用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) KTS waitting list ?
go

KTS waitting list ? [複製鏈接]

各位,

小兒是 KTS waitting list 請問入讀机會大唔大呢 ?

b.rgds
   1    0    0    0

非常大!

我有個朋友係 waiting list, 好想入 KTS....

自從早三年 (今年 P.3) 小一收正取生數目估計錯誤,跟住兩年小一正取生數目收得很保守,waiting list 也有位入。

希望今年也一樣,朋友明早會很早到 KTS.

Recently, 我亦好緊張...

原帖由 j63 於 09-6-9 16:36 發表
非常大!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

我今朝8.30就交左waiting list slip啦.. 好緊張呀..

係啦, 我都聽好多人講 kts 既waiting list學生好多都可以被取錄. 希望係真架啦...

原帖由 Ben2003 於 09-6-10 01:18 發表
我有個朋友係 waiting list, 好想入 KTS....

自從早三年 (今年 P.3) 小一收正取生數目估計錯誤,跟住兩年小一正取生數目收得很保守,waiting list 也有位入。

希望今年也一樣,朋友明早會很早到 KTS.

Recently, 我 ...

我尋日去交留位費時,己經過左中午,雨非常大,我去到時,得我一個家長,我見老師張名單√得幾個名,兩頁紙加埋唔夠廿個,見到咁,我個信心都有多少動搖!

昨日,在"小一選校"見 J63 說可能正取生註冊不多人,我開心了整晚,心想:明天朋友一早到,可能即刻可以註冊,馬到功成!

今早,朋友七點幾到,另外有兩個家長,等到上堂鐘響 (around 8:15)後才可交表,放在一個盒內。

朋友向我報告交表要放在一個盒內,我聽到後心裏一沉....:(

急 call KTS 信鴿收風,究竟正取生註冊形勢怎樣?!

信鴿剛剛回覆,根據可靠消息來源透露,正取生註冊數目越過了想收人數十幾人....吓 ....唔係呀嗎???!!!

跟著信鴿再說,每年到九月開學時會有一定數目的預備班學生不會入讀,所以每年小一預備班會收多一班,即是會收些 waiting list 學生......嚇得我 ....

原帖由 vikiepaul 於 09-6-10 11:19 發表
我今朝8.30就交左waiting list slip啦.. 好緊張呀..

係啦, 我都聽好多人講 kts 既waiting list學生好多都可以被取錄. 希望係真架啦...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

照計會收 waiting list 1X or 2X 人,可能 waiting list 收唔哂。

我朋友在 6/6 放榜前,已寫了信 (attached updated profilio)給校長,表達很想入讀 KTS.

vikiepaul, 如你亦很想小朋友入讀 KTS, 我提議你亦寫信給校長,表達你的意願。

我覺得用中文或英文無所謂,最緊要快 (by hand tomorrow)。

機會總是留給有準備的人。

命運就是這樣的敲門。

For your informaton.

Last Year

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1436075&extra=page%3D3&page=1
命運就是這樣的敲門。

Ben,

多謝你俾左咁多資料我呀, 其實我今朝已經將profolio, 給校長既信, 連同waiting list slip一齊交左去.. 而門口有位小姐幫我收左..但係我又無見到有個盒喎~~

anyway,希望大家都好運啦~

其實, 想請教一下你, 知唔知每年有幾多個侯補生名額架呢"?

原帖由 Ben2003 於 09-6-10 20:23 發表
照計會收 waiting list 1X or 2X 人,可能 waiting list 收唔哂。

我朋友在 6/6 放榜前,已寫了信 (attached updated profilio)給校長,表達很想入讀 KTS.

vikiepaul, 如你亦很想小朋友入讀 KTS, 我提議你亦寫信給 ...

Last year, I didn't recieve reply after the release of waiting list results (you can check the schedule this year).  Then, I wrote another letter (in fact I sent several letters already).  Finally I received the call fr KTS (after I paid reservation fee for another school, too bad) around end June/early Jul.  And I could also catch up with the summer preparartion class which started on Jul 15.   

Don't worry too much.  Be patient.  A lot of parents like to hold several seats till the last minute.
And we learn there was one kid in my son's class dropped out after the school already started.

