用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 請教住係將軍澳既家長
go

請教住係將軍澳既家長 [複製鏈接]

因為我決定搬屋就小朋友番學,現屬意將軍澳或者杳花村,想請問住係將軍澳既同學,你地返港同方唔方便呢?

我睇校車既時間表,將軍澳區既校車好似好早(大約7:35am左右)就會返到學校,8:00am先上堂,小朋友係學校會呢?
   0    0    0    0

mother904,

我印象中你好似係港同和另一間學校二選一的, 但因為港同遠又唔想搬, 但又喜歡港同的教育理念, 對嗎?

我住將軍澳寶林, 舊年選讀港同時我都有掙扎架, 擔心太遠及早起身, 結果我選擇去程自己送阿仔, 回程坐校車。早上我7:00出門坐地鐵時見到原來好多港同學生住寶林的(起碼十個)都係家人送, 仲未計坑口, 將軍澳, 調景嶺站的學生。我送阿仔回到學校大概7:50分。

坐校車回到學校7:35分是冇問題的, 學生回到學校好開心架, 又可以玩四圍去, 我阿仔仲叫我要早點回校喎。

我覺得將軍澳返港同好方便喎, 有好多tko的學生出區外讀書的, 根本問題唔大, 阿仔已習慣6:15-6:30am起身, 有時仲早過我。

當然住杏花村更係方便好多啦, 港同好多學生住杏花村的, 7:30出門口都未遲。

有問題再傾。

iwff

原帖由 mother904 於 09-6-10 11:47 發表
因為我決定搬屋就小朋友番學,現屬意將軍澳或者杳花村,想請問住係將軍澳既同學,你地返港同方唔方便呢?

我睇校車既時間表,將軍澳區既校車好似好早(大約7:35am左右)就會返到學校,8:00am先上堂,小朋友係學校會呢? ...

iwff,

謝謝你的意見。

你真係好記性,我本來心大心細揀邊間好,後來同呀女既幼稚園校長傾,佢話有港同一定揀港同,唔贊成我揀其他學校。佢話港同辦得越黎越好,辦學團體又有規模,唔需要再考慮咁多。

可能真係天意,同校長傾完,層樓就即係有人幫我買,既然係咁,我同hubby就決定揀港同,唔再諗咁多。

其實我每次去港同,都覺得港同學生好可愛,充滿熱誠,又樂於助人,每次都有學生主動問我去邊,教我點行(可能我個樣真係好生保),所以對港同都好有信心。

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 佢地係咁架
另有一個港同topic係有中學家長送校服的, 佢有分享中學d野, 可以睇睇
原帖由 mother904 於 09-6-10 12:24 PM 發表
其實我每次去港同,都覺得港同學生好可愛,充滿熱誠,又樂於助人,每次都有學生主動問我去邊,教我點行(可能我個樣真係好生保),所以對港同都好有信心。

mother904,

你幼稚園的校長講得冇錯呀! 我都係對辦學團體最有信心而選擇港同。相信你囡囡一定讀得好開心的。

iwff

原帖由 mother904 於 09-6-10 12:24 發表
iwff,

謝謝你的意見。

你真係好記性,我本來心大心細揀邊間好,後來同呀女既幼稚園校長傾,佢話有港同一定揀港同,唔贊成我揀其他學校。佢話港同辦得越黎越好,辦學團體又有規模,唔需要再考慮咁多。

可能真係天意,同校長傾完,層 ...

原帖由 mother904 於 09-6-10 11:47 發表

我睇校車既時間表,將軍澳區既校車好似好早(大約7:35am左右)就會返到學校,8:00am先上堂,小朋友係學校會呢? ...

最方便當然是杏花. 如果將軍澳你可考慮調景嶺. 應該可以7:10上車. 不過回程可能係尾站. 以我所見多數小朋友都鍾意早d回校, 小一二生喜歡去跑步徑跑下. 那裡最易識朋友仔.

My daughter is studying in P2. Travelling time from TKO is only 30-45min. What you have to consider is to  pay expensive school bus fee( $1300-$1500)and they cannot join other activities after school.

chrislaw8,

我又係住tko, 仔仔又係P2 喎, 你邊班呀?  我仔仔都有join課外活動, 不過要工人姐姐接放學囉, 都冇辦法了。

iwff

原帖由 chrislaw8 於 09-9-10 16:26 發表
My daughter is studying in P2. Travelling time from TKO is only 30-45min. What you have to consider is to  pay expensive school bus fee( $1300-$1500)and they cannot join other activities after school.
‹ 上一主題|下一主題