游泳隊,學校有sponsor but 5 係全免

原帖由 Venuscheng 於 09-7-24 13:46 發表
我見學校似乎沒有羽毛球校隊, 但我的囝囝很喜歡打羽毛球, 如果參加學校的興趣班, 唔知係唔係只係玩玩下, 我想佢有訓練. 如果真的沒有羽毛球校隊, 就真想向學校反影下. ...

咁啱.....我個仔學號係28號,你問下個女識唔識得?你個女三年級升讀邊一班?

原帖由 bussycat 於 09-7-31 10:28 發表
ee 我個女last yr dao 係2A bor

請問你地小朋友有無學緊phonics?
我仔幼稚園都學過但佢吸收唔到唔識,
早幾個月開始係出面讀letterland phonics,
但學校會有rwi,怕唔怕兩者有唔同,會亂?
咁大家認為仲有無需要係出面學呢?
同埋有無好既phonics介紹呢?
那間jolly kingdom,有無人讀過好唔好?
thx

原帖由 bussycat 於 09-7-31 10:37 發表
我見學校dao 有攞過羽毛球團體獎, gum興趣班應該會train 佢地出去比賽, 只不過興趣班要自己比$上, 校隊就唔洗, 應該係有gum ge 分別掛, 除jor 游泳隊,學校有sponsor but 5 係全免 :funny:

...

Thank you very much!!

其實因為我原打算小學後就在小學學羽毛球的, 我緊張係唔係校隊, 最大的分別唔係比賽, 而係訓練和興趣的教法係有分別. 訓練係會較嚴格, 要講求紀律, 要有要求, 不輕言放棄, 如果係興趣班, 如果無興趣時會隨時停. 更無需耕苦訓練. 所以如果學校的只是興趣班, 即大家都抱住玩玩的心態, 我會選不停佢現在在羽毛球會的訓練囉!

原帖由 小寶媽 於 09-8-1 02:18 發表
請問你地小朋友有無學緊phonics?
我仔幼稚園都學過但佢吸收唔到唔識,
早幾個月開始係出面讀letterland phonics,
但學校會有rwi,怕唔怕兩者有唔同,會亂?
咁大家認為仲有無需要係出面學呢?
同埋有無好既phonics介紹呢?
那 ...

我個仔在沙田mlc學, 我都諗緊可能唔學phonics轉學cambridge, 這個暑假我就讓他停一停, 現在看能否安排到時間.

ee ah 仔喺果度arm arm 上jor 4 堂wor

原帖由 Venuscheng 於 09-8-3 10:11 發表

我個仔在沙田mlc學, 我都諗緊可能唔學phonics轉學cambridge, 這個暑假我就讓他停一停, 現在看能否安排到時間.

oic, 嚴5 嚴dao 係睇導師ge, ah 女last yr 參加中國舞興趣班, 老師緊張比賽成績dao 有求ga

原帖由 Venuscheng 於 09-8-3 10:08 發表

Thank you very much!!

其實因為我原打算小學後就在小學學羽毛球的, 我緊張係唔係校隊, 最大的分別唔係比賽, 而係訓練和興趣的教法係有分別. 訓練係會較嚴格, 要講求紀律, 要有要求, 不輕言放棄, 如果係興趣班,  ...
‹ 上一主題|下一主題