用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想知 你們派到「沙呂小」是第幾志願?
go

想知 你們派到「沙呂小」是第幾志願? [複製鏈接]

請分享一下。

我自行、甲一和乙一 都是選沙呂小,不過最終派到第二「沙循」.  SO FAR OK!
   0    0    0    0

沙田圍呂明才小學

有冇派到沙田圍呂明才小學?

叩門

重有冇叩門位呢?

其實我諗大抽獎沙呂唔放第一選都唔會有機會派到。
原帖由 beckyskchan 於 09-6-10 10:43 發表
請分享一下。

我自行、甲一和乙一 都是選沙呂小,不過最終派到第二「沙循」.  SO FAR OK!

agree as this school is famous in Shatin

This school is not only famous in Shatin but famous in Hong Kong.  Even I do not live in Shatin, I know this school is very high in academic standard.  Several of my past schoolmates in University are graduated from this school.  They are all very smart and highly creative in thinking.  These impressed me a lot.  They also praised for their primary school greatly even they were studying at University.
原帖由 chcarol 於 09-6-12 23:39 發表
agree as this school is famous in Shatin

其實每一間學校都有好優秀的學生, 我聽在內讀書的家長, 都不是你們說的那麼好.
我認識一位老師, 校內確實有很多很叻/很聰明的學生, 水準也很高. 但也有很多學生成績事實是跟不上, 但因為某些原因, 不可以級他們留級, 慢慢老師也迫著要放棄他們.. 好像有位小四的學生, what is your name 也不明白是什麼意思. 但無奈也只好給他繼續升班同時家長的配合真的好重要也試過因為學生對自己成績的要求, 做一些更改試卷/默書的問題
其實我只想說出, 現在很多小學的程度巳很接近, 入到名校當然開心, 但最重要真是要看看小朋友的性格, 學校有沒有配套可以幫一些成績比較差的學生是最重要

原帖由 viennamami 於 09-6-13 01:05 發表
This school is not only famous in Shatin but famous in Hong Kong.  Even I do not live in Shatin, I know this school is very high in academic standard.  Several of my past schoolmates in University are ...

我本來也選沙呂的,有朋友的女兒小三時做數學題,題目是在一直線旁,加上另一直線,兩線要平衡。該題2分,老師只給一分。

這位爸爸認為女兒的平衡線畫得不錯,叫女兒問老師扣了一分的原因。老師就把該題扣至零分。這位爸爸致電老師查詢,那老師說,經幾位老師討論,一致通過要扣至零分 (但沒解釋扣至零分的計算基礎)

這位爸爸於是致函校長,查問:
1.
女兒的平衡線誤差0.4mm,一條小三數學題,學校接受的 % of tolerable variance是多少 (朋友是工程師);
2.
為何老師只會扣分,但不教學生正確答案 (如何畫可取得滿分的平衡線)

可能校長嫌朋友麻煩,二話不說就給回2分給其女兒 (同樣,沒解釋原因)

我們跟朋友說,學校如此高壓,老師如此權威,令千金尚有3個學年,如何自處啊!

然後,我也不選沙呂。

原帖由 qkhui 於 09-6-13 09:54 發表
其實每一間學校都有好優秀的學生, 我聽在內讀書的家長, 都不是你們說的那麼好.
我認識一位老師, 校內確實有很多很叻/很聰明的學生, 水準也很高. 但也有很多學生成績事實是跟不上, 但因為某些原因, 不可以級他們留級 ...

:lover : :;pppp: :;pppp:

:;pppp:

:-|

我有朋友個仔就讀,很開心,不過我同意老師可以多關顧能力較弱的學生,照顧學習差異.
不過,老師的工作量已經很繁重,如果你有空上它的網頁,看看它們舉辦的活動,你便知道在那裡工作的應有超能力,反而我覺得學校應重新定位,安排工作優次,老師騰出時間,才有餘力去照顧學生.
老師工作開心,建立關愛文化,得益的便是學生.

響第一輪自行派位時,沙呂收左我個女,不過我放棄左 ....

原帖由 piggy-ma 於 09-6-13 10:48 發表
我本來也選沙呂的,有朋友的女兒小三時做數學題,題目是在一直線旁,加上另一直線,兩線要平衡。該題2分,老師只給一分。

這位爸爸認為女兒的平衡線畫得不錯,叫女兒問老師扣了一分的原因。老師就把該題扣至零分。這位爸爸致 ...

loy211,
我好認同妳講o既野,不過我睇唔到呢間學校可以做到 ~~
所以我揀左可以做到呢樣野o既學校
我只係希望個女讀得開開心心
今年阿女果班一共有7個同學仔派埋同一學校
沙呂小有三個,一呂有一個 .......

我有朋友個仔就讀,很開心,不過我同意老師可以多關顧能力較弱的學生,照顧學習差異.
不過,老師的工作量已經很繁重,如果你有空上它的網頁,看看它們舉辦的活動,你便知道在那裡工作的應有超能力,反而我覺得學校應重新定位,安排工作優次,老師騰出時間,才有餘力去照顧學生.
老師工作開心,建立關愛文化,得益的便是學生.

請問你選了哪間學校

原帖由 Elim_mama 於 09-6-13 14:28 發表
響第一輪自行派位時,沙呂收左我個女,不過我放棄左 ....

loy211,
我好認同妳講o既野,不過我睇唔到呢間學校可以做到 ~~
所以我揀左可以做到呢樣野o既學校
我只係希望個女讀得開開心心
今年阿女果班一共有7個同學仔派 ...

沙田循道衛理(第一志願)

原帖由 kitbebe 於 09-6-13 15:29 發表
請問你選了哪間學校

醒目開學勳章 王國長老

如果你揀第一入唔到, 又點會有人揀第2入到呢.......
原帖由 beckyskchan 於 09-6-10 10:43 AM 發表
請分享一下。

原帖由 piggy-ma 於 09-6-13 10:48 發表

這位爸爸認為女兒的平衡線畫得不錯,叫女兒問老師扣了一分的原因。老師就把該題扣至零分。這位爸爸致 ...

我都你揀咗第一係沙呂,係因為之前帶阿仔去呢間學校時,阿仔好鐘意,,,,,,,,,,不過好彩最終都入唔到!因為我本身不是太喜歡呢間學枚,因為之前我有打過去問嘢,佢地勁串囉! 佢比我嘅感覺就係一間學校有咁串嘅人點教好D學生呢? 不過我都係盡吓阿媽嘅負責幫阿仔填.......... 最終派咗第2循道衛理,我勁開心! 因為我有打過去呢間學校或SEND MAIL 問嘢, 及參觀佢嘅學校,D老師同嬸嬸都 OK............ 印象好好 TIM! 我個人都覺得其實沙田嘅學校比其他區已經唔錯!最緊要係小朋友可以係開心嘅環境學校,因為一讀小學就係6年, 都幾長時間架! 希望阿仔9月嘅新開始係一個快樂及開心嘅開始啦!

原帖由 beckyskchan 於 09-6-10 10:43 發表
請分享一下。

同你一樣都係甲一和乙一都是選沙呂小,最後派第三志願沙循.

這間當年我選第二志願, 我也覺得不錯呀

原帖由 Elim_mama 於 09-6-13 16:17 發表
沙田循道衛理(第一志願)
‹ 上一主題|下一主題