用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

原帖由 Venuscheng 於 09-9-4 15:34 發表

嘜會有奬勵咭嗎? 我仔都無同我講, 等我今天打聽一下先. 我只知阿仔昨天抽中做班長, 佢話佢個班有4個班長, 兩女兩男喎!

係呀!我囡都話有兩男兩女做班長,佢話噚日上體育堂好好玩,可以扮魚魚;教中文個女老師好惡,寫D字好細隻睇唔清,教數學係一位男老師好好人喎;今日係學校影咗相,唔知有幾多係真呢?你可以問吓你囝囝嗎?

可能我攪錯咗我囡話應該係教常識嗰個先係男教師好好人,答錯問題唔會嬲人;嗚嗚~~我囡入唔到童軍,其實我好想佢可以入到童軍,因為我以前都係.

我囝囝都入唔到~ 係咪抽籤呢?

原帖由 蔚晴 於 09-9-5 10:49 發表
可能我攪錯咗我囡話應該係教常識嗰個先係男教師好好人,答錯問題唔會嬲人;嗚嗚~~我囡入唔到童軍,其實我好想佢可以入到童軍,因為我以前都係.

唔該晒~ 終於找到

原帖由 Venuscheng 於 09-9-4 12:32 發表

在家課冊第一頁有學校內聯網account和密碼, 不過直到昨天為止, 我仔個個account和密碼都係錯的. 但我試用另一個學號, 就成功登入.

我仔又係報左童軍, 佢都係入唔到. 所以我今天讓他報象棋班.
我個仔無講邊個好人, 邊個惡. 佢只係話佢記得兩個老師, 一個陳老師和一個歐老師.

我囡係呢幾日講多咗d,有兩個陳老師,一個教中文,一個教數學,教中文嗰個好惡,教體育係一位黃老師,教英文係一個外國人.我同亞囡報咗現代舞&游水,唔知係咪都係抽籤呢?

原帖由 蔚晴 於 09-9-7 12:43 發表
我囡係呢幾日講多咗d,有兩個陳老師,一個教中文,一個教數學,教中文嗰個好惡,教體育係一位黃老師,教英文係一個外國人.我同亞囡報咗現代舞&游水,唔知係咪都係抽籤呢? ...

根通告的話, 只有制服隊要抽籤, 其他應該可以報到的.

慘, 中文生字 抄漏了字, 明天一定交不齊...

今天又要做功課,又要默溫中文, 英文, 打字, 真吃力.

有冇人同我一樣唔知道,原來註冊日嗰日買書簿只係上學期,2010年1月16日再買下學期書簿,如果係咁書簿咪比較其他學校貴好多!

係呀,書薄費差不多貴1倍, 什費都貴. 有冇睇到掛"量體溫卡"要$6.8/1年.有d學校游泳費唔洗, 但呢間都要 $400, 我想學校所有野大大小小部份都係出於我地荷包.

書薄費貴, 唔知係唔係其他學校1本書, 我地2本書?

原帖由 蔚晴 於 09-9-7 23:50 發表
有冇人同我一樣唔知道,原來註冊日嗰日買書簿只係上學期,2010年1月16日再買下學期書簿,如果係咁書簿咪比較其他學校貴好多!

我問過其他朋友, 佢地學校都差不多係這個數的書簿費, 講緊都係一個學期, 所以應該唔係特別貴

原帖由 PoohBB 於 09-9-8 08:18 發表
係呀,書薄費差不多貴1倍, 什費都貴. 有冇睇到掛"量體溫卡"要$6.8/1年.有d學校游泳費唔洗, 但呢間都要 $400, 我想學校所有野大大小小部份都係出於我地荷包.

書薄費貴, 唔知係唔係其他學校1本書, 我地2本書? ...

學校真係好多雜費, 比人地貴, 我朋友的學校游泳都係唔洗另外比錢的. 不過我選這學校之前, 有家長都同我講過, 所以有心理準備. 不過唔係淨係沙呂小, 有部份學校都係同沙呂一樣收好多雜費. 惟有安慰自己話佢慳左學費, 就比多雜費啦!

你地有無打算訂雜誌呢? 我重諗緊. 校際朗誦節又會唔會參加? 沙呂小要家長自己比錢朗誦節, 但好多學校都唔洗家長比錢的.

原帖由 PoohBB 於 09-9-7 20:12 發表

我重未同阿仔溫習, 我見阿仔d功課自己做, 都ok. 希望weekend可以同佢溫下書, 練下打字啦!

想問問大家, 什麼叫做"生本書"??

請問那本書是打字練習呢,你們是否已做了網上打字功課(14/9前交)?
裏面所提及2.漢拼輸入(讀打學習讀本:701-710)
是在校內嗎?

原帖由 PoohBB 於 09-9-7 20:12 發表

唔係gwa ?!聽講教1D常識男教師嗰表情好惡 ga bor !
D愛心家長都以為佢唔喜歡佢吁哋幫手,所以全部都中途離開課室去做其他事wor。

有沒有人會報基督少年軍,其實是什麼團體,會有什麼活動的呢?

原帖由 CharKar 於 09-9-8 10:10 發表
唔係gwa ?!聽講教1D常識男教師嗰表情好惡 ga bor !
D愛心家長都以為佢唔喜歡佢吁哋幫手,所以全部都中途離開課室去做其他事wor。

有d咁的事? 不過我囝囝似乎都幾鍾意常識老師, 因為我仔說要帶第二冊才對, 佢話老師話本書前有一個男仔, 一個女仔, 笑住的. 囝囝說話的語氣, 令我覺得老師也是同樣溫柔的語氣對他說的. 事實怎樣就不得而知??

原帖由 CharKar 於 09-9-8 10:30 發表
有沒有人會報基督少年軍,其實是什麼團體,會有什麼活動的呢?

我想是高年班先有, 我見網上參加的都無小一生

原帖由 CharKar 於 09-9-8 10:01 發表
請問那本書是打字練習呢,你們是否已做了網上打字功課(14/9前交)?
裏面所提及2.漢拼輸入(讀打學習讀本:701-710)
是在校內嗎?

...

我想是藍色那本"漢語拼音中文打字"
701-710係詞語的代號.
701:隧道
702:孫女
.......
唔知我有無錯呢? 如我有錯請更正.

原帖由 Venuscheng 於 09-9-8 09:16 發表

我重未同阿仔溫習, 我見阿仔d功課自己做, 都ok. 希望weekend可以同佢溫下書, 練下打字啦!

想問問大家, 什麼叫做"生本書"??

你亞仔都好叻可以自己做功課,我亞囡做功課好粗心大意,明明ears,寫寫吓變咗sars都得,係邊度可以有打字練習?
‹ 上一主題|下一主題