用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

回覆 4# Venuscheng 的文章

Hi Venus

It's nice to meet you again.  I am Kai Yuen's mom.  Do u still remember me?  Kai Yuen is also study in LMC too.

I am the volunteer mom in 1D and meet your son.  He is so smart.

有無人知道點可以上網搵當日功課?!

各位媽媽,
please help!!!!!!!!!!

原帖由 leikick 於 09-9-2 20:47 發表
Hi Venus

It's nice to meet you again.  I am Kai Yuen's mom.  Do u still remember me?  Kai Yuen is also study in LMC too.

I am the volunteer mom in 1D and meet your son.  He is so smart.

對不起, 我唔記得添! Kai Yuen係邊間幼稚園讀的呢? 你remind 下我吧! 多謝你讚賞. 不過我的"暗春"囝囝, 通常見到老師就嘜都唔夠膽講, 第一天講好左會去接佢, 叫佢同老師講唔搭校車, 佢始終唔夠膽講. 不過我都預左.

噚日老師打電話俾我話學校有一位小朋友證實豬流感,但我睇報紙冇沙呂喎?希望唔好停課啦,如果唔係小一生要好耐先適應到.

原帖由 dickdickmama 於 09-9-2 21:40 發表
有無人知道點可以上網搵當日功課?
各位媽媽,
please help!!!!!!!!!!

登入內聯網 -> 在課室地帶內 -> 教課册 看看吧

第一日,正式上課就病了

可否報一報上了什麼課和要做什麼呢 ?!
多謝多謝

原帖由 蔚晴 於 09-9-3 10:48 發表
噚日老師打電話俾我話學校有一位小朋友證實豬流感,但我睇報紙冇沙呂喎?希望唔好停課啦,如果唔係小一生要好耐先適應到.

我都唔想學校停課, 係就好麻煩.
我問起老師學號問題, 佢話學號仍可能變, 因有機會有人插班喎!

原帖由 Venuscheng 於 09-9-3 11:17 發表

我都唔想學校停課, 係就好麻煩.
我問起老師學號問題, 佢話學號仍可能變, 因有機會有人插班喎!

咁就奇怪喎,開咗學仲有插班?如果學號有變咁PPS個account咪好混亂,register咗個account好似唔可以變.

Through Internet www.ppshk.com, you can delete those previous registered bill number and add another one for each merchant(i.e. 9614). The bill number is the account given by school - pps login : 20091???.

原帖由 蔚晴 於 09-9-3 12:44 發表

咁就奇怪喎,開咗學仲有插班?如果學號有變咁PPS個account咪好混亂,register咗個account好似唔可以變.

原帖由 蔚晴 於 09-9-3 12:44 發表

你個account無問題嗎? 我仔個學號同內聯網個學號係有出入, c6就急不及待的將相load上網添! 佢重入晒d資料, 我都唔明佢做嘜咁心急.
我覺得就算有新的同學, 都唔應該在中間插學號, 應加在尾, 唔好影響其他人嘛! 你也成功login左內聯網嗱?

我無開pps account喎!

我噚日都開到內聯網,今日唔知點解開唔到,老師俾我囡學號"27",內聯網學校係"28".你冇開PPS account,咁點交$20牙科保健費用?

原帖由 蔚晴 於 09-9-3 14:53 發表
我噚日都開到內聯網,今日唔知點解開唔到,老師俾我囡學號"27",內聯網學校係"28".你冇開PPS account,咁點交$20牙科保健費用?

原來係牙科保健費要開account. 我無join, 因我仔現在已每年有在政府牙科檢查, 我本都想join的, 但同事話有機會係在星期六去的, 咁我咪另外要找一日同佢去, 老公話唔好join喎! 今年阿仔牙科都已book左, 所以出年先join

原帖由 蔚晴 於 09-9-3 14:53 發表

我仔學號係21, 但內聯網就22.
唔知阿仔今日係學校點呢?

原帖由 Venuscheng 於 09-9-2 22:56 發表

對不起, 我唔記得添! Kai Yuen係邊間幼稚園讀的呢? 你remind 下我吧! 多謝你讚賞. 不過我的"暗春"囝囝, 通常見到老師就嘜都唔夠膽講, 第一天講好左會去接佢, 叫佢同老師講唔搭校車, 佢始終唔夠膽講. 不過我都預左. ...

Hi Venus,

I am Annie, 啟園 is born in Aug 2003 and we join the Mama Club of Aug 2003 in babykingdom.

原帖由 Venuscheng 於 09-9-3 16:54 發表

我仔學號係21, 但內聯網就22.
唔知阿仔今日係學校點呢?

Matthew behave quite good today, not saying much word but pay attention in the classroom.  He seems to be quite friendly with the girls next to him.  

Today the seating arrangement has changed to row by row and not in group seating because of H1N1.  

I was helping in the english lesson and the student quite enjoy in the lesson.  The teacher using  computer, playing some video and games. during the lession.  It's interesting.

原帖由 leikick 於 09-9-3 20:14 發表

Hi Venus,

I am Annie, 啟園 is born in Aug 2003 and we join the Mama Club of Aug 2003 in babykingdom.

OIC原來係啓園, 我因為拼來拼去都拼唔到個中文, 我當然記得啓園啦! 你家好似不在沙田喎! 你搬了嗎? 你囝囝讀邊班?

原帖由 leikick 於 09-9-3 20:31 發表

Matthew behave quite good today, not saying much word but pay attention in the classroom.  He seems to be quite friendly with the girls next to him.  

Today the seating arrangement has changed to r ...

多謝你分享, 聽起來很開心喎! 你做家長義工, 咁細仔邊個睇? 八月媽咪重會唔會出來飯局? call埋我吧!

回覆 12# CharKar 的文章

點樣LOGIN 呀?會提供在手冊內嗎?在那裡找到?
PPS account 我都未開?是否有通告有提供商戶編號或客戶號碼????

你個小朋友咩班呀?! 我囝囝1E...佢話佢無獎勵咭,有啲唔開心~

原帖由 CharKar 於 09-9-3 10:51 發表

登入內聯網 -> 在課室地帶內 -> 教課册 看看吧

第一日,正式上課就病了

可否報一報上了什麼課和要做什麼呢 ?!
多謝多謝

原帖由 dickdickmama 於 09-9-4 12:17 發表
點樣LOGIN 呀?會提供在手冊內嗎?在那裡找到?
PPS account 我都未開?是否有通告有提供商戶編號或客戶號碼????

在家課冊第一頁有學校內聯網account和密碼, 不過直到昨天為止, 我仔個個account和密碼都係錯的. 但我試用另一個學號, 就成功登入.

原帖由 dickdickmama 於 09-9-4 12:21 發表
你個小朋友咩班呀?! 我囝囝1E...佢話佢無獎勵咭,有啲唔開心~

嘜會有奬勵咭嗎? 我仔都無同我講, 等我今天打聽一下先. 我只知阿仔昨天抽中做班長, 佢話佢個班有4個班長, 兩女兩男喎!
‹ 上一主題|下一主題