用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局錦泰小學 2009-2010 P.1 家長交流站
樓主: E媽
go

2009-2010 P.1 家長交流站 [複製鏈接]

me 2.

唔明老師點解要小朋友帶晒所有書返學呢?

原帖由 JadeCheung 於 2009/9/2 22:31 發表
還有三本未派

我個讀 1E 班

原帖由 alley_fun 於 2009/9/3 12:33 發表
你地囝囝囡囡讀邊班呀? 我個讀1D班呀~

有 D 唔明白,點解開學後第五日就要寫敬師卡?

第六日就要捐錢
查實我都唔係好了解間學校咋噃 !!

敬師卡我都唔係好明點解要咁早寫, 不過都照寫呢~

捐錢就可能係咁岩返學前一個week 我見到有保良局學生o係學校附近度賣旗, 所以順便而家問埋有無家長可以捐款掛~ 不過保良局係慈善機構捐錢都無乜所謂啦~

原帖由 E媽 於 09-9-8 21:39 發表
有 D 唔明白,點解開學後第五日就要寫敬師卡?

第六日就要捐錢
查實我都唔係好了解間學校咋噃 !!
CATHY ;-)

前日去接阿囡放學,見到 d 老師,個個"唧"都唔笑,好嚴肅的。

請問有無家長已收到旅行通告,因我哋班仍未收到通告,所以我唔知是否需要請假陪小朋友出席。
而今年旅行又會去邊呢?

E媽,
好早之前出左了,已經一早交哂錢.去浸會園.今天也出了詳細的通告了,相信你也已經知道呢!

回覆 3# E媽 的文章

我日日都送阿囡返學,覺得錦泰有七十代學校風格,同其他學校比較,可能有點格格不入。錦泰從來唔推銷自己有幾掂。
但黃大仙慈雲山一帶個個都知佢好,家長比小朋友難適應,因為小朋友無成見。
小女上課第一日就有同學比老師罰,好認真呢!
捐錢,買獎券等保良標準動作,有時我直頭唔捐,亦乘機敎導小朋友如何過濾不同的信息和明白接受和拒絕的原因。
老實講,敬師卡傀一年級係一個笑話! 算罷啦

錦泰金句小女又OK喎, 當練背書, 中文默書都開始背默啦

每天的功課量都咁多,請問大家仲有無時間同小朋友溫習呢?

若有,咁溫習時,小朋友係咪又可以投入整個過程呢?

做完功課都好累了,都冇乜時間溫習囉!有時間又要睇圖書,有好多同學都已經睇左好多了.我囡囡話自己睇得慢添,但我又唔覺得睇得少O者!中英文加埋都成三十幾本...但佢仍然少過其他同學仔.所以佢而家都好努力.大家也要加油呢!!

原帖由 E媽 於 09-11-19 13:57 發表
每天的功課量都咁多,請問大家仲有無時間同小朋友溫習呢?

若有,咁溫習時,小朋友係咪又可以投入整個過程呢?

我都覺得睇圖書呢 part,好似過咗火位咁,由 leisure 變成 pressure。

我成日同阿囡講,睇圖書係著重 quality,唔係 quantity。唔好急,唔好為求填滿成本記錄冊,就求其睇、求其揭。

原帖由 JadeCheung 於 2009/11/19 23:11 發表
做完功課都好累了,都冇乜時間溫習囉!有時間又要睇圖書,有好多同學都已經睇左好多了.我囡囡話自己睇得慢添,但我又唔覺得睇得少O者!中英文加埋都成三十幾本...但佢仍然少過其他同學仔.所以佢而家都好努力.大家也要加油 ...

我想請問一下P1的家長們, 你地的小朋友是讀那一間幼稚園然後升上來錦泰呢 ? 是不是讀保良局的幼稚園就會有優先被取錄呢 ? 謝謝大家幫忙 !

我哋讀區外的一間一條龍幼稚園,因小學係私校,中學係直資,所以第一輪抽區外的一間小學抽唔中,第二輪第一志願就入咗錦泰。

原帖由 bighead9849 於 2009/11/20 13:20 發表
我想請問一下P1的家長們, 你地的小朋友是讀那一間幼稚園然後升上來錦泰呢 ? 是不是讀保良局的幼稚園就會有優先被取錄呢 ? 謝謝大家幫忙 !

我個女都係區外的幼稚園就讀,但好好彩第一輪十五分收了.

原帖由 bighead9849 於 09-11-20 13:20 發表

係呀!我地一直也有看圖書的習慣,一本書有時會看多過一次,尤其英文書,通常要囡囡再讀一下,但反而現在只求其看一下便寫紀錄冊,而且太多字的圖書也少看了,因為不能用太多時間看一本書...這個計劃好像有點本末倒置了...

原帖由 E媽 於 09-11-20 12:53 發表
我都覺得睇圖書呢 part,好似過咗火位咁,由 leisure 變成 pressure。

我成日同阿囡講,睇圖書係著重 quality,唔係 quantity。唔好急,唔好為求填滿成本記錄冊,就求其睇、求其揭。

...
‹ 上一主題|下一主題