原帖由 vikiepaul 於 09-6-10 22:07 發表
Ben,

多謝你俾左咁多資料我呀, 其實我今朝已經將profolio, 給校長既信, 連同waiting list slip一齊交左去.. 而門口有位小姐幫我收左..但係我又無見到有個盒喎~~

anyway,希望大家都好運啦~

其實, 想請教一下你, 知 ...

原帖由 vikiepaul 於 09-6-10 22:07 發表
其實我今朝已經將profolio, 給校長既信, 連同waiting list slip一齊交左去.. 而門口有位小姐幫我收左..
命運就是這樣的敲門。

醒目開學勳章

我同carsondaddy一樣,第一輪後補都冇中, 之後我先寫第一封, 約1星期就收到電話通知, 註冊時"裝"到名單有1,2...10即10個人.

但若果按<照計會收 waiting list 1X or 2X 人,可能 waiting list 收唔哂。>

今年可能真係冇咁樂觀.....

不過...............希望在人間, 不要放棄呀!

>其實, 想請教一下你, 知唔知每年有幾多個侯補生名額架呢"?

唔知,我都好想知。:loveliness:

與小一收生有關的資訊,一路都是特別難收風。

今日算好彩,知道 waiting list 還有機會。
命運就是這樣的敲門。

有時真係估唔到....

早三年 (今年 P.3),有個朋友 KTS interview 日小朋友病了,沒有 interview,那年正取生爆滿,之後 P.1 & 2 也插不到 KTS。他一直很努力提升小朋友的水平,輾轉 P.3 插入了一間深水埗一條龍小學,進可攻,退可守。

早兩年(今年 P.2),有朋友 reject 了,交帶我留意住,我一日查看幾次 KTS 網頁,記憶所及,比預定早了招收 reject/新生 (Reject 了也有機會,相信是因為早一年收了六班,所以出信數目過於保守。),通告四/五點出,生死時速,朋友第二日晨早飛身撲落,最終入了 KTS,開心到暈。今年弟弟是正取生入。

今年 KTS interview 日,我專登到場幫朋友的仔仔提升狀態,一看,仔仔的狀態頗差,好在我到一到,雖然最後不算很 sharp, 但還可以,冇 reject 算執番身彩。

出年,隔離屋仔仔會考 KTS,已約定十月帶他們去 KTS 中秋晚會,熟習下 interview 場地.....

有準備,機會到時才可捉住。

這是很真實的。

原帖由 得意媽 於 09-6-11 00:38 發表

不過...............希望在人間, 不要放棄呀! ...

命運就是這樣的敲門。

Ben哥

原帖由 Ben2003 於 09-6-11 02:32 發表
有時真係估唔到....

早三年 (今年 P.3),有個朋友 KTS interview 日小朋友病了,沒有 interview,那年正取生爆滿,之後 P.1 & 2 也插不到 KTS。他一直很努力提升小朋友的水平,輾轉 P.3 插入了一間深水埗一條龍小學,進 ...

我女舊年都是 on waiting list. 放榜後第一輪沒有收到通知,沒有寫信,但有交意願回條,直至預備班後有人放棄學位,我是8月18日才收到電話問我仲會唔會讀,據我所知,我女那班應該有2-3位是8月尾才註冊的.
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

"有8月尾才註冊的": that's true

don't give up. this is the attitude parents've to insist, & to teach their kids, in particular for those have dreams.

原帖由 peony2002 於 09-6-11 11:21 發表
我女舊年都是 on waiting list. 放榜後第一輪沒有收到通知,沒有寫信,但有交意願回條,直至預備班後有人放棄學位,我是8月18日才收到電話問我仲會唔會讀,據我所知,我女那班應該有2-3位是8月尾才註冊的. ...

BEN,

剛收到KTS既電話, 要約見校長呀.. 要帶手冊 同中英數功課.... 點解會咁既? 仲要INTERVIEW, 仲要見校長添... 我好驚呀~~~大件事啦...

..........

Obviously.

原帖由 j2baba 於 09-6-12 12:22 發表
見校長: means good chance
命運就是這樣的敲門。
‹ 上一主題|下一主題