用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 09香港特區首百中學排行榜...
樓主: bigmama81
go

09香港特區首百中學排行榜... [複製鏈接]

睇吓無所謂,不好太認真.
每人心中都有自己既好學校

原帖由 bigmama81 於 09-6-10 19:55 發表
無論是個人或教育界的朋友都認為排名非常"中肯".

即係可信程度比較高?
老實講我再去睇清楚各項分數,都覺得你講既嘢
幾合理!
有啲學校可能公開試成績係高分,但係加埋家長口碑,學校設施......結果就無傳統名校咁高分.

但係會不會有啲學校沒有提供資料比相關機構,
所以100間沒出現

原帖由 bigmama81 於 09-6-11 18:06 發表

你講得啱相距真係好微,可能有啲學校係其他地方失分都不
定?以我所見過既資料,呢份算係合理,
起碼真係比到每項分數我地睇!

這份資料每項都有分數比大家睇,已經比以往那些只係得個校名好好多.
至於點解有些學校明明成績不係最高分,但加起來變左
排名較前?
港島或市區既傳統學校歷史久遠自然比較多人認識,校舍大設施足位置優越,排名較前一啲都不出奇,這正正係hk人既傳統心態?
雖然新界區某些學校成績係90幾以上,但因知名度既關係可選擇情況下家長都會幫仔女揀華仁/伊利沙伯等傳統名校.

現今教育是否只要成績好便是好學校好學生?亦是見人見置!
家長亦可以只係用成績分數排名次,來選自己心中既名校.
以上只係個人意見,不喜見諒!

原帖由 bigmama81 於 09-6-16 19:12 發表
本人昨晚才剛從新加坡公幹歸來...前幾天實在太忙...沒有空上親子...剛剛有空上來看看...竟發現有綱友另"做"了一個新的排行榜....顯然是衝着本人介紹給大家參考的那個而來的....我當然沒有任何關係...(跟本我和那榜沒 ...

老實講你這份資料我最初看時真係無留心睇,
因為仿間實在太多這類嘢,而份份都係不同添.

後來有時間再細心地去看清楚,覺得好似都有啲可信性.
1) 起碼每項分數有得睇.

2) 有啲新界區既中學公開試分數係90以上比很多傳統學校高;但再睇其他項目校舍,設施,家長口啤,畢業生出路等等......加起來就無咁高分.
亦明白了為何傳統名校考試分數可能無咁高(其實已經都好高),但一加來便成排名前者.

謝謝你將這份資料放上來,令我一些疑團解開了!
以上只係我個人見解,大家見諒!
‹ 上一主題|下一主題