用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 係咪真係只有唔好, 冇好的一面? 好想了解多d! ...
go

係咪真係只有唔好, 冇好的一面? 好想了解多d! [複製鏈接]

查看bk, 發覺有一位家長對於浸小有好大的不滿, 有關學校處理某些佢地認為不合的學生, 操行可以比"d", 該家長同學校講數, 最後轉了校, 佢用escape, 我想問下大家, 你地小朋友在浸小讀, 有好的一面嗎?
   0    0    0    0

原帖由 tpmak 於 09-6-8 19:23 發表
查看bk, 發覺有一位家長對於浸小有好大的不滿, 有關學校處理某些佢地認為不合的學生, 操行可以比"d", 該家長同學校講數, 最後轉了校, 佢用escape, 我想問下大家, 你地小朋友在浸小讀, 有好的一面嗎? ...

有。

百貨百客!每個人對自己的要求也不同,我自己對學校感到滿意!

原帖由 941媽咪 於 09-6-9 09:38 發表
百貨百客!每個人對自己的要求也不同,我自己對學校感到滿意!

I also want to know.

別人的故事,我們不明白中間的細節,實不能發表意見,但以我所知,學校有中,英,數各科的“尚進班”於課後幫助有需要的同學跟上學習進度。英文科每天均分組上課,數學科及中文科也會有分組的時候,對於同學的進度,老師也相當關心,除會建議家長留意,老師也會在學校作出調適,不會只將責任推到家長身上。
不知這些是否你指好的一面,但我覺得最重要的是小朋友在學習的路上是開心的,他們很喜歡老師,很喜歡上學,也非常主動學習。http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb13.gif
原帖由 tpmak 於 09-6-8 19:23 發表
查看bk, 發覺有一位家長對於浸小有好大的不滿, 有關學校處理某些佢地認為不合的學生, 操行可以比"d", 該家長同學校講數, 最後轉了校, 佢用escape, 我想問下大家, 你地小朋友在浸小讀, 有好的一面嗎? ...

many thanks for your info.
原帖由 TseTszMa 於 09-6-10 20:35 發表
別人的故事,我們不明白中間的細節,實不能發表意見,但以我所知,學校有中,英,數各科的“尚進班”於課後幫助有需要的同學跟上學習進度。英文科每天均分組上課,數學科及中文科也會有分組的時候,對於同學的進度,老師也相當關心,除會 ...

tpmak

我兒就讀此校 不是偏幫
但每間學校有好亦有不太令人滿意的地方
問題是你的孩子適合此學校較為重要
我亦不信傳統名校就樣樣好的

每間學校都有人講, 有人唔鐘意, 名校都有人'走佬', 我自己亦不滿小兒以前就讀的傳統名校, 但我從未公開數'她' 不是, 因為我覺得人人要求不同, 我覺得我不滿學校對小兒的方法, 但不代表其他家長有相同睇法,

anyway, 我覺得要讀過至知, 今時今日, 轉校, 插班十分平常, 就算讀St. paul, DBS 都有人離開, 所以我唔會因為一些 negative 的說話去影響我認為恰意的學校, 所謂人言可畏, 可以好大殺傷力, 好似d娛樂版, 信就就死得啦.....我唔係話果位不滿的家長講大話, 只係 A-school is not his cup of tea...

by the way, my kid is now studying in 王錦輝, so far so good, comparing the old school, it is not very strong in academic, but my kid is much happier than before and eager to questioning and more initiative....

十分認同百貨百客, 適合既咪好學校囉. 我亦相信不是間間名校在處理各項事情也100%正確. 小兒將於9月升讀A-school, 我就拭目以待.......

個位家長真的曾經遇過令他不開心嘅事情,但可知每個人也有不同經歷,我們真的要用自己的眼睛去看事情,聽別人講不如自身的經歷。

各位媽咪

我正想為小兒報讀A-school,但想問一問若果小孩比較活躍,不太愛做功課,仲成日發白日夢...,呢間學校適合嗎?校方會以為他是問題學生嗎?

原帖由 hin_ma 於 09-7-1 17:49 發表
各位媽咪

我正想為小兒報讀A-school,但想問一問若果小孩比較活躍,不太愛做功課,仲成日發白日夢...,呢間學校適合嗎?校方會以為他是問題學生嗎?

聽落去你的小孩很正常啊,你的問題很難答呀,只能說,在王錦輝,學生的功課壓力,考試壓力,成績壓力比傳統學校少很多。

原帖由 pingoj 於 09-7-3 13:05 發表

聽落去你的小孩很正常啊,你的問題很難答呀,只能說,在王錦輝,學生的功課壓力,考試壓力,成績壓力比傳統學校少很多。

其實幾好ya,細路仔無乜壓力,但又可以出到成績好的學生,唔駛好似傳統學校咁,日日死讀爛讀先可以追到成績。
‹ 上一主題|下一主題