用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) KTS waitting list ?
樓主: chasebb
go

KTS waitting list ? [複製鏈接]

hi j2baba,

pls check pm..

原帖由 j2baba 於 09-6-12 12:22 發表
pls check pm

各位,

我剛剛都收到电話下星期要見校長,好驚呀 ! 点解之前未聽過 ?

Nothing to worry about.  She is a very nice lady.  A friend of mine and her son is now studying at St Joseph in P.1.  She wants her son to join KTS p.2 but there isn't any vacancy at all.  She's disappointed.

原帖由 chasebb 於 09-6-12 16:54 發表
各位,

我剛剛都收到电話下星期要見校長,好驚呀 ! 点解之前未聽過 ?

會唔會因為停課,所以校長得閒D,想見下D小朋友呢!

我估太多 waiting list 收唔晒所以要精選 ?

我今天都收到call,咁要唔要in埋家長?請問有沒有好心人可解答?thank you!
I love baby

you're so late!

j2baba,

我們都要second in, 時間緊促, 一家都非常緊張, 請問有什麼我們可以prepare的.

請賜教, 謝謝!

似喇,我朋友又係收到 call 叫見校長。

原帖由 chasebb 於 09-6-12 17:23 發表
我估太多 waiting list 收唔晒所以要精選 ?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

umm...
you're slower than the late one

原帖由 j2baba 於 09-6-13 05:59 發表
umm...
you're slower than the late one
pls check pm

I also want to know the info of KTS interview

j2baba,

I want to know too. thank you!!

I think it would be the opposit as the principal and the teachers should have lots of meetings to fix up a new schedule for the whole school.

原帖由 j63 於 09-6-12 17:16 發表
會唔會因為停課,所以校長得閒D,想見下D小朋友呢!

又再收到call説見兩位家長而不用帶小朋友(因流感),有點奇怪的是聽說以前不用見家長,今年是否有點特別
I love baby

Ben, j2baba,

係啦.. 我都收到call喎...

究竟............... 做咩呢?? 見家長, 唔洗見小朋友... in我地d咩呢??

原帖由 lv222 於 09-6-13 11:35 發表
又再收到call説見兩位家長而不用帶小朋友(因流感),有點奇怪的是聽說以前不用見家長,今年是否有點特別

我剛剛都收到电話不用見小明友,你哋星期一 or 星期二見校長呀 !

由三年前開始 (From 06/07) ,因為每年都有朋友考 KTS,所以我有留意 KTS 的收生程序,只是一次小朋友面試,都唔覺校長見家長。

今年是有點特別。

原帖由 lv222 於 09-6-13 11:35 發表
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

>究竟............... 做咩呢??

校長自己先知道。

>見家長, 唔洗見小朋友... in我地d咩呢??

雖然唔洗見小朋友,但係由叫帶的資料,是可以知道小朋友的進展。

見家長,我個人覺得,是可以知道家長的教育理念,看看小朋友是否很適合入讀 KTS. (KTS 是很注重家校合作的。)

PS 沒有再問信鴿有關 interview 的形勢,因為比較敏感。

原帖由 vikiepaul 於 09-6-13 11:58 發表
Ben, j2baba,

係啦.. 我都收到call喎...

究竟............... 做咩呢?? 見家長, 唔洗見小朋友... in我地d咩呢??
命運就是這樣的敲門。

我的朋友在星期一下午見校長。

原帖由 chasebb 於 09-6-13 13:01 發表
我剛剛都收到电話不用見小明友,你哋星期一 or 星期二見校長呀 !
命運就是這樣的敲門。

chasebb,

我都係星期一下午見, 你呢?

Ben,

真係唔該晒你, 無論點都好.. 都會盡力架啦.. 不過, 由呢點我又覺得阿校長好好... 好會替小朋友著想.....

唔緊要啦.. 我地d小朋友interview左咁多次 都未話驚, 我地更加無理由驚啦...

總之努力啦~~

原帖由 chasebb 於 09-6-13 13:01 發表
‹ 上一主題|下一主題