用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Outward bound
go

Outward bound [複製鏈接]

你地d囝囝 or 囡囡有無參加過?
我想係暑假幫囝囝報teen explorer ( 11-13 yrs old ) 既組別,可否分享經驗, thank you !
   1    0    0    0
:-P

回覆 1# easy 的文章

I am considering to let my son joins the camp this summer. He had joined it at the age of 10, now he is 13. What do you want to know?

原帖由 msjlau 於 09-6-10 19:43 發表
I am considering to let my son joins the camp this summer. He had joined it at the age of 10, now he is 13. What do you want to know?

哈哈!!!会被蚊咬到豬頭噤, 又会曬到成嚿炭咁番黎, 亦有機会跌斷手, 都幾辛苦, 不過男仔俾佢試下都幾好

請問你小朋友參加過teen explorer 未?
我想知有咩活動?
係唔係要跳海?有無救生衣?
宿營or 露營?
主辦機構安排好嗎?

Thank you !

原帖由 msjlau 於 09-6-10 19:43 發表

回覆 1# easy 的文章

那年他參加了10歲組, 但導師說不同組別的活動會部份相同, 但難度不同. 是的, 要跳海, 印像中好似有一晚露營, 或是行夜路. 仔細活動記不清楚了, 但是很辛苦, 不過孩子都玩得很高興, 及很自豪. 身體損傷如擦傷,蚊咬,曬傷是會有的, 因為他們都不太懂愛惜自己的身體,導師只會提提他們.
如果你的孩子從未參加過類似的營, 是會很辛苦的, 因為我估計13歲組的要求會較10的高.要看看他是甚麼性格了.

忘了說, 有救生衣的, 就算不懂游泳的孩子也要跳,因為他們的目的是訓練孩子的膽量.還有, 8成是戶外活動, 我當初也很"肉赤", 但現在並不後悔, 今年如果去得成, 兩個兒子都是第二次去了. 也是他們自己要求再去的.

Thank you !

醒目開學勳章

見到outward bound, 真係好懷念! 我中二三o個時去過兩次, 兩次都係去7日, 一次去志風號(好似退o左役o勒), 另一次去一個離開訓練中心o既地方, 名我唔記得o勒! 呢兩次camping 對我人生真係有影響o家, 我到依家都仲好記得o個兩次o既經歷, 極之值得去! 我都會俾我兩個仔去!

你話辛唔辛苦? 咁多多少少都會o既, 跳海每一朝都要做; 仲要日日行山, 隔日o係山上面過; 爬獨木舟爬到兩隻手舉唔起; 唔夠淡水所以幾日都冇得沖涼, 只分到一"學"水係咁二沖o下身; 試揸船, 揸到架船行s字; 坐船暈浪嘔到連黃膽水都出埋, 成個口苦哂, 喉嚨都傷埋, 我到依家仲好記得嘔完第二朝食o既合味道海鮮麵o既個種味!! 仲有好多好多好難忙o既事..... 真係好回味!! 其實小朋友就係要有呢d經歷, 人生先會豐富, 小小辛苦一d都唔覺得係一回事, 我仲記得去o既第一日好想快d走, 到走o個日都不知幾唔捨得!

我見佢個website 都有聘請導師 ...
暑假開咁多班, 會唔會多由兼職導師教呢?

原帖由 Geni 於 09-6-11 23:12 發表
見到outward bound, 真係好懷念! 我中二三o個時去過兩次, 兩次都係去7日, 一次去志風號(好似退o左役o勒), 另一次去一個離開訓練中心o既地方, 名我唔記得o勒! 呢兩次camping 對我人生真係有影響o家, 我到依家都仲好記 ...

見到這篇都想回應吓!去了兩次的是我女兒,第一次是在升四年級的暑假(當時八歲幾)去了一星期,這星期可說是音訊全無.第二次是今年她中四,亦是一星期.
這兩次的經驗對我女兒在不同的階段,都留下很深刻的經歷與體驗.尤其第二次,雖然比第一次辛苦百倍,但她回來後那份滿足感,我覺幾辛苦都值得.

Geni,
fyi,志風號已經退役及沉了!

原帖由 Geni 於 09-6-11 23:12 發表
見到outward bound, 真係好懷念! 我中二三o個時去過兩次, 兩次都係去7日, 一次去志風號(好似退o左役o勒), 另一次去一個離開訓練中心o既地方, 名我唔記得o勒! 呢兩次camping 對我人生真係有影響o家, 我到依家都仲好記 ...

Is it too tough for a 8 years old boy to join the outward bound? Please advice.
( He never overnight outside and he is not too sporty)

I applied the camp for my 8 years old son this morning. The reception told me it was not that tough at all, the only tough thing is 跳海 even for the young kid.

I let my son join the outward bound course on 8th-12th July. Did anyone let their kids to join the junior course (5 days 4 nights)?

I have enrolled my boy ( 8 years old ) for the junior camp from 1 to 5 Aug..

有冇人知要pack d乜入營?

1)不要帶手提電話,入營前,工作人員會收起所有手提電話;
2)不要帶水,因為大會已準備水壺及水;
3)不要帶零食,入營前,工作人員會收起各人的零食。當年大會準備Kindder朱古力。

如果有時間的話,帶小朋友入營時,可以留下聽Briefing。離營前,盡量早些到達參加小型畢業禮及表演。

吳好miss他們捱更抵夜地開會的精采表演。
Shihen

Thank you 晒!!

唔好意思, 仲有野想問:
1. 睡覺應著長褲(驚多蚊)or 短褲(驚熱)?
2. 使唔使 (可唔可以)帶 $$ ?
3. 大約行程如何 (只知有2日1夜wild camp)?

原帖由 shihen 於 09-7-2 14:50 發表
1)不要帶手提電話,入營前,工作人員會收起所有手提電話;
2)不要帶水,因為大會已準備水壺及水;
3)不要帶零食,入營前,工作人員會收起各人的零食。當年大會準備Kindder朱古力。

如果有時間的話,帶小朋友入營時,可以留下聽Briefin ...

please advise!

原帖由 diamondring 於 09-7-2 16:13 發表
Thank you 晒!!

唔好意思, 仲有野想問:
1. 睡覺應著長褲(驚多蚊)or 短褲(驚熱)?
2. 使唔使 (可唔可以)帶 $$ ?
3. 大約行程如何 (只知有2日1夜wild camp)?

因為當年是冬天,所以帶備長、短褲及蚊膏蚊貼,以備不時之需。

不用帶錢,沒有機會使用。

其他,可能太辛苦的關係,回家後,她睡了1日1夜。
Shihen
‹ 上一主題|下一主題